Kiezen tussen Mac en Windows? Superlogisch!

Er zijn in het leven van die tegenstellingen waar de meningen steevast strak omlijnd zijn. Dat is ook vaak het geval als het gaat om de computer waar je mee werkt: je bent óf voor de pc, of je zweert bij de Mac. Behoor je tot de laatste groep, dan kun je nu stoppen met lezen. Voor alle bedrijven die twijfelen tussen Apple of Windows: vijf redenen om over te stappen naar de Mac. Daarbij maken wij wel even de opmerking dat niet iedere organisatie geschikt is voor Mac en dat kan om meerdere redenen zijn. Wij zouden geen Analyst ICT zijn, als we niet eerst zouden analyseren en dan pas beginnen! #superlogisch

1. Mac voor minder!

Dat een Mac flink duurder is dan Windows is vermoedelijk wel het grootste misverstand over de Mac. Inderdaad is het prijskaartje van een gemiddelde Mac hoger dan van een pc – uitgaande van dezelfde processor, vergelijkbare grafische mogelijkheden, en evenveel geheugen en opslag. Maar als je even verder kijkt, dan zijn de verschillen veel kleiner, zeker als je sowieso aan nieuwe computers toe bent.

Als je puur naar de aanschaf kijkt, dan gaat het vooral om de restwaarde. Economisch gezien bedraagt die voor een pc na drie jaar zo’n 10 procent, terwijl dit bij een Mac minstens 25 procent is. En kijk je naar de onderhandse verkoopwaarde, dan is dat een veelvoud daarvan.

Er is overigens geen enkele reden om een Mac al zo snel weg te doen. De ondersteuning voor modellen is bij Apple minimaal 5 jaar en vaak tot wel 7 jaar. En zelfs daarna kun je nog enkele jaren vooruit met gratis updates van het besturingssysteem.

Bij een pc krijg je in principe standaard Windows 11 Home. Maar die mist enkele essentiële voorziening voor bedrijfsomgevingen. Bijvoorbeeld voor het beheer op afstand. Ook de beveiliging is minimaal. Zo ontbreekt BitLocker (encryptie voor bestanden), Windows Defender (antivirus en antimalware). Daarvoor moet je Windows 11 Pro hebben, waarbij een licentie al gauw 200 euro of meer kost.

Bij meer dan pakweg tien computers heb je iets van beheer nodig. Bij macOS is dat standaard ingebouwd. Daarmee kun je eenvoudig met een tool van derden je hele computerpark beheren: uitrollen van updates en apps, rechten instellen, en de Mac op afstand wissen wanneer hij om wat voor reden dan ook vermist is.

2. Operationele kosten

Naast de aanschafkosten, kosten voor licenties enzovoort, zijn er natuurlijk ook zogeheten ‘operationele kosten’. De kosten die je maakt om de computer in de lucht te houden, updates te draaien en problemen op te lossen. Je voelt het al aankomen, deze kosten zijn bij een Mac aanzienlijk lager dan bij een pc.

Hoe zit dat? Om te beginnen is het veel gemakkelijker om een Mac in gebruik te nemen. Het is een kwestie van aanzetten, een paar stappen doorlopen en klaar. Binnen bedrijfsomgevingen kunnen die stappen heel eenvoudig centraal aangegeven worden met behulp van Mobile Device Management, een beheeromgeving die standaard in macOS zit ingebouwd. (Ook in iOS en iPadOS trouwens.) Denk aan het automatisch aanmaken van een Apple ID en gebruikersidentiteiten voor een Windows-omgeving, netwerkrechten- en verbindingen maken en bij het eerste gebruik direct de juiste apps downloaden en installeren.

Maar voor bedrijven is de grootste winst te halen uit de tijd die nodig is voor ondersteuning. Windows-gebruikers blijken vaker tegen problemen aan te lopen dan Mac-gebruikers, zo’n zes keer tegenover een à twee keer per jaar. Bovendien blijken de problemen op de Mac sneller en eenvoudiger opgelost.

Ook als je niet beschikt over een IT-afdeling en maar een paar Macs in je bedrijf hebt, zul je merken dat de Mac gewoon eenvoudiger en intuïtiever in gebruik is, en je maar zelden tegen serieuze problemen aanloopt.

Deze feiten van punt 1 en 2 worden trouwens volop ondersteund door een onderzoeksrapport van analistenbureau Forrester. Zeer de moeite van het lezen waard.

3. Geen gedoe met software en stuurprogramma’s

macOS maakt overigens standaard onderdeel uit van de Mac. Je koopt voor de hele levensduur van de computer het besturingssysteem mét alle toekomstige updates erbij. Bijvoorbeeld: macOS 12 Monterey kun je zelfs op de MacBook Pro, MacBook Air uit 2015 en de Mac Pro uit 2013 nog installeren. Gratis.

Omdat hardware en software zo naadloos op elkaar afgestemd zijn, werken vrijwel alle software en accessoires zonder extra handelingen. Een stuurprogramma installeren? Dat kennen Mac-gebruikers niet voor usb- of Bluetooth-apparatuur, zoals muizen, toetsenborden, docking stations, geluidskaarten. Voor veel andere apparaten zoals printers beschikt macOS standaard over een stuurprogramma.

4. Je medewerkers werken liever op een Mac (en jij ook!)

Er is altijd een beetje controverse tussen Windows- en Mac-gebruikers, maar wanneer je het ze op de man/vrouw af vraagt, dan kiezen de meeste medewerkers onomwonden voor een Mac. Dat is precies wat onderzoekers deden. In 2018 wilde Jamf, een bedrijf dat software maakt voor het beheer van Apple-devices, weleens weten of bedrijven hun medewerkers de keuze geven op welk apparaat ze het liefste werken. En wat deze medewerkers dan kozen.

