Onderzoek: 87% van Benelux-organisaties getroffen door ransomware in 2022

Ransomware – een aanhoudende en evoluerende dreiging

Ransomware is schadelijke software die is ontworpen om het netwerk van een doelwit te infecteren en gegevens en systemen te vergrendelen totdat er een losgeld wordt betaald. Het is een evoluerende en diversifiërende dreiging die het stelen van gevoelige of vertrouwelijke informatie kan omvatten en een dreiging om de gegevens openbaar te maken tenzij er een losgeld wordt betaald. Het criminele businessmodel is lucratief – vaak beschikbaar als een service en toegankelijk voor tegenstanders ongeacht hun middelen of vaardigheidsniveau.

Elke organisatie is een potentieel doelwit. Ransomware-aanvallen kunnen de dagelijkse activiteiten en klantensupply chains verlammen, chaos en financiële verliezen veroorzaken. Ze kunnen ook de reputatie van bedrijven en klantrelaties vernietigen.

87% Benelux-organisaties getroffen door ransomware in 2022, ruim helft meerdere keren; losgeld vaak betaald

Barracuda Networks heeft zijn ‘Ransomware Insights rapport’ voor 2023 gepubliceerd. Uit dit rapport blijkt dat maar liefst bijna 9 op de 10 (87%) onderzochte organisaties in de Benelux in 2022 minimaal één keer te maken hebben gehad met een ransomware-aanval. Meer dan de helft (55%) is zelfs twee keer of vaker getroffen. Deze percentages zijn hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 73 en 38 procent. Van de Benelux-organisaties die één keer slachtoffer waren van een aanval, besloot bijna de helft (45%) om het losgeld te betalen. Dit percentage ligt hoger dan bij bedrijven die vaker werden getroffen, waar 39 procent ervoor koos om te betalen.

Grote verschillen in sectoren getroffen door ransomware; consumentendiensten en energie-/nutsbedrijven zwaarst getroffen

De enquête is uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Vanson Bourne in opdracht van Barracuda. Het richtte zich op IT-professionals bij bedrijven met 100 tot 2.500 werknemers, variërend van mensen ‘in de frontlinie’ tot de meest senior functies. De respondenten kwamen uit verschillende industrieën in de VS, EMEA- en APAC-landen, waaronder de Benelux.

Wereldwijd waren er aanzienlijke verschillen in de sectoren die het doelwit waren van ransomware-aanvallen. Zo ondervond 98% van de bedrijven in consumentendiensten en 85% van de energie-, olie/gas- en nutsbedrijven ten minste één ransomware-aanval. Bovendien rapporteerde de energie-, olie/gas- en nutssector het vaakst twee of meer geslaagde ransomware-incidenten (53%).

Ransomware-aanvallen vaak via e-mails; organisaties met cyberrisicoverzekering vaker getroffen

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat bij 69 procent (in de Benelux: 66%) van de getroffen organisaties de ransomware-aanval begon met een schadelijke e-mail, zoals een phishing e-mail gericht op het stelen van inloggegevens waarmee aanvallers het netwerk konden binnendringen. Webapplicaties en -verkeer staan op de tweede plaats en vormen een groeiend risico binnen een steeds groter wordend dreigingslandschap.

Het is opmerkelijk dat organisaties met een cyberrisicoverzekering vaker te maken kregen met ransomware. Wereldwijd ondervond meer dan driekwart (77%) van de organisaties met een cyberrisicoverzekering ten minste één succesvolle ransomware-aanval, vergeleken met 65% van de bedrijven zonder cyberrisicoverzekering.

Ransomware-aanvallen door goedkope instrumenten; organisaties moeten beveiligingslekken dichten en diepgaande bescherming bieden

“Het aantal organisaties dat in 2022 door ransomware werd getroffen, weerspiegelt waarschijnlijk de brede beschikbaarheid van goedkope en makkelijk toegankelijke aanvalsinstrumenten via ransomware-as-a-service diensten,” zegt Fleming Shi, CTO van Barracuda. “Het relatief hoge percentage bedrijven dat meer dan één keer slachtoffer werd, suggereert dat beveiligingslekken na een eerste incident niet volledig worden gedicht. Het is een essentiële taak van de beveiligingsindustrie om organisaties te helpen zich te beschermen tegen ransomware, met diepgaande, gelaagde beveiligingstechnologieën, waaronder geavanceerde e-mailbescherming en back-up, evenals threat hunting en uitgebreide detectie- en responsmogelijkheden (XDR) om schadelijke activiteiten snel te detecteren en te stoppen.”

