Cyber Hygiëne?

cyber hygiene

Cyber Hygiëne? Nooit van gehoord? Maar Cyber Hygiëne is een essentieel onderdeel van een veilige bedrijfsvoering. Net zoals persoonlijke hygiëne helpt om gezondheidsproblemen te voorkomen, helpt cyber hygiëne om de veiligheid en integriteit van uw digitale systemen en gegevens te waarborgen. Voor MKB bedrijven is het van cruciaal belang om goede cyber hygiëne te implementeren om zich te beschermen tegen cyberdreigingen. In deze blog leggen we uit wat cyber hygiëne inhoudt, waarom het zo belangrijk is voor MKB bedrijven, en hoe Analyst ICT u kan ondersteunen bij de implementatie.

Wat is Cyber Hygiëne?

Cyber hygiëne verwijst naar de best practices en maatregelen die bedrijven nemen om hun digitale infrastructuur veilig te houden. Dit omvat onder andere het gebruik van sterke wachtwoorden, regelmatige software-updates, antivirusprogramma’s, back-ups, en bewustwordingstrainingen voor medewerkers. Het doel is om proactief risico’s te beheren en de kans op beveiligingsincidenten te minimaliseren.

Belangrijke Aspecten van Cyber Hygiëne

 1. Sterke Wachtwoorden en 2FA:
  Gebruik complexe, unieke wachtwoorden en pas ze regelmatig aan. Twee factor authenticatie en een wachtwoordbeheerder kan helpen om wachtwoorden veilig op te slaan en te beheren.
 2. Software- en Systeemupdates:
  Houd software en systemen up-to-date met de nieuwste patches en updates om beveiligingslekken te dichten.
 3. Antivirus en Antimalware:
  Installeer betrouwbare antivirus- en antimalwareprogramma’s en voer regelmatige scans uit.
 4. Veilige Back-ups:
  Maak regelmatig back-ups van belangrijke gegevens en sla deze op een veilige locatie op.
 5. E-mailbeveiliging:
  Wees voorzichtig met e-mails van onbekende afzenders en gebruik e-mailfilters om spam en phishing-pogingen te verminderen.
 6. Toegangsbeheer:
  Beperk de toegang tot gevoelige informatie en gebruik multi-factor authenticatie voor extra beveiliging.
 7. Bewustwording en Training:
  Train medewerkers regelmatig over cyberdreigingen en beveiligingspraktijken.
 8. Logbeheer en Monitoring:
  Houd logs bij van netwerkactiviteit en monitor deze op verdachte activiteiten.
 9. Beleid en Procedures:
  Stel duidelijke beveiligingsbeleidslijnen en procedures op en zorg voor een incidentresponsplan.

Waarom is Cyber Hygiëne Belangrijk voor MKB Bedrijven?

MKB bedrijven zijn vaak het doelwit van cybercriminelen omdat ze kwetsbaarder zijn dan grote ondernemingen, maar toch waardevolle data bezitten. Een cyberaanval kan leiden tot financiële verliezen, reputatieschade, en verlies van klantenvertrouwen. Daarnaast moeten bedrijven voldoen aan regelgeving zoals de AVG (GDPR), die eisen stelt aan de bescherming van persoonsgegevens.

Goede cyber hygiëne helpt MKB bedrijven om:

 • Datalekken te voorkomen die kunnen leiden tot aanzienlijke financiële en reputatieschade.
 • Bedrijfscontinuïteit te waarborgen door systemen en gegevens te beschermen tegen aanvallen en uitval.
 • Naleving van regelgeving te verzekeren door gegevens veilig te houden en te voldoen aan wettelijke eisen.
 • Veiligheidsbewustzijn te vergroten binnen de organisatie, waardoor medewerkers beter voorbereid zijn om cyberdreigingen te herkennen en erop te reageren.

Hoe Analyst ICT Kan Helpen

Wij begrijpen dat het voor MKB bedrijven een uitdaging kan zijn om goede cyber hygiëne te implementeren en te handhaven. Analyst ICT staat klaar om u te ondersteunen bij dit proces. Wij bieden:

 • Consultancy en advies om uw huidige beveiligingsmaatregelen te evalueren en te verbeteren.
 • Implementatie van beveiligingsoplossingen zoals antivirusprogramma’s, firewalls, en back-upsystemen.
 • Trainingen voor medewerkers om het bewustzijn van cyberdreigingen te vergroten en hen te leren hoe ze veilig kunnen werken.
 • Monitoring en ondersteuning om ervoor te zorgen dat uw systemen continu worden bewaakt en beschermd tegen dreigingen.

Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe we u kunnen helpen bij het verbeteren van uw cyber hygiëne en het beschermen van uw bedrijf tegen cyberdreigingen. Samen zorgen we ervoor dat uw digitale infrastructuur veilig en efficiënt blijft functioneren. Superlogisch toch?!

Laatste blogs

Whatsapp Business
Blog
Handig! Whatsapp business op meerdere apparaten
De vakantieperiode komt eraan, en we hebben bij onze servicedesk al meerdere keren dezelfde supportvraag voorbij horen komen: “Kan ik WhatsApp Business op meerdere apparaten tegelijk gebruiken?” Jazeker, dat kan! In dit korte blogbericht leggen we uit hoe #superlogisch! Stap 1: Installeer WhatsApp Business op je primaire telefoon 1. Download en installeer de WhatsApp Business app vanuit de Google Play Store of Apple App Store. 2. Open de app en registreer je met het telefoonnummer dat je wilt gebruiken voor je bedrijf. 3. Voltooi de installatie en configureer je bedrijfsprofiel. Stap 2: Schakel de multi-device functie in 1. Open WhatsApp…
myworkdrive
Blog
My Work Drive: De Ideale Files naar de Cloudoplossing voor het MKB.
Toegankelijkheid tot bedrijfsgegevens is van cruciaal belang voor het succes van een onderneming, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven (MKB’s). My Work Drive biedt hier een perfecte oplossing voor. Deze dienst stelt bedrijven in staat om overal en altijd toegang te krijgen tot hun documenten, wat resulteert in verhoogde productiviteit en flexibiliteit. Nog klaar om de bedrijfsdata in de Cloud te plaatsen maar wel graag overal beschikbaar. Myworkdrive kan hier mee helpen. Wat is My Work Drive? My Work Drive is een bestandstoegangssysteem dat speciaal is ontworpen om gebruikers in staat te stellen bestanden op te slaan en bewerken in…
analyst ict XLA Xperience Level Agreement
Nieuws
Wat is een Xperience Level Agreement (XLA)?
Bij Analyst ICT begrijpen we dat een succesvolle ICT-dienstverlening verder gaat dan alleen technische ondersteuning. Voor ons Superlogisch! Het gaat om de volledige ervaring die we onze klanten bieden. Daarom hebben wij de Xperience Level Agreement (XLA) geïntroduceerd. Dit is een benadering die niet alleen focust op de technische meetbaarheid van services, maar ook op de tevredenheid en de ervaring van de eindgebruiker. In deze blog leggen we uit wat een XLA precies is en waarom dit voor ons en onze klanten zo belangrijk is. Wat is een Xperience Level Agreement? Een Xperience Level Agreement (XLA) gaat een stap verder…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?