De NIS2-richtlijn is een Europese wetgeving die tot doel heeft de cyberbeveiliging in de Europese Unie te versterken. Het is een herziening van de oorspronkelijke NIS-richtlijn uit 2016 en is gericht op het vergroten van de capaciteit van EU-lidstaten om cybersecurity incidenten te voorkomen en te bestrijden. De NIS2-richtlijn heeft implicaties voor alle bedrijven in de EU, inclusief MKB bedrijven.
Voor MKB bedrijven betekent de NIS2-richtlijn dat ze moeten voldoen aan nieuwe regels op het gebied van cybersecurity. Een van de belangrijkste veranderingen is de uitbreiding van de sectoren die onder de wetgeving vallen. Naast de reeds bestaande kritieke sectoren zoals energie, vervoer en financiën, zijn er nu ook andere sectoren opgenomen zoals de gezondheidszorg, voedselvoorziening en digitale infrastructuur. MKB bedrijven die actief zijn in deze sectoren moeten dus voldoen aan de nieuwe regelgeving.
Een andere belangrijke verandering is de introductie van minimale vereisten voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen. Bedrijven moeten zorgen voor een passend beveiligingsniveau op basis van de risico’s die hun bedrijfsvoering met zich meebrengt. Dit houdt in dat MKB bedrijven hun IT-infrastructuur en beveiligingsmaatregelen moeten beoordelen en waar nodig moeten upgraden om aan de nieuwe vereisten te voldoen.
MKB bedrijven moeten ook voorbereid zijn op verplichte rapportage van cybersecurity-incidenten. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze hun cybersecurity-incidenten melden bij de relevante autoriteiten. Dit houdt in dat MKB bedrijven de nodige processen en procedures moeten opzetten om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de meldingsverplichtingen.
Kortom, de NIS2-richtlijn heeft belangrijke implicaties voor MKB bedrijven in de EU. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan de nieuwe regelgeving, waaronder minimale vereisten voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen en verplichte rapportage van cybersecurity-incidenten. Het is belangrijk dat MKB bedrijven zich bewust zijn van de nieuwe regelgeving en stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat ze aan de vereisten voldoen.
Om aan deze vereisten te voldoen helpen we je graag, neem dan even contact op.