Conclusie

Organisaties hebben geïntegreerde en meerlaagse beveiliging nodig om hun steeds groter wordende aanvalsoppervlak te beschermen tegen evoluerende bedreigingen zoals ransomware. Om uw risico en blootstelling aan ransomware en andere cyberdreigingen te minimaliseren, moet u zich richten op de volgende belangrijke cybersecurity-gebieden:

  • Bescherm uw inloggegevens door te investeren in detectie- en responsmiddelen en door uw gebruikers op te leiden.
  • Gebruik e-mailbeveiligingstechnologie om kwaadaardige payloads te detecteren en zorg ervoor dat uw medewerkers verdachte e-mails kunnen herkennen en melden.
  • Beveilig de toegang tot accounts, applicaties en netwerken met multifactor authenticatie en een Zero Trust-toegangsstrategie.
  • Beveilig uw webapplicaties met API-gebaseerde applicatiebeveiliging en een next-generation web application firewall.
  • Maak regelmatig back-ups van uw gegevens en test uw herstelproces.
  • Bouw verdediging in de diepte op met bedreigingsinformatie, incidentrespons en XDR (extended detection and response).
  • Blijf op de hoogte van de evoluerende dreigingslandschap en overweeg een outsourced Security Operations Center als u niet over de middelen beschikt om alles te onderzoeken.

Wil je het complete rapport 2023 Ransomware Insights Report downloaden? klik het dan even aan. #superlogisch

Bron

Laatste blogs

Whatsapp Business
Blog
Handig! Whatsapp business op meerdere apparaten
De vakantieperiode komt eraan, en we hebben bij onze servicedesk al meerdere keren dezelfde supportvraag voorbij horen komen: “Kan ik WhatsApp Business op meerdere apparaten tegelijk gebruiken?” Jazeker, dat kan! In dit korte blogbericht leggen we uit hoe #superlogisch! Stap 1: Installeer WhatsApp Business op je primaire telefoon 1. Download en installeer de WhatsApp Business app vanuit de Google Play Store of Apple App Store. 2. Open de app en registreer je met het telefoonnummer dat je wilt gebruiken voor je bedrijf. 3. Voltooi de installatie en configureer je bedrijfsprofiel. Stap 2: Schakel de multi-device functie in 1. Open WhatsApp…
cyber hygiene
Blog
Cyber Hygiëne?
Cyber Hygiëne? Nooit van gehoord? Maar Cyber Hygiëne is een essentieel onderdeel van een veilige bedrijfsvoering. Net zoals persoonlijke hygiëne helpt om gezondheidsproblemen te voorkomen, helpt cyber hygiëne om de veiligheid en integriteit van uw digitale systemen en gegevens te waarborgen. Voor MKB bedrijven is het van cruciaal belang om goede cyber hygiëne te implementeren om zich te beschermen tegen cyberdreigingen. In deze blog leggen we uit wat cyber hygiëne inhoudt, waarom het zo belangrijk is voor MKB bedrijven, en hoe Analyst ICT u kan ondersteunen bij de implementatie. Wat is Cyber Hygiëne? Cyber hygiëne verwijst naar de best practices…
myworkdrive
Blog
My Work Drive: De Ideale Files naar de Cloudoplossing voor het MKB.
Toegankelijkheid tot bedrijfsgegevens is van cruciaal belang voor het succes van een onderneming, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven (MKB’s). My Work Drive biedt hier een perfecte oplossing voor. Deze dienst stelt bedrijven in staat om overal en altijd toegang te krijgen tot hun documenten, wat resulteert in verhoogde productiviteit en flexibiliteit. Nog klaar om de bedrijfsdata in de Cloud te plaatsen maar wel graag overal beschikbaar. Myworkdrive kan hier mee helpen. Wat is My Work Drive? My Work Drive is een bestandstoegangssysteem dat speciaal is ontworpen om gebruikers in staat te stellen bestanden op te slaan en bewerken in…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?