Veeam: Kritieke Kwetsbaarheden Verholpen in Backup- en Beheeroplossingen

veeam

Veeam heeft onlangs een reeks kritieke beveiligingsupdates uitgebracht voor meerdere van zijn oplossingen, waaronder Veeam Backup & Replication, Veeam Service Provider Console en Veeam ONE. In totaal zijn er 18 kwetsbaarheden verholpen, met als doel de beveiliging van zakelijke back-up-infrastructuren te versterken.

Kritieke Kwetsbaarheid in Veeam Backup & Replication

De meest in het oog springende patch heeft betrekking op een zeer kritieke kwetsbaarheid in Veeam Backup & Replication (VBR), een veelgebruikte tool voor het beheren en beveiligen van back-ups binnen organisaties. Deze kwetsbaarheid, CVE-2024-40711, kan leiden tot “remote code execution” (RCE), waardoor aanvallers op afstand kwaadaardige code kunnen uitvoeren zonder dat authenticatie vereist is. Dit maakt de oplossing extra gevoelig voor aanvallen, zoals ransomware, waarbij aanvallers laterale bewegingen binnen het netwerk kunnen uitvoeren.

Wanneer aanvallers deze kwetsbaarheid uitbuiten, kunnen zij back-ups aanvallen en versleutelen, wat leidt tot ‘dubbele’ afpersmomenten. Bedrijven lopen het risico dat hun back-ups worden verwijderd of ontoegankelijk worden gemaakt, wat hen in een kwetsbare positie brengt en hen mogelijk dwingt losgeld te betalen. In het verleden hebben beruchte ransomwaregroepen zoals Conti, REvil, Maze, Egregor en BlackBasta al geprobeerd misbruik te maken van kwetsbaarheden in Veeam VBR.

De gepatchte kwetsbaarheid heeft betrekking op Veeam VBR versie 12.1.2.172 en alle eerdere versies vanaf 12.0. Veeam raadt gebruikers met klem aan om direct te updaten naar versie 12.2.0.334 om beveiligingsrisico’s te minimaliseren.

Extra Patches voor Veeam Backup & Replication

Naast de bovengenoemde kritieke kwetsbaarheid heeft Veeam ook vijf andere beveiligingsproblemen aangepakt in Veeam VBR. Deze kwetsbaarheden, aangeduid met CVE-2024-40710, CVE-2024-40713, CVE-2024-40714, CVE-2024-39718 en CVE-2024-40712, worden geclassificeerd als “high” risico en zijn van een patch voorzien in de update voor versie 12.1.2.172 en ouder.

Veeam Service Provider Console

Ook Veeam Service Provider Console, een veelgebruikte oplossing voor het beheren van back-ups voor dienstverleners, heeft belangrijke beveiligingsupdates gekregen. Kwetsbaarheid CVE-2024-38650 is verholpen, waarmee aanvallers met lage gebruikersprivileges toegang konden krijgen tot de NTLM-hash van de service account op de VSPC-server. Daarnaast is kwetsbaarheid CVE-2024-39714 aangepakt, waardoor het nu onmogelijk is voor een gebruiker met lage privileges om willekeurige bestanden naar de server te uploaden en daarmee RCE-aanvallen uit te voeren.

Patches voor Veeam ONE

Ook Veeam ONE, een monitoring- en analyseoplossing voor back-upomgevingen, ontving belangrijke beveiligingsupdates. Kwetsbaarheid CVE-2024-42024, waarmee aanvallers via een ONE Agent service account RCE konden uitvoeren op de host-machine, is verholpen. Daarnaast is kwetsbaarheid CVE-2024-42019 gepatcht, die hackers in staat stelde toegang te krijgen tot de NTLM-hash van de Reporter Service account, na eerdere dataverzameling via Veeam VBR.

Waarom Deze Updates Belangrijk Zijn

Deze reeks patches benadrukt het belang van regelmatige updates voor organisaties die gebruikmaken van Veeam-oplossingen om hun back-ups en kritieke gegevens te beschermen. De kwetsbaarheden die zijn verholpen, vormen een reëel risico voor bedrijven en kunnen leiden tot ernstige inbreuken, vooral wanneer ransomwaregroepen dergelijke zwakke plekken misbruiken.

Om je infrastructuur veilig te houden, worden ICT-beheerders geadviseerd om alle Veeam-oplossingen zo snel mogelijk bij te werken naar de nieuwste versies. Het uitvoeren van deze updates is van cruciaal belang om aanvallen te voorkomen en de integriteit van bedrijfsgegevens te waarborgen gelukkig is het voor ons allemaal “superlogisch” en zijn de klanten die nog Veeam gebruiken allemaal gepatched.

Heb je hulp nodig? wij helpen graag!

Recent blogs

uwv eindhoven
News
Samenwerking met het UWV: Superlogisch!
Afgelopen maand ging de telefoon. “Hallo, met Ron van het UWV.” Mijn eerste gedachte was: “Wat heb ik nu weer gedaan?” Na mijn vorige baan had ik niet verwacht het UWV snel nodig te hebben. Wat bleek? Het UWV had onze vacature gezien en een geschikte kandidaat gevonden. Mijn eerste reactie was sceptisch: “Echt? Het UWV een kandidaat?” Maar als Kempisch bedrijf moeten we geen vooroordelen hebben. Het is een kleine wereld, dus vooruit met de geit. De goede daad van deze maand: luisteren naar de UWV-kandidaat. 😉 Tot onze grote verbazing (want zoals velen hadden wij vooroordelen over het…
Blog
De Impact van Trumps Herverkiezing op Cyberveiligheid in Europa
Afgelopen weekend was er veel over dit onderwerp te doen. Voor ons een reden tot onderzoek. In dit blog een samenvatting van onze bevindingen. De herverkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten heeft wereldwijd veel reacties uitgelokt, en Europa is geen uitzondering. Een van de belangrijkste gebieden waar zijn herverkiezing invloed op kan hebben, is cyberveiligheid. In deze blog onderzoeken we de mogelijke gevolgen voor Europa. Veranderende Prioriteiten in de VS Onder Trump heeft de VS een meer isolationistische benadering aangenomen, wat zou kunnen betekenen dat er minder samenwerking is op het gebied van cyberveiligheid. Dit kan…
inbound smtp dane with dnssec for exchange
Blog
Microsoft rolt inbound SMTP DANE en DNSSEC uit in Exchange Online
Wat doen ze hoor ik veel mensen denken? In de steeds veranderende wereld van digitale communicatie is e-mailbeveiliging een topprioriteit geworden voor bedrijven van elke omvang. Microsoft heeft onlangs een belangrijke stap gezet door inbound SMTP DANE (DNS-based Authentication of Named Entities) met DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) algemeen beschikbaar te maken voor klanten van Exchange Online, onderdeel van Microsoft 365. Maar wat betekent dit precies en waarom is het zo belangrijk voor onze klanten en MKB-bedrijven? Wij zetten dit even #superlogisch onder elkaar. Wat is SMTP DANE en DNSSEC? SMTP DANE is een protocol dat helpt bij het…

A newsletter

Superlogic right?