Netwerkkabel maken

Wilt u een zelf een netwerkkabel maken / knijpen of een netwerkkabel verlengen? Op deze pagina leggen wij uit hoe dit moet. Voor uw zakelijk omgeving raden wij u aan om dit door een e-installateur te laten doen. Deze kunnen de netwerkpunten ook certificeren en testen.

Netwerkkabel kleurcode

In dit blog vindt u informatie over de verschillende standaarden voor netwerkkabels, waarbij CAT6a en CAT5e de meest gangbare typen zijn. CAT5e-netwerkkabels bieden ondersteuning voor snelheden tot 1000 Mbps (1 Gigabit), terwijl CAT6a-kabels snelheden tot 10.000 Mbps (10 Gigabit) kunnen bereiken.

Beide soorten kabels bestaan uit 8 aders en volgen hetzelfde kleurenschema voor aansluitingen. Dit zorgt voor uniformiteit en compatibiliteit bij het installeren van uw netwerkinfrastructuur, ongeacht de gekozen snelheid en type kabel.

       

RJ-45 stekker monteren

Zoals u op onderstaande afbeelding kunt zien, is een netwerkkabel maken een fluitje van een cent. Nadat u de kleuren op de juiste volgorde heeft gebracht, verbindt u met behulp van een RJ-45 Krimptang de kabel met de RJ-45 plug. In de RJ-45 plug zitten kleine tandjes die door de mantel van de 8 aders heen drukken zodat u deze niet van te voren hoeft te strippen.

Steek de 8 aders op de juiste volgorde in de RJ-45 connector, leg vervolgens de connector in de krimptang en knijp deze dicht. Als alles goed is gegaan, is de kabel hierna klaar voor gebruik.

UTP Kabel met harde of zachte kern icm een LSA wandcontactdoos

Wanneer u gebruik maakt van een wandcontactdoos met LSA strook dan dient u er rekening mee te houden dat in dit geval alleen UTP kabels met harde kern kunnen worden gebruikt.

Het gebruik van een LSA punchdown tool in combinatie met UTP kabels met een zachte kern kan leiden tot snelheidsproblemen. Een veelvoorkomend issue is dat het zachte kernmateriaal niet altijd goed contact maakt in de LSA strook, wat kan resulteren in snelheden die terugvallen tot slechts 10 Mbps.

Voor het bereiken van hogere snelheden, zoals 1 Gbps of 10 Gbps, raden we sterk aan om UTP kabels met een harde kern te gebruiken. Deze zijn beter geschikt voor een solide verbinding in een LSA wandcontactdoos, wat zorgt voor betrouwbaar en snel dataverkeer.

Hulp nodig?

Ga je bouwen, verbouwen, nieuw bouwen wij van Analyst ICT denken graag mee over welke aansluitingen waar moeten komen. Ook werken wij samen met een groot aantal verschillende e-installateurs waar we u graag mee in contact brengen.

Laatste blogs

onenote
Blog
Ook einde ondersteuning voor OneNote op einddatum Windows 10
Microsoft heeft aangekondigd dat OneNote voor Windows 10 op 14 oktober 2025 de ondersteuning zal verliezen. Dit is dezelfde datum als dat Windows 10 haar ondersteuning verliest. Dit betekent dat de app geen updates of beveiligingspatches meer zal ontvangen, wat gevolgen kan hebben voor gebruikers die nog steeds afhankelijk zijn van deze versie van OneNote. Wat Gebeurt er met OneNote voor Windows 10? Vanaf juni 2025 zullen gebruikers van OneNote voor Windows 10 merken dat de synchronisatieprestaties trager worden, wat de real-time samenwerking en toegang op meerdere apparaten kan beïnvloeden. Bovendien zullen gebruikers vanaf juli 2025 in-app banners zien die…
europeanalternatives
Blog
Europese Alternatieven voor uw ICT oplossingen?
In de afgelopen jaren is er een groeiende trend zichtbaar waarbij steeds meer bedrijven op zoek gaan naar Europese alternatieven voor Amerikaanse techgiganten zoals Microsoft en Apple. Deze beweging wordt gedreven door verschillende factoren, waaronder zorgen over privacy, data-soevereiniteit en de wens om lokale economieën te ondersteunen. Ook wij krijgen steeds vaker nu de vraag. Wij denken niet dat het MKB al zover is om altijd deze stap al te kunnen maken (er komt veel bij kijken), maar aanleiding genoeg voor ons om er een blog bericht over te schrijven. Waarom Europese Alternatieven? De drang naar Europese alternatieven komt voort…
Dora wetgeving
Blog
DORA voor ICT-leveranciers: Wat moet je weten?
De Digital Operational Resilience Act (DORA) is een Europese verordening die per 17 januari 2025 van kracht is en als doel heeft de digitale weerbaarheid van financiële instanties te verhogen Deze wetgeving stelt eisen aan de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen zodat zij bestand zijn tegen verstoringen en cyberaanvallen. Hoewel DORA voornamelijk gericht is op financiële instanties, heeft het ook aanzienlijke gevolgen voor ICT-leveranciers die hun diensten aan deze instanties leveren Impact op IT-leveranciers DORA is van toepassing op een breed scala aan ICT-diensten die ICT-leveranciers leveren aan financiële instellingen binnen de EU. Dit omvat onder andere Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?