En het blijkt dat van de bedrijven waar keuzevrijheid heerst, maar liefst 72 procent kiest voor Apple. (Het gaat daarbij trouwens niet alleen om de computer, maar ook om de smartphone en tablet.) Uit het onderzoek blijkt ook dat het hierbij vooral gaat om ‘millennials’, jonge professionals die zijn opgegroeid omringd door digitale devices.

En laat dat nu net de leeftijdscategorie zijn waarbinnen zich de nieuwe generatie professionals bevinden waaraan flink gebrek is binnen organisaties. Bedrijven moeten alle zeilen bijzetten om deze mensen binnen te halen en aan zich te binden. Vrije keuze bij apparatuur is daar een niet onbelangrijk onderdeel van. Inmiddels biedt al ruim 55 procent van de grotere ondernemingen zijn werknemers de mogelijkheid om zelf te kiezen.

Het kan natuurlijk zijn dat de keuze Apple of Windows lastig is omdat bepaalde Windows-software onmisbaar is voor je bedrijf. Gelukkig kun je altijd Windows installeren op je Mac. Op Mac-computers met een Intel-processor kun je gebruik maken van bootcamp, waarbij je Windows naast macOS installeert. Bij het opstarten van de computer kun je dan kiezen of je de Mac in macOS of in  Windows start. Je kunt ook kiezen voor het installeren van Windows in een zogeheten ‘virtual machine’. Dat kan met bijvoorbeeld Parallels of VMware. Dat laatste kan ook op de nieuwe Mac-computers met een M1- of M2-processor.

5. Een Mac is veiliger

Het is een beetje flauw om bij de Mac meteen weer aan te komen met dat macOS niet gevoelig is voor virussen en malware. Dat was lange tijd inderdaad zo, maar met de stijgende populariteit is het platform ook aantrekkelijker geworden voor criminelen. Maar hoewel er dus wel degelijk gevaar is, blijft het voor Mac-gebruikers niet nodig om aparte software te installeren die boosdoeners onder de apps eruit filtert. Dat zit namelijk standaard ingebouwd in het besturingssysteem zelf, inclusief automatische updates.

Daarnaast laat macOS alleen toe om software te installeren die afkomstig is van bij Apple geregistreerde makers. Onbekende software kan alleen via een omweg worden geïnstalleerd, wat voor veel gebruikers een brug te ver is, zodat je daar als beheerder of ondernemer niet bang voor hoeft te zijn.

Gevoelige informatie kan ook versleuteld worden opgeslagen met behulp van FileVault. Dus mocht de Mac per ongeluk in verkeerde handen komen, dan blijven data ontoegankelijk voor wie er niks te zoeken heeft.

De belangrijkste punten

Onderaan de streep blijkt het voor veel bedrijven aantrekkelijker om standaard voor de Mac te kiezen.
Nog even de belangrijke punten op een rij:

  • Lagere operationele kosten
  • Hogere restwaarde
  • Medewerkers kiezen Mac als ze de keuze krijgen
  • Mac is veiliger
  • Mac is gemakkelijker in gebruik
  • Er is minder ondersteuning nodig

Maar ook even aandacht voor de nieuwe generatie

Generation Z

Bij de generatie die nú uit de studiebanken komt Generation Z is het aandeel Mac-gebruikers substantieel bovengemiddeld. Overtuigd geraakt? of mogen wij je helpen met de Mac computers voor jou organisatie? neem even contact op.

Laatste blogs

Cyber Resilience Act
Nieuws
Wat is de Cyber Resilience Act en Waarom is het Belangrijk?
In de afgelopen tijd horen we steeds meer over de Cyber Resilience Act (CRA). Maar wat houdt deze wet precies in en waarom is het zo belangrijk voor bedrijven en consumenten? In deze blog leggen we uit wat de CRA is en wat de voordelen zijn voor onze klanten bij Analyst ICT. Wat is de Cyber Resilience Act? De Cyber Resilience Act is een nieuwe wetgeving van de Europese Unie die is ontworpen om de cybersecurity van producten met digitale componenten te verbeteren. Dit omvat een breed scala aan producten, van software en hardware tot Internet of Things (IoT)-apparaten. De…
FD Gazelle 2024
Nieuws
Belofte maakt schuld: Onze FD Gazelle
Daar is de beloofde foto van onze FD Gazelle 2024! Nog steeds lachen wij een beetje om ons oepsje. Helaas zonder Berry van Bree, maar dat heeft een hele goede reden: hij is namelijk vader geworden van een zoon. Superlogisch dus en dubbel prijs! Wij zijn zeker trots dat we ieder jaar stappen blijven maken en dat iedereen bij Analyst ICT er iedere dag aan werkt om een beetje beter te worden en te zijn voor onze klanten.
bluebeam
Blog
Bluebeam PDF Editor voor bouw en infra bedrijven
Bij Analyst ICT zien we een groeiende trend: steeds meer van onze klanten in de bouw- en infrasector kiezen voor Bluebeam PDF Editor. Maar wat maakt deze PDF-editor zo bijzonder en waarom is het een gamechanger voor bedrijven in deze sectoren? Wat is Bluebeam PDF Editor? Bluebeam PDF Editor is een krachtige tool die speciaal is ontworpen om de workflow van bouw- en infrastructuurprojecten te verbeteren. Het biedt een breed scala aan functies die verder gaan dan de standaard PDF-bewerkingsmogelijkheden. Met Bluebeam kunnen gebruikers niet alleen PDF’s maken en bewerken, maar ook samenwerken, annoteren en documenten beheren op een manier…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?