COVID-19 DDoS-aanvallen

Sommige van onze klanten en leveranciers hebben er ook last van gehad DDoS-aanvallen. Maar wat was een DDos-aanval ook alweer?

Denial-of-service-aanvallen (DoS-aanvallen) en distributed-denial-of-service-aanvallen (DDoS-aanvallen) zijn pogingen om een computer, computernetwerk of dienst niet of moeilijker bereikbaar te maken voor de bedoelde klanten.[1] Het verschil tussen een ‘gewone’ DoS-aanval en een distributed-DoS-aanval is dat in het laatste geval meerdere computers tegelijk de aanval op hun doelwit uitvoeren.

Het rapport van antivirus software producent Kaspersky zeg het volgende; Het Q2 2020 DDoS-aanvallenrapport heeft onthuld dat het aantal DDoS-aanvallen in het tweede kwartaal van 2020 is verdrievoudigd in vergelijking met Q2 2019. Volgens Kaspersky kan deze toename worden toegeschreven aan de impact van COVID-19, aangezien zowel cybercriminelen als hun doelwitten hun zomerplannen hebben moeten heroverwegen.

De pandemie en de daaropvolgende beperkingen op het gebied van sociale afstand hebben het leven van mensen aanzienlijk veranderd. Ook voor wat betreft vakantieplannen. Velen brengen hun vrije dagen door in de ‘staycation’-modus of hebben hun geplande reis geannuleerd. Dit heeft o.a. geleid tot een verhoogd aantal DDoS-aanvallen.

Het aantal aanvallen dat Kaspersky DDoS Protection heeft gedetecteerd en geblokkeerd in Q2 2020 is 217% hoger, dan in dezelfde periode van 2019. Ook is het aantal aanvallen in Q2 van dit jaar licht gestegen in vergelijking met het eerste kwartaal. Deze resultaten wijken af van de jaarlijkse trends die Kaspersky gewoonlijk ziet. Normaal gesproken varieert het aantal DDoS-aanvallen per seizoen. In het begin van het jaar ligt het aantal hoger, omdat het een piekperiode is voor het bedrijfsleven. Aan het eind van het voorjaar en in de zomer begint het aantal aanvallen af te nemen. Zo is het aantal aanvallen in Q2 2019 met 39% gedaald, ten opzichte van Q1 2019 en in 2018 was het verschil tussen de twee kwartalen 34%.

Deze trend is terug te zien in het aantal aanvragen dat door bots van C & C-servers werd ontvangen en die werden onderschept en geanalyseerd door het Kaspersky DDoS Intelligence-systeem. Het gemiddelde aantal dagelijkse aanvallen in het tweede kwartaal is met bijna 30% gestegen, in vergelijking met wat er in het eerste kwartaal gebeurde. Ook was het grootste aantal aanvallen per dag bijna 300 in Q2 (geregistreerd op 9 april 2020), terwijl het record in Q1 2020 242 aanvallen bedroeg.

Bron: ICT magazine

Wil jij weten hoe je je organisatie kan beschermen tegen DDoS-aanvallen? Neem dan even contact op met Analyst ICT.

Laatste blogs

onenote
Blog
Ook einde ondersteuning voor OneNote op einddatum Windows 10
Microsoft heeft aangekondigd dat OneNote voor Windows 10 op 14 oktober 2025 de ondersteuning zal verliezen. Dit is dezelfde datum als dat Windows 10 haar ondersteuning verliest. Dit betekent dat de app geen updates of beveiligingspatches meer zal ontvangen, wat gevolgen kan hebben voor gebruikers die nog steeds afhankelijk zijn van deze versie van OneNote. Wat Gebeurt er met OneNote voor Windows 10? Vanaf juni 2025 zullen gebruikers van OneNote voor Windows 10 merken dat de synchronisatieprestaties trager worden, wat de real-time samenwerking en toegang op meerdere apparaten kan beïnvloeden. Bovendien zullen gebruikers vanaf juli 2025 in-app banners zien die…
europeanalternatives
Blog
Europese Alternatieven voor uw ICT oplossingen?
In de afgelopen jaren is er een groeiende trend zichtbaar waarbij steeds meer bedrijven op zoek gaan naar Europese alternatieven voor Amerikaanse techgiganten zoals Microsoft en Apple. Deze beweging wordt gedreven door verschillende factoren, waaronder zorgen over privacy, data-soevereiniteit en de wens om lokale economieën te ondersteunen. Ook wij krijgen steeds vaker nu de vraag. Wij denken niet dat het MKB al zover is om altijd deze stap al te kunnen maken (er komt veel bij kijken), maar aanleiding genoeg voor ons om er een blog bericht over te schrijven. Waarom Europese Alternatieven? De drang naar Europese alternatieven komt voort…
Dora wetgeving
Blog
DORA voor ICT-leveranciers: Wat moet je weten?
De Digital Operational Resilience Act (DORA) is een Europese verordening die per 17 januari 2025 van kracht is en als doel heeft de digitale weerbaarheid van financiële instanties te verhogen Deze wetgeving stelt eisen aan de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen zodat zij bestand zijn tegen verstoringen en cyberaanvallen. Hoewel DORA voornamelijk gericht is op financiële instanties, heeft het ook aanzienlijke gevolgen voor ICT-leveranciers die hun diensten aan deze instanties leveren Impact op IT-leveranciers DORA is van toepassing op een breed scala aan ICT-diensten die ICT-leveranciers leveren aan financiële instellingen binnen de EU. Dit omvat onder andere Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?