De Impact van Trumps Herverkiezing op Cyberveiligheid in Europa

Afgelopen weekend was er veel over dit onderwerp te doen. Voor ons een reden tot onderzoek. In dit blog een samenvatting van onze bevindingen. De herverkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten heeft wereldwijd veel reacties uitgelokt, en Europa is geen uitzondering. Een van de belangrijkste gebieden waar zijn herverkiezing invloed op kan hebben, is cyberveiligheid. In deze blog onderzoeken we de mogelijke gevolgen voor Europa.

Veranderende Prioriteiten in de VS

Onder Trump heeft de VS een meer isolationistische benadering aangenomen, wat zou kunnen betekenen dat er minder samenwerking is op het gebied van cyberveiligheid. Dit kan leiden tot een verminderde uitwisseling van cruciale informatie tussen de VS en Europese landen, wat de algehele cyberveiligheid zou kunnen verzwakken.

Verhoogde Dreiging van Cyberaanvallen

Met de herverkiezing van Trump kunnen spanningen met landen zoals China en Rusland verder escaleren. Deze landen hebben in het verleden cyberaanvallen uitgevoerd op zowel de VS als Europa. Een toename van geopolitieke spanningen kan leiden tot een toename van dergelijke aanvallen, waarbij Europese infrastructuren en bedrijven kwetsbaarder kunnen worden.

Invloed op Europese Beleidsvorming

Europese landen zouden kunnen worden gedwongen om hun eigen cyberveiligheidsstrategieën te herzien en te versterken. Dit kan leiden tot een versnelling van de ontwikkeling van onafhankelijke cyberveiligheidsmaatregelen en technologieën binnen Europa. De Europese Unie zou ook kunnen overwegen om nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere landen om de kloof te dichten die door de verminderde samenwerking met de VS is ontstaan.

De herverkiezing van Donald Trump kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de cyberveiligheid in Europa. Terwijl de directe impact nog moet worden gezien, is het duidelijk dat Europese landen zich moeten voorbereiden op een veranderend landschap en proactieve stappen moeten ondernemen om hun cyberverdediging te versterken. Deze combinatie, samen met de nieuwe NIS2-wetgeving, brengt voor ons en ook voor jullie als klant veel werk met zich mee op het gebied van cybersecurity. Hulp nodig? Wij helpen u graag! Superlogisch toch!

Afbeelding: Getty Images

Laatste blogs

onenote
Blog
Ook einde ondersteuning voor OneNote op einddatum Windows 10
Microsoft heeft aangekondigd dat OneNote voor Windows 10 op 14 oktober 2025 de ondersteuning zal verliezen. Dit is dezelfde datum als dat Windows 10 haar ondersteuning verliest. Dit betekent dat de app geen updates of beveiligingspatches meer zal ontvangen, wat gevolgen kan hebben voor gebruikers die nog steeds afhankelijk zijn van deze versie van OneNote. Wat Gebeurt er met OneNote voor Windows 10? Vanaf juni 2025 zullen gebruikers van OneNote voor Windows 10 merken dat de synchronisatieprestaties trager worden, wat de real-time samenwerking en toegang op meerdere apparaten kan beïnvloeden. Bovendien zullen gebruikers vanaf juli 2025 in-app banners zien die…
europeanalternatives
Blog
Europese Alternatieven voor uw ICT oplossingen?
In de afgelopen jaren is er een groeiende trend zichtbaar waarbij steeds meer bedrijven op zoek gaan naar Europese alternatieven voor Amerikaanse techgiganten zoals Microsoft en Apple. Deze beweging wordt gedreven door verschillende factoren, waaronder zorgen over privacy, data-soevereiniteit en de wens om lokale economieën te ondersteunen. Ook wij krijgen steeds vaker nu de vraag. Wij denken niet dat het MKB al zover is om altijd deze stap al te kunnen maken (er komt veel bij kijken), maar aanleiding genoeg voor ons om er een blog bericht over te schrijven. Waarom Europese Alternatieven? De drang naar Europese alternatieven komt voort…
Dora wetgeving
Blog
DORA voor ICT-leveranciers: Wat moet je weten?
De Digital Operational Resilience Act (DORA) is een Europese verordening die per 17 januari 2025 van kracht is en als doel heeft de digitale weerbaarheid van financiële instanties te verhogen Deze wetgeving stelt eisen aan de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen zodat zij bestand zijn tegen verstoringen en cyberaanvallen. Hoewel DORA voornamelijk gericht is op financiële instanties, heeft het ook aanzienlijke gevolgen voor ICT-leveranciers die hun diensten aan deze instanties leveren Impact op IT-leveranciers DORA is van toepassing op een breed scala aan ICT-diensten die ICT-leveranciers leveren aan financiële instellingen binnen de EU. Dit omvat onder andere Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?