21 jan 2022

Prijsstijging Microsoft 365 New Commerce Experience

Onlangs heeft Microsoft een prijsstijging aangekondigd voor de meest populaire Microsoft 365-oplossingen. Microsoft lanceerde de New Commerce Experience (NCE) voor alle zogeheten user-based abonnementen (‘seats’), inclusief Microsoft 365, Dynamics 365 en Power Platform.

Wij van Analyst ICT houden de ontwikkelingen van Microsoft nauwlettend in de gaten voor u. Hierom hebben wij vooruit gekeken naar de mogelijkheden die u heeft om uw Microsoft-licenties op de juiste manier te verlengen tegen de meest gunstige mogelijkheden. Hieronder treft u meer informatie en ons advies.

Wat gaat er veranderen?

Er zijn twee belangrijke veranderingen aanstaande:

  1. Een significante prijswijziging per 1 maart 2022
  2. Na 1 maart is er uitsluitend de mogelijkheid om licenties/contracten af te sluiten binnen het NCE-model ( New Customer Experience )
  1. Een prijswijziging per 1 maart 2022
    De prijsstijging betekent dat abonnementskosten voor genoemde oplossingen vanaf 1 maart a.s. aanzienlijk duurder voor u kunnen uitvallen. Als u snel actie neemt, kunnen wij helpen om uw licentiekosten tot een minimum te beperken.
  2. Na 1 maart uitsluitend de mogelijkheid om licenties/contracten af te sluiten binnen het NCE-model
    Binnen het NCE-model biedt Microsoft primair jaarcontracten aan voor Microsoft 365 licenties. Het blijft wel mogelijk om te kiezen voor maandelijkse facturatie. Het grote verschil betreft dat binnen het jaarcontract het aantal licenties niet naar beneden kan worden bijgesteld. Ophogen is wel mogelijk binnen het jaarcontract.

Maandelijkse flexibele licenties zijn binnen het nieuwe NCE-model nog steeds mogelijk, echter zullen deze een enorme prijsstijging doormaken. Voor Dynamics 365 is een driejarig abonnement en een nieuw maandelijks abonnement van toepassing.

Meer informatie is beschikbaar op de website van Microsoft: meer informatie

De beste keuzes voor uw organisatie

In veel gevallen is het voor uw organisatie raadzaam om vóór 1 maart 2022 uw Microsoft 365 licenties vast te leggen op basis van het nieuwe NCE-model. Hiermee kunt u de eerste prijsstijging (die op 1 maart 2022 ingaat) voorkomen. Ook kan dit, afhankelijk van uw huidige Microsoft 365 licenties, een commercieel voordeel opleveren.

Wanneer u besluit geen actie te ondernemen dan lopen uw huidige abonnementen door gedurende uw lopende overeenkomst, zonder acute gevolgen voor de prijs hiervan. Aan het einde van uw lopende contract komen alle huidige condities per direct te vervallen en zult u gebruik moeten maken van de nieuwe prijsstelling en eventuele commerciële voordelen (zoals benoemd) komen dan ook te vervallen. Daarom kan het raadzaam zijn uw contract nu aan gaan te passen.

Wat is nu voor u de juiste keuze? Dat is afhankelijk van de specifieke situatie, wensen en toekomstplannen van uw organisatie. Denk hierbij ook aan fluctuaties in uw medewerkersbestand (groei, krimp, overnames, etc.) op korte en langere termijn.

Wij adviseren u graag over de keuze die voor uw organisatie het best passend is. Neem gezien het belang en de genoemde deadlines zo spoedig mogelijk contact met ons op voor een advies op maat. Wij doen ons uiterste best om onze klanten voor 1 maart van een passend advies te voorzien.