Microsoft Introduceert nieuwe beleidsoptie voor Windows 11-Updates

windows update

Medio 2025 biedt Microsoft organisaties de mogelijkheid om te bepalen of nieuwe Windows 11-installaties cumulatieve updates direct doorvoeren. Deze aanpassing is een reactie op feedback van systeembeheerders, die bezwaar hadden tegen een eerdere introductie die alle controle wegnam.

De nieuwe beleidsoptie wordt later dit jaar beschikbaar voor Windows 11-apparaten met versie 22H2 of nieuwer. Hierdoor krijgen beheerders meer controle over het updateproces, met name tijdens de Out-of-the-Box Experience (OOBE), zoals Microsoft het noemt.

Voorheen was het plan van Microsoft om altijd de nieuwste updates te forceren bij een installatie. Dit leidde echter tot problemen, omdat bepaalde oplossingen na een Windows-update niet meer werkten of andere kritieke functies beïnvloedden. Het valideren van een nieuwe versie is voor sommige toepassingen noodzakelijk. Het grote aantal diverse problemen dat ontstaat na een nieuwe update is genoeg reden om voorzichtig te zijn.

Implementatie via Windows Autopilot

De configuratie wordt mogelijk gemaakt via Windows Autopilot. Bestaande instellingen voor kwaliteitsupdates, zoals uitstel en pauzebeleid, worden gesynchroniseerd met het apparaat. Dit zorgt ervoor dat alleen de laatst goedgekeurde security-update wordt aangeboden.

Het gaat hierbij enkel om cumulatieve of kwaliteitsupdates, niet om de optionele vernieuwingen die elke maand vanuit Microsoft aan Windows-gebruikers worden geleverd. Aangezien de meeste apparaten idealiter op de nieuwste Windows 11-versie draaien, scheelt dit veel onnodige frictie tijdens het klaarzetten van een installatie.

Opties voor organisaties zonder Autopilot

Organisaties die geen gebruik maken van Autopilot via Microsoft Intune kunnen de kwaliteitsupdates tijdens OOBE uitschakelen via Group Policy. Deze optie wordt beschikbaar als een mobile device management (MDM)-beleid en een Group Policy-instelling. Het updateproces neemt gemiddeld 20 minuten in beslag, afhankelijk van de updategrootte, netwerkomstandigheden en hardwarecapaciteiten.

Laatste blogs

Dora wetgeving
Blog
DORA voor ICT-leveranciers: Wat moet je weten?
De Digital Operational Resilience Act (DORA) is een Europese verordening die per 17 januari 2025 van kracht is en als doel heeft de digitale weerbaarheid van financiële instanties te verhogen Deze wetgeving stelt eisen aan de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen zodat zij bestand zijn tegen verstoringen en cyberaanvallen. Hoewel DORA voornamelijk gericht is op financiële instanties, heeft het ook aanzienlijke gevolgen voor ICT-leveranciers die hun diensten aan deze instanties leveren Impact op IT-leveranciers DORA is van toepassing op een breed scala aan ICT-diensten die ICT-leveranciers leveren aan financiële instellingen binnen de EU. Dit omvat onder andere Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service…
HP
Blog
HPE VME, De Nieuwe VMware?
In de wereld van virtualisatie is er een nieuwe speler op het toneel: HPE VME. Hewlett Packard Enterprise (HPE) heeft onlangs hun nieuwe virtualisatie-oplossing, HPE VME, gelanceerd. Maar wat maakt deze oplossing zo bijzonder en kan het echt de concurrentie aangaan met VMware? Is dit een superlogische stap voor HPE? Wat is HPE VME? HPE VME is een KVM-gebaseerde virtualisatie-oplossing die is ontworpen om een alternatief te bieden voor VMware vSphere-omgevingen. Het doel van HPE was om een enterprise-grade oplossing te ontwikkelen die niet alleen schaalbaar is, maar ook eenvoudig te beheren. Met de overname van Morpheus Data heeft HPE…
analyst ict legt uit
Blog
AI Wat? Verschillen tussen ChatGPT, Copilot, DeepSeek en Grok
Steeds vaker krijgen wij van klanten vragen die te maken hebben met AI. Afgelopen week kwamen er een paar goede vragen over de verschillen tussen alle AI-assistenten en wanneer je gebruik je wat. In dit blog de belangrijkste “feiten” op een rijtje. Wat was ook alweer zo’n AI-assistent? Een AI-assistent, of kunstmatige intelligentie-assistent, is een softwaretoepassing die gebruik maakt van geavanceerde algoritmen en machine learning om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Deze assistenten kunnen variëren van eenvoudige chatbots tot geavanceerde systemen die complexe taken kunnen uitvoeren. Hieronder een aantal AI-assistenten die wij vaak tegenkomen. ChatGPT…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?