MacOS Catalina is uit!

Maandagavond 7 oktober kwam macOS 10.15 Catalina uit. Het nieuwe besturingsysteem voor de Mac was in juni al aangekondigd en kan nu eindelijk gedownload worden. Naast meer snelheid en een veiliger systeem krijg je er met MacOS Catalina ook een hoop nieuwe functies bij. Wij vertellen je in deze blog wat er allemaal nieuw is.

Let op: Het is niet verstandig als de Applec computer zakelijk gebruikt wordt om zomaar te upgraden. MacOS Catalina is alleen maar 64 bit, dit houdt in dat 32 bit applicaties niet meer werken. Wij van Analyst ICT kunnen je helpen om in kaart te brengen of het voor u verstandig / veilig is om te upgraden. Zo zijn er op het moment van schrijven 10 oktober problemen bekend met mensen die Adobe Photoshop gebruiken in combinatie met MacOS Catalina.

De mail applicatie is een veel gebruikte functie in MacOS. Ondanks dat de mail applicatie erg eenvoudig is, en veel functies biedt om je mailbox onder controle te houden maakt Apple maakt het ons nog een stukje makkelijker door in Catalina twee nieuwe functies toe te voegen. 

Zo kun je voortaan berichten ‘Dempen‘. Je krijgt dan geen actieve melding als er een bericht van deze conversatie binnenkomt. Handig als je in een CC staat waar veel op gereageerd wordt. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op een conversatie en kies voor ‘Demp’.

Daarnaast kunt je bepaalde afzenders ook compleet blokkeren en zo een eigen ‘blacklist’ bijhouden. Deze lijst vind je bij Mail > Voorkeuren > Reclame > Geblokkeerd. Je kunt een afzender aan deze lijst toevoegen door met de rechtermuisknop op zijn/haar naam te klikken en te kiezen voor ‘Blokkeer contact’.

Ook is er een nieuwe weergave toegevoegd die je misschien wel kent als de ‘Klassieke indeling’. Dit kun je instellen via Weergave > Kolomlay-out.

Je iPad als tweede scherm met Sidecar

Helemaal nieuw is de mogelijkheid om je iPad als tweede scherm te gebruiken voor je Mac. Hier heb je wel een nieuwere Mac voor nodig. Daarnaast moet je, om Sidecar te kunnen gebruiken, op beide apparaten ingelogd zijn met hetzelfde Apple ID. Vervolgens klik je op het AirPlay-icoon in de menubalk of ga je naar Systeemvoorkeuren > Sidecar. Alles wat je moet weten over Sidecar vertel ik in een volgende blog.

Bekend van iOS 13: Screentime en Smart Dark Mode

Net als in iOS 13 krijg je op de Mac met macOS Catalina de mogelijkheid om je schermtijd in te stellen en te beperken. Je kunt precies zien hoeveel tijd je aan welke app besteed en hoeveel meldingen je ontvangt. Daarnaast kun je limieten instellen per dag en app. Dit kan allemaal bij Systeemvoorkeuren > Schermtijd.

Een andere hele fijne functie die we ook al in iOS 13 zagen is Smart Dark Mode. Hiermee wordt Dark Mode automatisch geactiveerd op basis van je Night Shift instellingen (meestal is dit tussen zonsondergang en -opgang). Deze instellingen vind je bij Systeemvoorkeuren > Beeldschermen > Night Shift. Smart Dark Mode kun je inschakelen onder Systeemvoorkeuren > Algemeen.

Bye bye iTunes!

Het grote nieuws van Catalina was het verdwijnen van iTunes. Na 18 jaar trouwe dienst wordt de app opgesplitst in 3 nieuwe apps: TV, Podcasts en Muziek. Je bibliotheek en afspeellijsten worden automatisch meegenomen naar de nieuwe Muziek-app. Films kun je voortaan terugvinden in de TV-app.

Beheer je iPhone en Pad in de Finder

Het synchroniseren van je iPad en iPhone gaat voortaan rechtstreeks via Finder. Ook kun je op deze manier lokale reservekopieën maken als je dit (nog) niet via iCloud doet. Na het aansluiten verschijnt je iOS apparaat vanzelf in de Finder onder ‘Locaties’.

iPad Apps komen naar de Mac 

Met een nieuwe technology genaamd ‘Mac Catalyst’ kunnen app-ontwikkelaars heel gemakkelijk hun iPad apps naar de Mac brengen. Hierdoor zal het aanbod in de Mac App Store in 1 klap flink groeien en zijn veel van je vertrouwde iPhone en iPad apps voortaan ook te vinden op de Mac. Een aantal van de eersten vind je hier.

Updates voor Foto’s, Notities, Herinneringen en Safari

Ook de looks en bepaalde functionaliteiten van Foto’s, Notities, Herinneringen en Safari hebben een flinke update gekregen. Zo kun je voortaan gedeelde mappen in Notities aanmaken, kun je herinneringen makkelijker bewerken en heeft Foto’s een compleet nieuwe lay-out gekregen. 

Let op: als je je Mac update naar macOS Catalina kan het zijn dat Notities en Herinneringen niet meer synchroniseren met apparaten (ook een iPhone of iPad) die een ouder systeem dan iOS 13 of macOS 10.15 draaien. Gebruik je deze apps veel in combinatie met andere apparaten? Wacht dan nog even met de update naar Catalina of schakel de hulp van Analyst ICT in.

Wil je nog veel meer weten over MacOS Catalina of upgraden? Neem contact op!