Impact van de Nieuwe DORA-Wetgeving

Dora wetgeving

De onlangs geïntroduceerde DORA-wetgeving (Digital Operational Resilience Act) is een belangrijk stuk Europese regelgeving dat gericht is op het verhogen van de digitale weerbaarheid binnen de financiële sector. Deze wetgeving heeft als doel om financiële instellingen en hun dienstverleners, waaronder ICT-serviceproviders, robuuster te maken tegen digitale verstoringen. Hier is wat de klanten van Analyst ICT moeten weten over de impact van DORA en de stappen die ze moeten overwegen.

Verhoogde Eisen aan ICT-Weerbaarheid

Onder DORA zullen financiële entiteiten en hun kritieke dienstverleners, zoals Analyst ICT, moeten voldoen aan strengere eisen voor de beveiliging van hun informatiesystemen en communicatietechnologieën. Dit betekent een toename in investeringen in cybersecuritymaatregelen, systemen en procedures om de kans op en impact van ICT-gerelateerde incidenten te minimaliseren.

Uitgebreide Incidentrapportage

DORA vereist dat instellingen sneller en uitgebreider rapporteren over ICT-gerelateerde incidenten. Klanten van Analyst ICT zullen dus processen moeten implementeren of verbeteren om aan deze rapportage-eisen te voldoen. Dit kan inhouden dat er meer gedetailleerde logs moeten worden bijgehouden en dat incidenten sneller dan voorheen gemeld moeten worden.

Risicobeheer en Testvereisten

De wetgeving benadrukt ook de noodzaak voor regelmatige testing en evaluatie van de ICT-systemen om hun veerkracht te verzekeren. Voor klanten van Analyst ICT kan dit betekenen dat zij hun risicobeheerstrategieën moeten herzien en regelmatiger penetratietesten en resilience tests moeten uitvoeren.

Contractuele en Compliance Verplichtingen

Klanten zullen wellicht hun contracten met ICT-leveranciers, waaronder Analyst ICT, moeten herzien om ervoor te zorgen dat deze voldoen aan de DORA-verplichtingen. Dit kan extra clausules vereisen die compliance garanderen, evenals duidelijke afspraken over de verantwoordelijkheden bij het beheren van ICT-risico’s.

Voorbereiding op Audits

Onder DORA kunnen financiële entiteiten en hun externe dienstverleners onderhevig zijn aan audits om compliance met de wetgeving te verifiëren. Klanten van Analyst ICT zullen zich moeten voorbereiden op mogelijke audits door zowel interne als externe partijen.

Hoe Analyst ICT Helpt

Bij Analyst ICT zijn we toegewijd aan het ondersteunen van onze klanten door deze nieuwe regelgeving. We bieden advies en technologische oplossingen die niet alleen voldoen aan de nieuwe eisen, maar die ook helpen om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen en de operationele veerkracht te verbeteren. Ons team staat klaar om u te helpen bij het navigeren door deze veranderingen, van het updaten van uw systemen en processen tot het zorgen voor volledige compliance.

Het is essentieel voor klanten van Analyst ICT om te begrijpen wat DORA inhoudt en welke maatregelen zij moeten treffen om te voldoen aan de nieuwe wetgeving. We moedigen alle betrokkenen aan om proactief te zijn in hun voorbereidingen om te zorgen voor een soepele overgang naar de vereisten van deze belangrijke regelgeving.

Versterk uw DORA Compliance met: ISO 9001 en ISO 27001

Bij Analyst ICT zijn we uitstekend gepositioneerd om klanten die moeten voldoen aan deze nieuwe regelgeving te ondersteunen, dankzij onze recent behaalde ISO 9001 en ISO 27001 certificeringen.

Deze certificeringen bevestigen ons engagement voor kwaliteitsmanagement en informatiebeveiliging, essentiële aspecten onder de DORA. Ze verzekeren dat onze processen en diensten niet alleen voldoen aan internationaal erkende normen, maar bieden ook een solide basis voor het implementeren van de vereiste DORA-beveiligingsmaatregelen.

Door samen te werken met een ISO-gecertificeerde partner zoals Analyst ICT, verzekert u zich van een partner die de complexiteit van compliance begrijpt en die in staat is om effectieve, veilige en gevalideerde ICT-oplossingen te leveren die specifiek zijn afgestemd op de strenge eisen van DORA. Laten we samen zorgen dat uw organisatie niet alleen voldoet aan de wetgeving, maar ook optimaal beschermd is tegen digitale risico’s.

Voor ons superlogisch! #superlogisch


Recent blogs

rijksoverheid
Blog
Waarom de “Mijn Cyberweerbare Zaak” Subsidie Interessant is
In de huidige digitale wereld is cyberveiligheid een cruciaal aspect voor elke onderneming, groot of klein. Voor MKB-ondernemers kan het echter een uitdaging zijn om voldoende middelen en kennis te hebben om hun bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen. Gelukkig biedt de “Mijn Cyberweerbare Zaak” (MCZ) subsidie een waardevolle oplossing. En kan voor beide zowel Analyst ICT als u een superlogische stap zijn. Wat is de MCZ-subsidie? De MCZ-subsidie is een overheidsinitiatief dat is ontworpen om kleine en middelgrote bedrijven te helpen hun cyberweerbaarheid te vergroten. Deze subsidie biedt financiële ondersteuning voor verschillende maatregelen en initiatieven die de digitale veiligheid van…
windows 10
Blog
Microsoft Adviseert Windows 10-gebruikers: Tijd voor een Nieuwe PC
In een recente aankondiging heeft Microsoft Windows 10-gebruikers geadviseerd om een nieuwe pc aan te schaffen als ze willen overstappen naar Windows 11. Maar is dit een superlogisch advies? Wij vroegen het ons af en hebben voor jullie het antwoord in dit blog. Dit advies komt niet geheel onverwacht, gezien de strenge hardware-eisen van Windows 11, waaronder de verplichte ondersteuning voor TPM 2.01. Waarom een Nieuwe PC? Microsoft heeft lange tijd geprobeerd gebruikers soepel te laten overstappen van Windows 10 naar Windows 11. Echter, met de naderende einddatum voor Windows 10-ondersteuning op 14 oktober 2025, wordt de overgang minder eenvoudig.…
Office 2024
Blog
Office 2024 voor consumenten Beschikbaar vanaf 1 oktober
Microsoft kondigt de release aan van Office 2024, beschikbaar vanaf 1 oktober 2024, voor consumenten en kleine bedrijven. Dit is een ideale oplossing voor gebruikers die liever een eenmalige aankoop doen in plaats van een abonnement op Microsoft 365. Office 2024 biedt nieuwe versies van de vertrouwde productiviteitsapps, waaronder Word, Excel, PowerPoint, OneNote, en Outlook, beschikbaar voor zowel pc als Mac. Microsoft Office 2024 Verbeterde prestaties en snelheid Een van de belangrijkste verbeteringen in Office 2024 is de focus op betere prestaties en snelheid. De zoekfunctie in Outlook is verder verfijnd om snellere en relevantere resultaten te bieden voor e-mails,…

A newsletter

Superlogic right?