De NIS2-richtlijn voor cyberbeveiliging

De NIS2-richtlijn is een Europese wetgeving die tot doel heeft de cyberbeveiliging in de Europese Unie te versterken. Het is een herziening van de oorspronkelijke NIS-richtlijn uit 2016 en is gericht op het vergroten van de capaciteit van EU-lidstaten om cybersecurity incidenten te voorkomen en te bestrijden. De NIS2-richtlijn heeft implicaties voor alle bedrijven in de EU, inclusief MKB bedrijven.

Voor MKB bedrijven betekent de NIS2-richtlijn dat ze moeten voldoen aan nieuwe regels op het gebied van cybersecurity. Een van de belangrijkste veranderingen is de uitbreiding van de sectoren die onder de wetgeving vallen. Naast de reeds bestaande kritieke sectoren zoals energie, vervoer en financiën, zijn er nu ook andere sectoren opgenomen zoals de gezondheidszorg, voedselvoorziening en digitale infrastructuur. MKB bedrijven die actief zijn in deze sectoren moeten dus voldoen aan de nieuwe regelgeving.

Een andere belangrijke verandering is de introductie van minimale vereisten voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen. Bedrijven moeten zorgen voor een passend beveiligingsniveau op basis van de risico’s die hun bedrijfsvoering met zich meebrengt. Dit houdt in dat MKB bedrijven hun IT-infrastructuur en beveiligingsmaatregelen moeten beoordelen en waar nodig moeten upgraden om aan de nieuwe vereisten te voldoen.

MKB bedrijven moeten ook voorbereid zijn op verplichte rapportage van cybersecurity-incidenten. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze hun cybersecurity-incidenten melden bij de relevante autoriteiten. Dit houdt in dat MKB bedrijven de nodige processen en procedures moeten opzetten om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de meldingsverplichtingen.

Kortom, de NIS2-richtlijn heeft belangrijke implicaties voor MKB bedrijven in de EU. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan de nieuwe regelgeving, waaronder minimale vereisten voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen en verplichte rapportage van cybersecurity-incidenten. Het is belangrijk dat MKB bedrijven zich bewust zijn van de nieuwe regelgeving en stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat ze aan de vereisten voldoen.

Om aan deze vereisten te voldoen helpen we je graag, neem dan even contact op.

Laatste blogs

Dora wetgeving
Blog
DORA voor ICT-leveranciers: Wat moet je weten?
De Digital Operational Resilience Act (DORA) is een Europese verordening die per 17 januari 2025 van kracht is en als doel heeft de digitale weerbaarheid van financiële instanties te verhogen Deze wetgeving stelt eisen aan de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen zodat zij bestand zijn tegen verstoringen en cyberaanvallen. Hoewel DORA voornamelijk gericht is op financiële instanties, heeft het ook aanzienlijke gevolgen voor ICT-leveranciers die hun diensten aan deze instanties leveren Impact op IT-leveranciers DORA is van toepassing op een breed scala aan ICT-diensten die ICT-leveranciers leveren aan financiële instellingen binnen de EU. Dit omvat onder andere Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service…
HP
Blog
HPE VME, De Nieuwe VMware?
In de wereld van virtualisatie is er een nieuwe speler op het toneel: HPE VME. Hewlett Packard Enterprise (HPE) heeft onlangs hun nieuwe virtualisatie-oplossing, HPE VME, gelanceerd. Maar wat maakt deze oplossing zo bijzonder en kan het echt de concurrentie aangaan met VMware? Is dit een superlogische stap voor HPE? Wat is HPE VME? HPE VME is een KVM-gebaseerde virtualisatie-oplossing die is ontworpen om een alternatief te bieden voor VMware vSphere-omgevingen. Het doel van HPE was om een enterprise-grade oplossing te ontwikkelen die niet alleen schaalbaar is, maar ook eenvoudig te beheren. Met de overname van Morpheus Data heeft HPE…
analyst ict legt uit
Blog
AI Wat? Verschillen tussen ChatGPT, Copilot, DeepSeek en Grok
Steeds vaker krijgen wij van klanten vragen die te maken hebben met AI. Afgelopen week kwamen er een paar goede vragen over de verschillen tussen alle AI-assistenten en wanneer je gebruik je wat. In dit blog de belangrijkste “feiten” op een rijtje. Wat was ook alweer zo’n AI-assistent? Een AI-assistent, of kunstmatige intelligentie-assistent, is een softwaretoepassing die gebruik maakt van geavanceerde algoritmen en machine learning om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Deze assistenten kunnen variëren van eenvoudige chatbots tot geavanceerde systemen die complexe taken kunnen uitvoeren. Hieronder een aantal AI-assistenten die wij vaak tegenkomen. ChatGPT…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?