Microsoft trekt Teams uit Office

Microsoft stopt met het bundelen van videovergader-app Teams aan kantoorsoftwarepakket Office 365 en cloudsoftwareaanbod Microsoft 365. Het bedrijf hoopt zo een mogelijke EU-boete voor oneerlijke concurrentie te ontlopen.

Dit nieuwsbericht is vanaf deze week te lezen op de nieuwsblog van microsoft.

De Europese Commissie startte eind juli van dit jaar een onderzoek na klachten van berichten-app Slack (inmiddels onderdeel van Salesforce) over marktmanipulatie. Volgens dat bedrijf is daar sprake van doordat Microsoft de vergadersoftware standaard koppelt aan het aanbod voor kantoorsoftware. De vraag nu is of Microsoft met het aanbod van Teams in zijn zakelijke softwarepakket die software voortrekt ten opzichte van de videovergadersoftware van concurrenten.

Microsoft stelt ‘proactief’ deze stap te zetten nadat het onderzoek is gestart en zegt ook mee te werken aan de informatieverzoeken. Microsoft zou eerder oplossingen voorgesteld hebben om aan de concurrentieregels te voldoen, maar die werden niet gehonoreerd.

Bij dat voorstel struikelde Europa erover dat Microsoft geen prijsverschil inbouwt tussen het Office-pakket met Teams en een versie zonder Teams. Dat komt er nu wel. Teams wordt tegen een lagere prijs aangeboden aan belangrijke klanten van Microsoft. Die krijgen een gereduceerd tarief van 24 euro per jaar. Nieuwe zakelijke klanten kunnen Teams afzonderlijk gebruiken voor vijf euro per maand of zestig euro per jaar.

Vanaf 1 oktober wordt Teams in heel Europa losgekoppeld van Microsoft 365 en het zakelijke aanbod van Office 365.

Teams

Teams, in 2017 gratis toegevoegd aan Office 365, verving destijds Skype for Business. Het won in de verplichte thuiswerkperiode tijdens de coronapandemie enorm aan populariteit.

Het is opvallend dat die communicatiemiddelen als onderdeel van het volledige aanbod nu pas onderwerp van discussie zijn. Microsoft heeft al meer dan tien jaar dergelijke toepassingen opgenomen in zijn zakelijke suites, zoals Office Communicator in 2007 dat later via Lync en Skype for Business evalueerde tot Microsoft Teams.

Microsoft is overigens vertrouwd met de mededingingsregels van Europa. Het moest vorig decennium 2,2 miljard euro aan boetes neertellen wegens inbreuken op de Europese mededingingsregels. Al was de context anders. Toen ging de Europese Commissie de strijd aan tegen het bundelen van de browser Internet Explorer met het besturingssysteem Windows.

Recent blogs

advies van analystict
Blog
Twijfels over je ICT-omgeving? Wij bieden advies!
Het is begrijpelijk dat je soms twijfels hebt over de inrichting van je huidige ICT-omgeving. Misschien vraag je je af of je ICT-partij wel over de juiste kennis beschikt of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om meer uit je ICT-omgeving te halen. Ook zien we dat er de laatste tijd veel ICT-partijen worden overgenomen en dat er vervolgens (te)veel verandert waardoor je niet meer het juiste gevoel hebt. Bij Analyst ICT begrijpen we deze zorgen en bieden we graag een helpende hand. In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek bekijken we samen op welke vlakken er winst te behalen valt.…
outlook
Blog
De toekomst van Outlook: Wat betekent de overgang naar de nieuwe versie?
Vanaf januari 2025 zal de klassieke versie van Outlook geleidelijk verdwijnen en plaatsmaken voor de nieuwe, cloud-gebaseerde versie van Outlook. Deze verandering brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee, vooral voor MKB bedrijven. In dit artikel leggen we uit wat deze overgang inhoudt en welke impact het kan hebben op jouw bedrijf. Waarom verdwijnt Outlook Classic? Microsoft heeft aangekondigd dat de klassieke versie van Outlook niet langer beschikbaar zal zijn op nieuwe Windows-pc’s vanaf 2024. Dit betekent dat gebruikers die gewend zijn aan de klassieke interface, zullen moeten overstappen naar de nieuwe versie van Outlook. De nieuwe versie is…
windows update
Blog
Microsoft Introduceert nieuwe beleidsoptie voor Windows 11-Updates
Medio 2025 biedt Microsoft organisaties de mogelijkheid om te bepalen of nieuwe Windows 11-installaties cumulatieve updates direct doorvoeren. Deze aanpassing is een reactie op feedback van systeembeheerders, die bezwaar hadden tegen een eerdere introductie die alle controle wegnam. De nieuwe beleidsoptie wordt later dit jaar beschikbaar voor Windows 11-apparaten met versie 22H2 of nieuwer. Hierdoor krijgen beheerders meer controle over het updateproces, met name tijdens de Out-of-the-Box Experience (OOBE), zoals Microsoft het noemt. Voorheen was het plan van Microsoft om altijd de nieuwste updates te forceren bij een installatie. Dit leidde echter tot problemen, omdat bepaalde oplossingen na een Windows-update…

A newsletter

Superlogic right?