Fortinet waarschuwt klanten voor ernstig rce lek in FortiGate-firewalls

Fortinet waarschuwt klanten voor een ernstige kwetsbaarheid in een aantal FortiGate-firewalls en FortiProxy-webproxies. Het bedrijf heeft een patch uitgebracht voor de bug, waarmee aanvallers van een afstand kunnen inloggen op een adminaccount.

De bug wordt getrackt als CVE-2022-40684, al is daar nog geen publieke informatie op geregistreerd. Fortinet is bekend met de bug en schrijft op zijn site dat het daarvoor een patch heeft uitgebracht, maar het bedrijf geeft er zelf geen publieke details over. De patch is doorgevoerd in FortiOS 7.2.2. Ook in de officiële releasenotes wordt de bug genoemd zonder informatie.

De hacker die bekend staat als Gitworm zegt dat Fortinet zijn klanten aanraadt FortiOS bij te werken. De kwetsbaarheid zit in alle FortiOS-versies van 7.0.0 tot 7.0.6 en van 7.2.0 tot 7.2.1. Ook FortiProxy, een webproxytool, is kwetsbaar. Daarbij gaat het om versies 7.0.0 tot 7.0.6 en om versie 7.2.0.

De bug heeft een Critical-rating gekregen, en een CVSS-score van 9.6. Het gaat om een authenticatieomzeiling voor de administratoromgeving. Aanvallers kunnen van een afstand zonder authenticatie toegang krijgen tot die omgeving. “Vanwege de mogelijkheid deze exploit van een afstand uit te voeren, raadt Fortinet alle klanten met de kwetsbare versies aan die onmiddellijk te upgraden”, schrijft het bedrijf. Aanvallers kunnen binnenkomen op een systeem door ‘een speciaal daarvoor gemaakte http- of https-request’ te doen. Ze kunnen daarmee een argument injection uitvoeren. Dat is een kwetsbaarheid die als CW-88 wordt getracked. Voor zover bekend wordt de bug niet publiek uitgebuit en is er nog geen proof of concept uit.

Wij hebben inmiddels de klanten onze beveiligd, mochten wij uw organisatie kunnen helpen met het veilig houden van uw omgeving, of bij het patchen van deze bug? Neem dan even contact met ons op.

Recent blogs

uwv eindhoven
News
Samenwerking met het UWV: Superlogisch!
Afgelopen maand ging de telefoon. “Hallo, met Ron van het UWV.” Mijn eerste gedachte was: “Wat heb ik nu weer gedaan?” Na mijn vorige baan had ik niet verwacht het UWV snel nodig te hebben. Wat bleek? Het UWV had onze vacature gezien en een geschikte kandidaat gevonden. Mijn eerste reactie was sceptisch: “Echt? Het UWV een kandidaat?” Maar als Kempisch bedrijf moeten we geen vooroordelen hebben. Het is een kleine wereld, dus vooruit met de geit. De goede daad van deze maand: luisteren naar de UWV-kandidaat. 😉 Tot onze grote verbazing (want zoals velen hadden wij vooroordelen over het…
Blog
De Impact van Trumps Herverkiezing op Cyberveiligheid in Europa
Afgelopen weekend was er veel over dit onderwerp te doen. Voor ons een reden tot onderzoek. In dit blog een samenvatting van onze bevindingen. De herverkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten heeft wereldwijd veel reacties uitgelokt, en Europa is geen uitzondering. Een van de belangrijkste gebieden waar zijn herverkiezing invloed op kan hebben, is cyberveiligheid. In deze blog onderzoeken we de mogelijke gevolgen voor Europa. Veranderende Prioriteiten in de VS Onder Trump heeft de VS een meer isolationistische benadering aangenomen, wat zou kunnen betekenen dat er minder samenwerking is op het gebied van cyberveiligheid. Dit kan…
inbound smtp dane with dnssec for exchange
Blog
Microsoft rolt inbound SMTP DANE en DNSSEC uit in Exchange Online
Wat doen ze hoor ik veel mensen denken? In de steeds veranderende wereld van digitale communicatie is e-mailbeveiliging een topprioriteit geworden voor bedrijven van elke omvang. Microsoft heeft onlangs een belangrijke stap gezet door inbound SMTP DANE (DNS-based Authentication of Named Entities) met DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) algemeen beschikbaar te maken voor klanten van Exchange Online, onderdeel van Microsoft 365. Maar wat betekent dit precies en waarom is het zo belangrijk voor onze klanten en MKB-bedrijven? Wij zetten dit even #superlogisch onder elkaar. Wat is SMTP DANE en DNSSEC? SMTP DANE is een protocol dat helpt bij het…

A newsletter

Superlogic right?