Apple update

Apple updates

IOS14, Big Sur en een eigen chip

Gisteravond barstte de WWDC keynote om 19:00 uur meteen los. In verband met de corona maatregelen moest Tim Cook het doen met een lege zaal. Dat zorgde echter wel voor een prachtige presentatie vanuit de Apple Campus in Cupertino die lekker vlot ging en goed te volgen was. Apple had de tijd ook wel nodig want de ene na de andere verassende vernieuwing passeerde de revue. Met onder andere flinke software-updates én een eigen chip maakt Apple enorme stappen vooruit.

Hieronder in vogelvlucht de belangrijkste aankondigingen:

Met iOS 14 brengt Apple behoorlijk wat vernieuwingen naar de iPhone. Met het nieuwe systeem gaat jouw iPhone er net even anders uitzien. Er komen vooral veel verbeteringen voor het organiseren van je thuis scherm en het gebruik van de zogenaamde Widgets. Ook Siri en Berichten krijgen een flinke make-over.

IOS14: Automatische organisatie van je apps met Apps Library
Apple gaat je een handje helpen met het beheren van je apps. Je kunt je Apps, met de Apps Library, automatisch laten sorteren op bijvoorbeeld ‘onlangs toegevoegd, ‘entertainment’, ‘sociaal’, ‘Apple arcade’ of ‘gezondheid & fitness’. Je kunt bepaalde pagina’s ook volledig verbergen zodat je niet constant door al je apps heen hoeft te bladeren.

IOS14: Widgets
Met de Widgets op de iPhone kun je snel even het weer bekijken of het laatste nieuws. Deze vind je door op je toestel helemaal naar links te vegen. Deze widgets kon je al wijzigen maar in iOS 14 wordt dat een stuk uitgebreider. Zo kun je de vorm en grootte ervan wijzigen én ze toevoegen aan je thuisscherm.

IOS14: Translate
Apple introduceert ook haar eigen vertaalfunctie. Met Translate en Siri kun je live gesprekken vertalen. De module voor Safari vertaalt ook websites voor je. Ondersteunde talen zijn bij introductie: Engels, Chinees, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Japans, Koreaans, Arabisch, Portugees en Russisch.

IPADOS14: Makkelijker navigeren met de Sidebar
Met de nieuwe Sidebar krijg je op de iPad een stuk meer overzicht. Hierdoor kun je in bijvoorbeeld de Bestanden en Foto’s app veel makkelijker navigeren en slepen.

IPADOS14: Uitgebreider zoeken
Op de iPad was de zoekfunctie nog wat beperkt. In iPadOS 14 wordt deze een stuk uitgebreider. Zoals we kennen van Spotlight op de Mac wordt er gezocht in alle content op je iPad én het web. Je kunt hiermee ook veel sneller apps zoeken en openen.

IPADOS14: Scribble
Heb je een iPad met Apple Pencil? Dan is het vernieuwde Scribble echt iets voor jou. Met de ingebouwde tekst herkenningssoftware wordt geschreven tekst herkent en omgezet in selecteerbare tekst. Hierdoor kun je later nog de kleur veranderen, knippen/plakken of met geschreven tekst zoeken in de zoekbalk van Safari.

MACOS11: Big Sur
Het is lang geleden dat we zo getrakteerd werden op een nieuw besturingssysteem voor de Mac. Met macOS 11.0 Big Sur maakt Apple flinke stappen als het gaat om het uiterlijk. En we zijn eindelijk van macOS 10.0 af als naam voor het Mac OS. Iconen zijn vernieuwd en alles heeft veel meer de look and feel van iOS. Het is strak, licht en transparant. De widgets uit iOS 14 en het control center komen ook naar de Mac.