Microsoft trekt Teams uit Office

Microsoft stopt met het bundelen van videovergader-app Teams aan kantoorsoftwarepakket Office 365 en cloudsoftwareaanbod Microsoft 365. Het bedrijf hoopt zo een mogelijke EU-boete voor oneerlijke concurrentie te ontlopen.

Dit nieuwsbericht is vanaf deze week te lezen op de nieuwsblog van microsoft.

De Europese Commissie startte eind juli van dit jaar een onderzoek na klachten van berichten-app Slack (inmiddels onderdeel van Salesforce) over marktmanipulatie. Volgens dat bedrijf is daar sprake van doordat Microsoft de vergadersoftware standaard koppelt aan het aanbod voor kantoorsoftware. De vraag nu is of Microsoft met het aanbod van Teams in zijn zakelijke softwarepakket die software voortrekt ten opzichte van de videovergadersoftware van concurrenten.

Microsoft stelt ‘proactief’ deze stap te zetten nadat het onderzoek is gestart en zegt ook mee te werken aan de informatieverzoeken. Microsoft zou eerder oplossingen voorgesteld hebben om aan de concurrentieregels te voldoen, maar die werden niet gehonoreerd.

Bij dat voorstel struikelde Europa erover dat Microsoft geen prijsverschil inbouwt tussen het Office-pakket met Teams en een versie zonder Teams. Dat komt er nu wel. Teams wordt tegen een lagere prijs aangeboden aan belangrijke klanten van Microsoft. Die krijgen een gereduceerd tarief van 24 euro per jaar. Nieuwe zakelijke klanten kunnen Teams afzonderlijk gebruiken voor vijf euro per maand of zestig euro per jaar.

Vanaf 1 oktober wordt Teams in heel Europa losgekoppeld van Microsoft 365 en het zakelijke aanbod van Office 365.

Teams

Teams, in 2017 gratis toegevoegd aan Office 365, verving destijds Skype for Business. Het won in de verplichte thuiswerkperiode tijdens de coronapandemie enorm aan populariteit.

Het is opvallend dat die communicatiemiddelen als onderdeel van het volledige aanbod nu pas onderwerp van discussie zijn. Microsoft heeft al meer dan tien jaar dergelijke toepassingen opgenomen in zijn zakelijke suites, zoals Office Communicator in 2007 dat later via Lync en Skype for Business evalueerde tot Microsoft Teams.

Microsoft is overigens vertrouwd met de mededingingsregels van Europa. Het moest vorig decennium 2,2 miljard euro aan boetes neertellen wegens inbreuken op de Europese mededingingsregels. Al was de context anders. Toen ging de Europese Commissie de strijd aan tegen het bundelen van de browser Internet Explorer met het besturingssysteem Windows.

Laatste blogs

myworkdrive
Blog
My Work Drive: De Ideale Files naar de Cloudoplossing voor het MKB.
Toegankelijkheid tot bedrijfsgegevens is van cruciaal belang voor het succes van een onderneming, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven (MKB’s). My Work Drive biedt hier een perfecte oplossing voor. Deze dienst stelt bedrijven in staat om overal en altijd toegang te krijgen tot hun documenten, wat resulteert in verhoogde productiviteit en flexibiliteit. Nog klaar om de bedrijfsdata in de Cloud te plaatsen maar wel graag overal beschikbaar. Myworkdrive kan hier mee helpen. Wat is My Work Drive? My Work Drive is een bestandstoegangssysteem dat speciaal is ontworpen om gebruikers in staat te stellen bestanden op te slaan en bewerken in…
analyst ict XLA Xperience Level Agreement
Nieuws
Wat is een Xperience Level Agreement (XLA)?
Bij Analyst ICT begrijpen we dat een succesvolle ICT-dienstverlening verder gaat dan alleen technische ondersteuning. Voor ons Superlogisch! Het gaat om de volledige ervaring die we onze klanten bieden. Daarom hebben wij de Xperience Level Agreement (XLA) geïntroduceerd. Dit is een benadering die niet alleen focust op de technische meetbaarheid van services, maar ook op de tevredenheid en de ervaring van de eindgebruiker. In deze blog leggen we uit wat een XLA precies is en waarom dit voor ons en onze klanten zo belangrijk is. Wat is een Xperience Level Agreement? Een Xperience Level Agreement (XLA) gaat een stap verder…
Microsoft
Nieuws
Wij zijn Microsoft AI Cloud Partner
We zijn verheugd aan te kondigen dat Analyst ICT is erkend als Solutions Partner binnen het Microsoft AI Cloud Partner Program. Deze partner status onderstreept onze voortdurende inzet en expertise in het leveren van oplossingen die diep geïntegreerd zijn met Microsoft’s geavanceerde cloudtechnologieën. Een Mijlpaal voor Analyst ICT De erkenning van Microsoft is een bevestiging van ons harde werk en onze toewijding aan technologische uitmuntendheid. We zijn trots te kunnen melden dat wij een van de eerste Microsoft-partners zijn die deze specifieke erkenning hebben ontvangen. Dit is niet alleen een bewijs van onze technische vaardigheden en diepgaande ervaring, maar het…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?