Muis en trackpad te gebruiken op je iPad

Update 9/6/2020: Inmiddels heeft de Microsoft Remote Desktop applicatie voor de ipad aangepast en werkt muis support perfect. Dus voor alle klanten die Microsoft Terminal Server of Microsoft Virtual Desktop gebruiken op hun ipad is dit een mooie aanvulling. 

 

Mobiel werken is en blijft erg populair. Nu de iPad en iPad Pro ook steeds krachtiger wordt is dat een prima manier om buiten de deur (of juist thuis) te werken. Met de ondersteuning van USB apparaten en de mogelijkheid tot het verbinden met servers heeft Apple daar al flinke stappen in gezet. Nu wordt daar ook trackpad en muis ondersteuning aan toegevoegd. Veel van onze klanten hebben wij inmiddels mogen helpen om hun Microsoft Terminal Server / RDP server en Citrix omgeving beschikbaar te maken via de App zodat er altijd door gewerkt kant worden 😉

Voorheen was het aansluiten van muizen en trackpads met een omweg mogelijk, maar niet heel gebruikersvriendelijk. Met de komst van iPadOS 13.4 wordt het gebruik van muizen en trackpads officieel ondersteund. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Zo moet de iPad voorzien zijn van het laatste iPadOS. Dit kun je downloaden en installeren via Instellingen > Algemeen > Software-update. Deze iPad modellen zijn geschikt voor iPadOS 13.4: 

  • iPad Pro
  • iPad Air 2 of nieuwer
  • 5e generatie iPad of nieuwer
  • iPad mini 4 of nieuwer

 

Apple’s nieuwe Magic Keyboard voor iPad Pro

Uiteraard gaat deze lancering gepaard met de aankondiging van een bijpassend Magic Keyboard inclusief Trackpad. Apple kent de mogelijkheden als geen ander en wil de thuiswerkende klanten graag de best mogelijke ervaring bieden.

Het Keyboard is een beschermhoes, toetsenbord, standaard en Trackpad in één. Je kunt hem hiermee neerzetten en de hoek van het scherm aanpassen waardoor je bijna een laptop-achtige ervaring krijgt. Het toetsenbord bevat zelfs achtergrondverlichting. Er is ook ondersteuning voor Multi-Touch-bewegingen op het trackpad.

Deze muizen en trackpads kun je ook gebruiken

Het nieuwe besturingssysteem ondersteunt onder andere de Apple Magic Mouse 2, Magic Trackpad 2 en het eerder genoemde Magic Keyboard. De update ondersteunt ook muizen van derde partijen, die verbinding maken via Bluetooth of USB. Logitech heeft haar eigen hoes met ingebouwde trackpad voor de iPad en iPad Air ontworpen voor een zacht prijsje (€149,94) vergeleken met het Magic Keyboard van Apple zelf.

Zelf hebben we naast de Apple Magic Mouse ook de Surface muis getest omdat deze zo weinig ruimte inneemt in je tas / rugzak en deze werken prima. Let op bij de Apple Magic Mouse 1 werkt het scrollen niet goed. Dus het advies is de Apple Magic Mouse 2 te gebruiken.

Apple geeft aan dat het ook mogelijk is om USB of Bluetooth muizen en trackpads van andere fabrikanten te gebruiken. Ze zeggen daarbij wel: “niet alle muizen zijn volledig compatibel met alle iPad-modellen”. Check dit dus eerst online of bij de fabrikant.

Bluetooth apparaten koppelen
Je koppelt de bluetooth apparaten vrij gemakkelijk via Systeemvoorkeuren > Bluetooth. Eenmaal verbonden ziet de muis aanwijzer eruit als een rondje, om het puntje van je vinger na te bootsen. Zodra je over bepaalde knoppen heen beweegt verandert de cursor mee met de vorm van de knop. Dit maakt het heel duidelijk en gebruikersvriendelijk. 

Bediening
Functies als het rechterklik-menu zijn gewoon aanwezig. Het selecteren van teksten het slepen van items is een stuk makkelijker geworden. De aanwijzer verschijnt ook alleen als je de muis gebruikt zodat de aanwijzer niet onnodig in beeld is. Aanvullende instellingen, zoals de scrollrichting en snelheid van de aanwijzer, kun je vinden via Instellingen > Trackpad en muis(alleen als deze is aangesloten).

Bediening
Functies als het rechterklik-menu zijn gewoon aanwezig. Het selecteren van teksten het slepen van items is een stuk makkelijker geworden. De aanwijzer verschijnt ook alleen als je de muis gebruikt zodat de aanwijzer niet onnodig in beeld is. Aanvullende instellingen, zoals de scrollrichting en snelheid van de aanwijzer, kun je vinden via Instellingen > Trackpad en muis(alleen als deze is aangesloten).

Terminal server
Er zijn diverse programma’s om verbinding te maken met je terminal server omgeving zelf zijn we erg enthousiast over “Jump” voor de iPad. Dit programma had al eerder muis ondersteuning voor sommige bluetooth muizen (Citrix X1) en is daarom de concurrent voor om een goede ervaring te leveren.

Hulp nodig?
Hulp nodig om lekker overal remote te kunnen werken? Wij van Analyst ICT helpen je graag!