10 feb 2024

Bescherm uw bedrijf: Dringende actie vereist FortiOS SSL-VPN kwetsbaarheid!

Afgelopen vrijdag werd een een kwetsbaarheid ontdekt in FortiOS SSL-VPN. Deze kwetsbaarheid raakt de kern van wat veel kleine en middelgrote ondernemingen gebruiken voor hun dagelijkse beveiligingsbehoeften: Fortinet’s FortiGate met VPN. Het belang van directe actie kan niet genoeg benadrukt worden.

FortiOS, het besturingssysteem achter FortiGate VPN-apparaten, is ontdekt om een kritieke kwetsbaarheid in zijn SSL-VPN functionaliteit te hebben. Deze kwetsbaarheid kan externe aanvallers de mogelijkheid geven om ongeoorloofde toegang te verkrijgen tot het netwerk van een organisatie zonder dat daarvoor geavanceerde authenticatie vereist is. Het risico? Ongeautoriseerde toegang tot gevoelige bedrijfsgegevens, klantinformatie, en potentieel de inzet van malware of ransomware binnen uw netwerk.

Om uw bedrijf te beschermen tegen deze en toekomstige kwetsbaarheden, zijn hier enkele kritieke stappen die u moet ondernemen:

1. Patch en Update: Controleer onmiddellijk of er updates beschikbaar zijn voor uw FortiOS-apparaten en pas deze toe. Fortinet publiceert regelmatig patches voor bekende kwetsbaarheden.

2. Beheer en controleer: Monitor uw netwerkverkeer en logbestanden nauwlettend op tekenen van ongebruikelijke activiteiten. Dit kan duiden op een poging tot exploitatie van de kwetsbaarheid.

3. Implementeer Multi-Factor Authenticatie (MFA): MFA kan dienen als een extra beveiligingslaag, zelfs als een aanvaller uw VPN-toegangsgegevens verkrijgt. Je bent niet langer afhankelijk van alleen een wachtwoord. Wij kunnen u hiermee helpen in combinatie met Single Sign-on.

4. Cyberbeveiligingstraining: Zorg ervoor dat uw werknemers getraind zijn in cybersecuritypraktijken, vooral in hoe ze phishing-aanvallen en andere veelvoorkomende cyberdreigingen kunnen herkennen.

5. Ontwikkel een Incident Response Plan: Heeft u een plan klaar voor het geval uw netwerk gecompromitteerd wordt? Zo’n plan moet duidelijke richtlijnen bevatten over hoe te reageren, wie te informeren en hoe de schade te beperken.

De recente kwetsbaarheid in FortiOS SSL-VPN is een herinnering aan de constante behoefte aan waakzaamheid en proactieve beveiligingsmaatregelen. Wij kunnen u met alle bovenstaande stappen helpen en hebben proactieve middelen om uw bedrijf goed weerbaar tegen te maken tegen dergelijke problemen.

De klanten van Analyst ICT die in bezit zijn van een Fortinet apparaat zijn direct dezelfde dag (afgelopen vrijdag) allemaal “gepatched” waardoor ze beveiligd zijn tegen deze kwetsbaarheid. Voor ons superlogisch!