Wat zijn nu de belangrijkste vereisen van de NIS2 richtlijn voor MKB bedrijven?

De NIS2-richtlijn is een belangrijke Europese wetgeving die gericht is op het vergroten van de capaciteit van EU-lidstaten om cybersecurity incidenten te voorkomen en te bestrijden. De richtlijn is van toepassing op alle bedrijven in de EU, inclusief MKB bedrijven. Hieronder zijn de belangrijkste vereisten van de NIS2-richtlijn voor MKB bedrijven:

  1. Toepassingsgebied: De NIS2-richtlijn breidt het toepassingsgebied uit van de oorspronkelijke richtlijn uit 2016. Naast de kritieke sectoren zoals energie, vervoer en financiën, vallen nu ook andere sectoren onder de richtlijn, zoals de gezondheidszorg, voedselvoorziening en digitale infrastructuur. MKB bedrijven die actief zijn in deze sectoren moeten dus voldoen aan de nieuwe regelgeving.
  2. Beveiligingsvereisten: De NIS2-richtlijn introduceert minimale vereisten voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen. Bedrijven moeten zorgen voor een passend beveiligingsniveau op basis van de risico’s die hun bedrijfsvoering met zich meebrengt. MKB bedrijven moeten hun IT-infrastructuur en beveiligingsmaatregelen beoordelen en waar nodig upgraden om aan de nieuwe vereisten te voldoen.
  3. Rapportage van cybersecurity-incidenten: Bedrijven moeten verplichte rapportage van cybersecurity-incidenten aan de relevante autoriteiten. Dit houdt in dat MKB bedrijven de nodige processen en procedures moeten opzetten om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de meldingsverplichtingen.
  4. Beveiligingsbeleid en -maatregelen: Bedrijven moeten een passend beveiligingsbeleid en -maatregelen implementeren en deze regelmatig evalueren en bijwerken. MKB bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze beschikken over de nodige beveiligingsmaatregelen zoals firewalls, anti-virussoftware, en regelmatige back-ups.
  5. Medewerkerstraining: Bedrijven moeten hun medewerkers trainen in cybersecurity en hen bewust maken van de risico’s van phishing-aanvallen en andere vormen van social engineering. MKB bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers op de hoogte zijn van de nieuwe regelgeving en hoe deze in hun werkpraktijk moeten worden toegepast.

Kortom, de NIS2-richtlijn stelt belangrijke vereisten aan MKB bedrijven op het gebied van cybersecurity. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan de nieuwe regelgeving en zich proactief beschermen tegen cyberaanvallen. Door een passend beveiligingsbeleid en -maatregelen te implementeren, medewerkers te trainen en regelmatig te evalueren en bij te werken, kunnen MKB bedrijven hun bedrijfsvoering en klanten veilig houden. Wij als Analyst ICT nemen daar graag een actieve rol in en helpen jullie graag. Interesse neem dan even contact op.

Recent blogs

uwv eindhoven
News
Samenwerking met het UWV: Superlogisch!
Afgelopen maand ging de telefoon. “Hallo, met Ron van het UWV.” Mijn eerste gedachte was: “Wat heb ik nu weer gedaan?” Na mijn vorige baan had ik niet verwacht het UWV snel nodig te hebben. Wat bleek? Het UWV had onze vacature gezien en een geschikte kandidaat gevonden. Mijn eerste reactie was sceptisch: “Echt? Het UWV een kandidaat?” Maar als Kempisch bedrijf moeten we geen vooroordelen hebben. Het is een kleine wereld, dus vooruit met de geit. De goede daad van deze maand: luisteren naar de UWV-kandidaat. 😉 Tot onze grote verbazing (want zoals velen hadden wij vooroordelen over het…
Blog
De Impact van Trumps Herverkiezing op Cyberveiligheid in Europa
Afgelopen weekend was er veel over dit onderwerp te doen. Voor ons een reden tot onderzoek. In dit blog een samenvatting van onze bevindingen. De herverkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten heeft wereldwijd veel reacties uitgelokt, en Europa is geen uitzondering. Een van de belangrijkste gebieden waar zijn herverkiezing invloed op kan hebben, is cyberveiligheid. In deze blog onderzoeken we de mogelijke gevolgen voor Europa. Veranderende Prioriteiten in de VS Onder Trump heeft de VS een meer isolationistische benadering aangenomen, wat zou kunnen betekenen dat er minder samenwerking is op het gebied van cyberveiligheid. Dit kan…
inbound smtp dane with dnssec for exchange
Blog
Microsoft rolt inbound SMTP DANE en DNSSEC uit in Exchange Online
Wat doen ze hoor ik veel mensen denken? In de steeds veranderende wereld van digitale communicatie is e-mailbeveiliging een topprioriteit geworden voor bedrijven van elke omvang. Microsoft heeft onlangs een belangrijke stap gezet door inbound SMTP DANE (DNS-based Authentication of Named Entities) met DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) algemeen beschikbaar te maken voor klanten van Exchange Online, onderdeel van Microsoft 365. Maar wat betekent dit precies en waarom is het zo belangrijk voor onze klanten en MKB-bedrijven? Wij zetten dit even #superlogisch onder elkaar. Wat is SMTP DANE en DNSSEC? SMTP DANE is een protocol dat helpt bij het…

A newsletter

Superlogic right?