40% stijging in wekelijkse cyberaanvallen

analyst ict cybersecurity awareness training

In het tweede kwartaal van 2022 nam het gemiddelde aantal wekelijkse cyberaanvallen* wereldwijd toe met 32 procent, vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Hiermee werd een piek bereikt van gemiddeld 1200 wekelijkse aanvallen per organisatie. In Nederland werd een toename gemeten van 40 procent. Dat blijkt uit onderzoek van beveiliger Check Point.

De sector Onderwijs/Onderzoek is wereldwijd de meest aangevallen, met gemiddeld meer dan 2300 aanvallen per organisatie per week. Dit is een stijging van 53 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. De gezondheidszorg zag het aantal cyberaanvallen in dezelfde periode met 60 procent toenemen tot 1342 aanvallen per organisatie per week.

Afrika is de meest aangevallen regio in het tweede kwartaal van 2022, met een piek van gemiddeld bijna 1800 wekelijkse aanvallen per organisatie, een stijging van 3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar voor dit continent. Na Afrika volgen Azië en Latijns-Amerika met gemiddeld bijna 1700 en 1600 aanvallen, een stijging van respectievelijk 25 en 29 procent ten opzichte van vorig jaar.

In Latijns-Amerika is het aantal aanvallen het sterkst toegenomen, wekelijks 1 op de 23 organisaties wordt getroffen, een toename van 43 procent, vergeleken met 1 op de 33 in het tweede kwartaal van 2021. Gevolgd door de regio Azië, waar het aantal aanvallen met 33 procent is toegenomen, tot 1 op de 17 getroffen organisaties per week.

De detail- en groothandel zag de grootste piek in ransomware-aanvallen, met een stijging van 182 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, gevolgd door de distributiesector die een stijging van 143 procent zag. Ook in de overheids-/defensiesector was er een flinke stijging van 135 procent, waarmee 1 op 24 organisaties wekelijks door ransomware werd getroffen.

Tijd om actie te ondernemen? Bij Analyst ICT hebben wij een super logische “beveiligingsscan” ontwikkeld welke graag ter plekke bij uw organisatie komen uitvoeren en persenteren. Interesse? Neem contact met ons op.

*Cyberaanvallen komen voor in verschillende soorten en maten. Van een computervirus of een hack tot een DDoS-aanval, bijvoorbeeld gericht op energievoorzieningen of andere vitale systemen. Cyberaanvallen vormen daardoor een risico voor de individuele internetgebruiker en de nationale veiligheid.

Bron: Wekelijkse aantal cyberaanvallen in Nederland gestegen met 40 procent – Emerce

Recent blogs

uwv eindhoven
News
Samenwerking met het UWV: Superlogisch!
Afgelopen maand ging de telefoon. “Hallo, met Ron van het UWV.” Mijn eerste gedachte was: “Wat heb ik nu weer gedaan?” Na mijn vorige baan had ik niet verwacht het UWV snel nodig te hebben. Wat bleek? Het UWV had onze vacature gezien en een geschikte kandidaat gevonden. Mijn eerste reactie was sceptisch: “Echt? Het UWV een kandidaat?” Maar als Kempisch bedrijf moeten we geen vooroordelen hebben. Het is een kleine wereld, dus vooruit met de geit. De goede daad van deze maand: luisteren naar de UWV-kandidaat. 😉 Tot onze grote verbazing (want zoals velen hadden wij vooroordelen over het…
Blog
De Impact van Trumps Herverkiezing op Cyberveiligheid in Europa
Afgelopen weekend was er veel over dit onderwerp te doen. Voor ons een reden tot onderzoek. In dit blog een samenvatting van onze bevindingen. De herverkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten heeft wereldwijd veel reacties uitgelokt, en Europa is geen uitzondering. Een van de belangrijkste gebieden waar zijn herverkiezing invloed op kan hebben, is cyberveiligheid. In deze blog onderzoeken we de mogelijke gevolgen voor Europa. Veranderende Prioriteiten in de VS Onder Trump heeft de VS een meer isolationistische benadering aangenomen, wat zou kunnen betekenen dat er minder samenwerking is op het gebied van cyberveiligheid. Dit kan…
inbound smtp dane with dnssec for exchange
Blog
Microsoft rolt inbound SMTP DANE en DNSSEC uit in Exchange Online
Wat doen ze hoor ik veel mensen denken? In de steeds veranderende wereld van digitale communicatie is e-mailbeveiliging een topprioriteit geworden voor bedrijven van elke omvang. Microsoft heeft onlangs een belangrijke stap gezet door inbound SMTP DANE (DNS-based Authentication of Named Entities) met DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) algemeen beschikbaar te maken voor klanten van Exchange Online, onderdeel van Microsoft 365. Maar wat betekent dit precies en waarom is het zo belangrijk voor onze klanten en MKB-bedrijven? Wij zetten dit even #superlogisch onder elkaar. Wat is SMTP DANE en DNSSEC? SMTP DANE is een protocol dat helpt bij het…

A newsletter

Superlogic right?