Netwerkkabel maken

Wilt u een zelf een netwerkkabel maken / knijpen of een netwerkkabel verlengen? Op deze pagina leggen wij uit hoe dit moet. Voor uw zakelijk omgeving raden wij u aan om dit door een e-installateur te laten doen. Deze kunnen de netwerkpunten ook certificeren en testen.

Netwerkkabel kleurcode

In dit blog vindt u informatie over de verschillende standaarden voor netwerkkabels, waarbij CAT6a en CAT5e de meest gangbare typen zijn. CAT5e-netwerkkabels bieden ondersteuning voor snelheden tot 1000 Mbps (1 Gigabit), terwijl CAT6a-kabels snelheden tot 10.000 Mbps (10 Gigabit) kunnen bereiken.

Beide soorten kabels bestaan uit 8 aders en volgen hetzelfde kleurenschema voor aansluitingen. Dit zorgt voor uniformiteit en compatibiliteit bij het installeren van uw netwerkinfrastructuur, ongeacht de gekozen snelheid en type kabel.

       

RJ-45 stekker monteren

Zoals u op onderstaande afbeelding kunt zien, is een netwerkkabel maken een fluitje van een cent. Nadat u de kleuren op de juiste volgorde heeft gebracht, verbindt u met behulp van een RJ-45 Krimptang de kabel met de RJ-45 plug. In de RJ-45 plug zitten kleine tandjes die door de mantel van de 8 aders heen drukken zodat u deze niet van te voren hoeft te strippen.

Steek de 8 aders op de juiste volgorde in de RJ-45 connector, leg vervolgens de connector in de krimptang en knijp deze dicht. Als alles goed is gegaan, is de kabel hierna klaar voor gebruik.

UTP Kabel met harde of zachte kern icm een LSA wandcontactdoos

Wanneer u gebruik maakt van een wandcontactdoos met LSA strook dan dient u er rekening mee te houden dat in dit geval alleen UTP kabels met harde kern kunnen worden gebruikt.

Het gebruik van een LSA punchdown tool in combinatie met UTP kabels met een zachte kern kan leiden tot snelheidsproblemen. Een veelvoorkomend issue is dat het zachte kernmateriaal niet altijd goed contact maakt in de LSA strook, wat kan resulteren in snelheden die terugvallen tot slechts 10 Mbps.

Voor het bereiken van hogere snelheden, zoals 1 Gbps of 10 Gbps, raden we sterk aan om UTP kabels met een harde kern te gebruiken. Deze zijn beter geschikt voor een solide verbinding in een LSA wandcontactdoos, wat zorgt voor betrouwbaar en snel dataverkeer.

Hulp nodig?

Ga je bouwen, verbouwen, nieuw bouwen wij van Analyst ICT denken graag mee over welke aansluitingen waar moeten komen. Ook werken wij samen met een groot aantal verschillende e-installateurs waar we u graag mee in contact brengen.

Laatste blogs

IOS26
Blog
iOS 26: Een Nieuwe Naam, een Nieuw Tijdperk
Apple heeft onlangs iOS 26 onthuld, en dat is niet zomaar een reguliere update. Met deze release slaat Apple een compleet nieuwe weg in — letterlijk én figuurlijk. De sprong van iOS 18 naar iOS 26 is geen typefout, maar een bewuste keuze die symbool staat voor een fundamentele verandering in hoe we het mobiele besturingssysteem van Apple moeten begrijpen. Van jaarlijkse updates naar een nieuw paradigma Volgens Apple is het tijdperk van jaarlijkse, incrementele updates voorbij. iOS 26 markeert het begin van een nieuw tijdperk waarin het besturingssysteem nauwer aansluit bij visionOS — het OS van de Apple Vision…
microsoft solutions partner modern work
Nieuws
Analyst ICT wederom erkend als Microsoft Solutions Partner voor Modern Work
Met trots mogen wij melden dat Analyst ICT opnieuw is erkend als Microsoft Solutions Partner voor Modern Work. Deze status bevestigt onze inzet voor het leveren van hoogwaardige, superlogische, moderne werkplekoplossingen die organisaties helpen om slimmer, efficiënter en veiliger samen te werken. De erkenning als Solutions Partner betekent dat wij voldoen aan de strenge eisen van Microsoft op het gebied van klanttevredenheid, technische expertise en succesvolle implementaties van Microsoft 365-oplossingen. Denk hierbij aan Microsoft Teams, SharePoint, Exchange Online en Intune – allemaal tools die wij dagelijks inzetten om onze klanten te ondersteunen in hun digitale transformatie. Als Solutions Partner kunnen wij…
NIS2 richtlijn
Nieuws
Waarom Analyst ICT werkt aan NIS2 certificering
Bij Analyst ICT zijn we trots op onze bestaande certificeringen: ISO 27001, ISO 9001 en NEN7510. Deze certificeringen tonen aan dat we voldoen aan internationale normen voor informatiebeveiliging, kwaliteitsmanagement en zorginformatieveiligheid. Maar we stoppen niet daar. We zijn hard aan het werk om ook NIS2-certificering te behalen, en de eerste stappen zijn al gezet. Zo tonen als bewijs dat wij actief werken aan het verkrijgen van de volledige NIS2 Quality Mark Certificering. Dit laat zien dat wij het naleven van de NIS2-richtlijnen en het waarborgen van de veiligheid van onze systemen en gegevens als een superlogische stap beschouwen. Wat is…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?