Microsoft trekt Teams uit Office

Microsoft stopt met het bundelen van videovergader-app Teams aan kantoorsoftwarepakket Office 365 en cloudsoftwareaanbod Microsoft 365. Het bedrijf hoopt zo een mogelijke EU-boete voor oneerlijke concurrentie te ontlopen.

Dit nieuwsbericht is vanaf deze week te lezen op de nieuwsblog van microsoft.

De Europese Commissie startte eind juli van dit jaar een onderzoek na klachten van berichten-app Slack (inmiddels onderdeel van Salesforce) over marktmanipulatie. Volgens dat bedrijf is daar sprake van doordat Microsoft de vergadersoftware standaard koppelt aan het aanbod voor kantoorsoftware. De vraag nu is of Microsoft met het aanbod van Teams in zijn zakelijke softwarepakket die software voortrekt ten opzichte van de videovergadersoftware van concurrenten.

Microsoft stelt ‘proactief’ deze stap te zetten nadat het onderzoek is gestart en zegt ook mee te werken aan de informatieverzoeken. Microsoft zou eerder oplossingen voorgesteld hebben om aan de concurrentieregels te voldoen, maar die werden niet gehonoreerd.

Bij dat voorstel struikelde Europa erover dat Microsoft geen prijsverschil inbouwt tussen het Office-pakket met Teams en een versie zonder Teams. Dat komt er nu wel. Teams wordt tegen een lagere prijs aangeboden aan belangrijke klanten van Microsoft. Die krijgen een gereduceerd tarief van 24 euro per jaar. Nieuwe zakelijke klanten kunnen Teams afzonderlijk gebruiken voor vijf euro per maand of zestig euro per jaar.

Vanaf 1 oktober wordt Teams in heel Europa losgekoppeld van Microsoft 365 en het zakelijke aanbod van Office 365.

Teams

Teams, in 2017 gratis toegevoegd aan Office 365, verving destijds Skype for Business. Het won in de verplichte thuiswerkperiode tijdens de coronapandemie enorm aan populariteit.

Het is opvallend dat die communicatiemiddelen als onderdeel van het volledige aanbod nu pas onderwerp van discussie zijn. Microsoft heeft al meer dan tien jaar dergelijke toepassingen opgenomen in zijn zakelijke suites, zoals Office Communicator in 2007 dat later via Lync en Skype for Business evalueerde tot Microsoft Teams.

Microsoft is overigens vertrouwd met de mededingingsregels van Europa. Het moest vorig decennium 2,2 miljard euro aan boetes neertellen wegens inbreuken op de Europese mededingingsregels. Al was de context anders. Toen ging de Europese Commissie de strijd aan tegen het bundelen van de browser Internet Explorer met het besturingssysteem Windows.

Laatste blogs

Whatsapp Business
Blog
Handig! Whatsapp business op meerdere apparaten
De vakantieperiode komt eraan, en we hebben bij onze servicedesk al meerdere keren dezelfde supportvraag voorbij horen komen: “Kan ik WhatsApp Business op meerdere apparaten tegelijk gebruiken?” Jazeker, dat kan! In dit korte blogbericht leggen we uit hoe #superlogisch! Stap 1: Installeer WhatsApp Business op je primaire telefoon 1. Download en installeer de WhatsApp Business app vanuit de Google Play Store of Apple App Store. 2. Open de app en registreer je met het telefoonnummer dat je wilt gebruiken voor je bedrijf. 3. Voltooi de installatie en configureer je bedrijfsprofiel. Stap 2: Schakel de multi-device functie in 1. Open WhatsApp…
cyber hygiene
Blog
Cyber Hygiëne?
Cyber Hygiëne? Nooit van gehoord? Maar Cyber Hygiëne is een essentieel onderdeel van een veilige bedrijfsvoering. Net zoals persoonlijke hygiëne helpt om gezondheidsproblemen te voorkomen, helpt cyber hygiëne om de veiligheid en integriteit van uw digitale systemen en gegevens te waarborgen. Voor MKB bedrijven is het van cruciaal belang om goede cyber hygiëne te implementeren om zich te beschermen tegen cyberdreigingen. In deze blog leggen we uit wat cyber hygiëne inhoudt, waarom het zo belangrijk is voor MKB bedrijven, en hoe Analyst ICT u kan ondersteunen bij de implementatie. Wat is Cyber Hygiëne? Cyber hygiëne verwijst naar de best practices…
myworkdrive
Blog
My Work Drive: De Ideale Files naar de Cloudoplossing voor het MKB.
Toegankelijkheid tot bedrijfsgegevens is van cruciaal belang voor het succes van een onderneming, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven (MKB’s). My Work Drive biedt hier een perfecte oplossing voor. Deze dienst stelt bedrijven in staat om overal en altijd toegang te krijgen tot hun documenten, wat resulteert in verhoogde productiviteit en flexibiliteit. Nog klaar om de bedrijfsdata in de Cloud te plaatsen maar wel graag overal beschikbaar. Myworkdrive kan hier mee helpen. Wat is My Work Drive? My Work Drive is een bestandstoegangssysteem dat speciaal is ontworpen om gebruikers in staat te stellen bestanden op te slaan en bewerken in…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?