06 apr 2023

Microsoft gaat verouderde exchange (email) servers blokkeren!

Mailt jouw bedrijf nog van een Exchange Server 2007, 2010 of 2013? Microsoft begint met het vertragen en uiteindelijk blokkeren van e-mails die vanuit kwetsbare mailservers worden verstuurd. Dan is het tijd is om te upgraden naar een nieuwere en veiligere versie van Exchange.

Waarom gaat Microsoft mails vanuit kwetsbare mailservers blokkeren?

Microsoft heeft besloten om e-mails van kwetsbare mailservers te blokkeren om e-mailbeveiliging te verbeteren en phishing-aanvallen te verminderen. Deze beslissing is gebaseerd op het feit dat kwetsbare mailservers voor hackers vaak een gemakkelijke ingang vormen tot de rest van het netwerk. Door e-mails van kwetsbare mailservers te blokkeren wil Microsoft de gebruikers van zo’n kwetsbare en oude mailserver dwingen om te updaten naar een veilige versie. Deze maatregel zal de veiligheid van e-mailsystemen verbeteren en de bescherming van gebruikersgegevens versterken.

Wat betekent dit voor mij?

Mail je vanaf een Exchange server 2007 naar een e-mailadres dat afgehandeld wordt door Exchange Online? Dan komen de e-mails eerst vertraagd binnen bij de Exchange Online gebruiker. Dit zorgt ervoor dat de beheerder van een kwetsbare mailserver niet ineens voor het feit staat dat de mails niet meer worden verstuurd. Microsoft verhoogt stapsgewijs het aantal minuten vertraging om het ongemak te vergroten en ervoor te zorgen dat de noodzaak groot genoeg wordt om te updaten. Later komen de e-mails zelfs helemaal niet meer binnen.

Na Exchange 2007 staat hetzelfde te gebeuren voor Exchange 2010 en 2013. Ook Exchange 2016- en 2019-servers die aanzienlijk achterlopen met beveiligingsupdates worden gezien als aanhoudend kwetsbaar. Voor deze servers past Microsoft het ‘vertragen en blokkeren’ protocol nog niet toe.

Wanneer gaat de maatregel van start?

Microsoft stuurt gericht berichten naar klanten 30 dagen voordat hun versie van Exchange Server wordt opgenomen in het handhavingssysteem. Mochten wij je organisatie kunnen helpen met het upgraden of de transitie naar de cloud (Microsoft 365) dan horen wij het graag.