Microsoft lanceert 365 Cloud PC

Microsoft heeft tijdens Microsoft Inspire 2021 Windows 365 aangekondigd: een ‘Cloud PC’ die het hybride werken makkelijk maakt. Met Windows 365 werk je overal en vanaf elk device op je Windows-werkplek in de cloud. Deze dienst / Cloud PC is al vanaf 2 augustus te gebruiken.

Het klinkt misschien wat verwarrend, want Microsoft bundelde eerder Office 365 in Microsoft 365 en nu heb je dus Windows 365. Windows 365 is alleen een heel andere dienst, namelijk een VDI-oplossing (Virtual Desktop Infrastructure). Met VDI kunnen je medewerkers vanaf hun device werken op een virtuele desktop. Zowel het besturingssysteem als alle applicaties staan niet lokaal geïnstalleerd, maar draaien in de cloud. Dit betekent dat je medewerkers aan een simpel (minder krachtig) apparaat (laptop, tablet) genoeg hebben.

Voor Windows 365 betekent dit dat medewerkers ook vanaf een niet-Windows-device, zoals een iPad of Chromebook, bij hun Windows-desktop kunnen. Met een internetverbinding werken medewerkers overal, altijd en met elk device. Als organisatie heb je geen omkijken naar de infrastructuur. En omdat gebruikers niets lokaal opslaan, zorgen gestolen en verloren devices niet voor datalekken. Microsoft biedt Windows 365 aan als Business licentie (midden- en kleinbedrijf) of Enterprise-licentie. Je betaalt per gebruiker per maand en kunt makkelijk op- en afschalen.

Wat is nu het verschil? Er was toch al een Virtual Desktop oplossing van Microsoft. Windows 365 vereist minder beheerwerk dan andere VDI-oplossingen. Je geeft medewerkers een virtuele werkplek door ze een licentie toe te wijzen en het beheer is mogelijk via Microsoft Endpoint Management. Dit houdt in dat je bij Windows 365 minder hoeft in te stellen en minder hoeft te beheren. Azure Virtual Desktop vraagt om meer beheer maar je zet het als organisatie daarmee wel meer naar je eigen hand. Voor een standaard oplossing is Windows 365 dus perfect geschikt, wil je meer maatwerk in je organisatie raden wij nog steeds aan om Azure Virtual Desktop te gebruiken.

Net als andere VDI-oplossingen biedt Windows 365 de flexibiliteit om overal en vanaf elk device te werken. Medewerkers hebben geen krachtig device nodig en kunnen ook werken vanaf hun persoonlijke apparaat. Ideaal nu veel mensen thuiswerken.

Windows 365 is interessant voor organisaties die de kosten voor werkplekken willen drukken zonder dat dat gevolgen heeft voor de beveiliging. Zeker op enterpriseniveau hebben organisaties al snel medewerkers over de hele wereld. Of externen aan de andere kant van de wereld die ook een werkplek nodig hebben. In dit soort gevallen kost het veel geld, tijd en moeite om devices aan te schaffen, in te spoelen en die kant op te sturen. Met Windows 365 kunnen ze deze medewerkers ter plekke van betaalbare werkplekken voorzien.

Microsoft biedt de cloud pc in verschillende formaten aan zodat de virtuele machine het werk van je medewerkers altijd aan kan. Deze SKU’s gaan van licht kantoorwerk tot zwaar grafisch- en videowerk.

Laatste blogs

onenote
Blog
Ook einde ondersteuning voor OneNote op einddatum Windows 10
Microsoft heeft aangekondigd dat OneNote voor Windows 10 op 14 oktober 2025 de ondersteuning zal verliezen. Dit is dezelfde datum als dat Windows 10 haar ondersteuning verliest. Dit betekent dat de app geen updates of beveiligingspatches meer zal ontvangen, wat gevolgen kan hebben voor gebruikers die nog steeds afhankelijk zijn van deze versie van OneNote. Wat Gebeurt er met OneNote voor Windows 10? Vanaf juni 2025 zullen gebruikers van OneNote voor Windows 10 merken dat de synchronisatieprestaties trager worden, wat de real-time samenwerking en toegang op meerdere apparaten kan beïnvloeden. Bovendien zullen gebruikers vanaf juli 2025 in-app banners zien die…
europeanalternatives
Blog
Europese Alternatieven voor uw ICT oplossingen?
In de afgelopen jaren is er een groeiende trend zichtbaar waarbij steeds meer bedrijven op zoek gaan naar Europese alternatieven voor Amerikaanse techgiganten zoals Microsoft en Apple. Deze beweging wordt gedreven door verschillende factoren, waaronder zorgen over privacy, data-soevereiniteit en de wens om lokale economieën te ondersteunen. Ook wij krijgen steeds vaker nu de vraag. Wij denken niet dat het MKB al zover is om altijd deze stap al te kunnen maken (er komt veel bij kijken), maar aanleiding genoeg voor ons om er een blog bericht over te schrijven. Waarom Europese Alternatieven? De drang naar Europese alternatieven komt voort…
Dora wetgeving
Blog
DORA voor ICT-leveranciers: Wat moet je weten?
De Digital Operational Resilience Act (DORA) is een Europese verordening die per 17 januari 2025 van kracht is en als doel heeft de digitale weerbaarheid van financiële instanties te verhogen Deze wetgeving stelt eisen aan de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen zodat zij bestand zijn tegen verstoringen en cyberaanvallen. Hoewel DORA voornamelijk gericht is op financiële instanties, heeft het ook aanzienlijke gevolgen voor ICT-leveranciers die hun diensten aan deze instanties leveren Impact op IT-leveranciers DORA is van toepassing op een breed scala aan ICT-diensten die ICT-leveranciers leveren aan financiële instellingen binnen de EU. Dit omvat onder andere Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?