De NIS2-richtlijn voor cyberbeveiliging

De NIS2-richtlijn is een Europese wetgeving die tot doel heeft de cyberbeveiliging in de Europese Unie te versterken. Het is een herziening van de oorspronkelijke NIS-richtlijn uit 2016 en is gericht op het vergroten van de capaciteit van EU-lidstaten om cybersecurity incidenten te voorkomen en te bestrijden. De NIS2-richtlijn heeft implicaties voor alle bedrijven in de EU, inclusief MKB bedrijven.

Voor MKB bedrijven betekent de NIS2-richtlijn dat ze moeten voldoen aan nieuwe regels op het gebied van cybersecurity. Een van de belangrijkste veranderingen is de uitbreiding van de sectoren die onder de wetgeving vallen. Naast de reeds bestaande kritieke sectoren zoals energie, vervoer en financiën, zijn er nu ook andere sectoren opgenomen zoals de gezondheidszorg, voedselvoorziening en digitale infrastructuur. MKB bedrijven die actief zijn in deze sectoren moeten dus voldoen aan de nieuwe regelgeving.

Een andere belangrijke verandering is de introductie van minimale vereisten voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen. Bedrijven moeten zorgen voor een passend beveiligingsniveau op basis van de risico’s die hun bedrijfsvoering met zich meebrengt. Dit houdt in dat MKB bedrijven hun IT-infrastructuur en beveiligingsmaatregelen moeten beoordelen en waar nodig moeten upgraden om aan de nieuwe vereisten te voldoen.

MKB bedrijven moeten ook voorbereid zijn op verplichte rapportage van cybersecurity-incidenten. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze hun cybersecurity-incidenten melden bij de relevante autoriteiten. Dit houdt in dat MKB bedrijven de nodige processen en procedures moeten opzetten om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de meldingsverplichtingen.

Kortom, de NIS2-richtlijn heeft belangrijke implicaties voor MKB bedrijven in de EU. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan de nieuwe regelgeving, waaronder minimale vereisten voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen en verplichte rapportage van cybersecurity-incidenten. Het is belangrijk dat MKB bedrijven zich bewust zijn van de nieuwe regelgeving en stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat ze aan de vereisten voldoen.

Om aan deze vereisten te voldoen helpen we je graag, neem dan even contact op.

Laatste blogs

myworkdrive
Blog
My Work Drive: De Ideale Files naar de Cloudoplossing voor het MKB.
Toegankelijkheid tot bedrijfsgegevens is van cruciaal belang voor het succes van een onderneming, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven (MKB’s). My Work Drive biedt hier een perfecte oplossing voor. Deze dienst stelt bedrijven in staat om overal en altijd toegang te krijgen tot hun documenten, wat resulteert in verhoogde productiviteit en flexibiliteit. Nog klaar om de bedrijfsdata in de Cloud te plaatsen maar wel graag overal beschikbaar. Myworkdrive kan hier mee helpen. Wat is My Work Drive? My Work Drive is een bestandstoegangssysteem dat speciaal is ontworpen om gebruikers in staat te stellen bestanden op te slaan en bewerken in…
analyst ict XLA Xperience Level Agreement
Nieuws
Wat is een Xperience Level Agreement (XLA)?
Bij Analyst ICT begrijpen we dat een succesvolle ICT-dienstverlening verder gaat dan alleen technische ondersteuning. Voor ons Superlogisch! Het gaat om de volledige ervaring die we onze klanten bieden. Daarom hebben wij de Xperience Level Agreement (XLA) geïntroduceerd. Dit is een benadering die niet alleen focust op de technische meetbaarheid van services, maar ook op de tevredenheid en de ervaring van de eindgebruiker. In deze blog leggen we uit wat een XLA precies is en waarom dit voor ons en onze klanten zo belangrijk is. Wat is een Xperience Level Agreement? Een Xperience Level Agreement (XLA) gaat een stap verder…
Microsoft
Nieuws
Wij zijn Microsoft AI Cloud Partner
We zijn verheugd aan te kondigen dat Analyst ICT is erkend als Solutions Partner binnen het Microsoft AI Cloud Partner Program. Deze partner status onderstreept onze voortdurende inzet en expertise in het leveren van oplossingen die diep geïntegreerd zijn met Microsoft’s geavanceerde cloudtechnologieën. Een Mijlpaal voor Analyst ICT De erkenning van Microsoft is een bevestiging van ons harde werk en onze toewijding aan technologische uitmuntendheid. We zijn trots te kunnen melden dat wij een van de eerste Microsoft-partners zijn die deze specifieke erkenning hebben ontvangen. Dit is niet alleen een bewijs van onze technische vaardigheden en diepgaande ervaring, maar het…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?