Netwerkkabel maken

Wilt u een zelf een netwerkkabel maken / knijpen of een netwerkkabel verlengen? Op deze pagina leggen wij uit hoe dit moet. Voor uw zakelijk omgeving raden wij u aan om dit door een e-installateur te laten doen. Deze kunnen de netwerkpunten ook certificeren en testen.

Netwerkkabel kleurcode

Netwerkkabels zijn er in verschillende standaarden. De meest voorkomende varianten zijn CAT6a en CAT5e. CAT5e netwerkkabels ondersteunen een maximale snelheid aan van 1000 Mbps (1 Gigabit), bij een CAT6e kabel is deze snelheid 10.000 Mbps (10 Gigabit).

Zowel CAT5e en CAT6a kabels beschikken over 8 aders en worden volgens hetzelfde kleurenschema aangesloten.

       

RJ-45 stekker monteren

Zoals u op onderstaande afbeelding kunt zien, is een netwerkkabel maken een fluitje van een cent. Nadat u de kleuren op de juiste volgorde heeft gebracht, verbindt u met behulp van een RJ-45 Krimptang de kabel met de RJ-45 plug. In de RJ-45 plug zitten kleine tandjes die door de mantel van de 8 aders heen drukken zodat u deze niet van te voren hoeft te strippen.

Steek de 8 aders op de juiste volgorde in de RJ-45 connector, leg vervolgens de connector in de krimptang en knijp deze dicht. Als alles goed is gegaan, is de kabel hierna klaar voor gebruik.

UTP Kabel met harde of zachte kern icm een LSA wandcontactdoos

Wanneer u gebruik maakt van een wandcontactdoos met LSA strook dan dient u er rekening mee te houden dat in dit geval alleen UTP kabels met harde kern kunnen worden gebruikt.

Wanneer u een LSA strook heeft en met een LSA punchdown tool een UTP kabel met zachte kern bevestigt, geeft dit vaak problemen met de snelheid op de kabel. Vaak komt het door het slechte contact van de zachte kern en valt hierdoor de snelheid terug tot 10 Mbps.

Om 1 Gbps of 10 Gbps te halen raden wij u aan om een UTP kabel met harde kern te gebruiken in combinatie met een LSA wandcontactdoos.

 

Hulp nodig?

Ga je bouwen, verbouwen, nieuw bouwen wij van Analyst ICT denken graag mee over welke aansluitingen waar moeten komen. Ook werken wij samen met een groot aantal verschillende e-installateurs waar we u graag mee in contact brengen.

 

 

Laatste blogs

Dora wetgeving
Nieuws
Impact van de Nieuwe DORA-Wetgeving
De onlangs geïntroduceerde DORA-wetgeving (Digital Operational Resilience Act) is een belangrijk stuk Europese regelgeving dat gericht is op het verhogen…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?