Wachtwoordloos authenticeren

Wij merken het ook tijdens ons werk en het ondersteunen van onze klanten, wachtwoorden zijn vaak onveilig! Waarom? Mensen hergebruiken overal hetzelfde wachtwoord of verzinnen een wachtwoord dat makkelijk te raden is. Gelukkig bestaat er passwordless authentication: veilig inloggen zonder ergens een wachtwoord in te voeren. Deze nieuwe manier van inloggen is makkelijker en neemt tegelijkertijd de gevaren van phishing, keyloggers en meekijkers weg. Een enorme winst binnen je cybersecurity dus.

Wachtwoorden blijven voor elk bedrijf lastig. Op de vraag ‘Wat is een goed wachtwoordbeleid?’ bestaat namelijk geen makkelijk antwoord. Te weinig eisen? Dan worden de wachtwoorden te makkelijk. Te veel eisen? Dan gaan mensen patronen verzinnen. Of ze zetten hun wachtwoorden op een post-it en plakken die ergens op hun computer. Of die bekende plek op een sticker onder het toetsenbord.

Maar hoe kunnen we nu werken zonder wachtwoorden dan? Voor de medewerkers is het heel simpel. Zij registreren hun mobiele telefoons in de Azure Active Directory met het bedrijfsaccount. Vanuit het bedrijf controleer je of de telefoons veilig zijn, bijvoorbeeld door het inloggen met vingerafdruk als vereiste in te stellen.

Wanneer zij nu in een browser inloggen op een onbekend apparaat, zoals een openbare computer, toont het inlogscherm een cijfer. Via de Microsoft Authenticator-app krijgen zij elk drie unieke cijfers op hun telefoon te zien. Eén daarvan komt overeen met het cijfer op het inlogscherm. Op het moment dat zij voor dit cijfer kiezen, laten zij als gebruiker dus weten dat zij het zijn.

Dat dit het gebruiksgemak verbetert mag duidelijk zijn. Je hoeft als gebruiker niet steeds opnieuw  je wachtwoord in te typen. Daardoor is het minder hinderlijk om een complex en veilig wachtwoord te hebben. Als je passwordless authentication gebruikt in combinatie met Windows Hello voor het inloggen op je computer, kun je zelfs inloggen met een vingerafdruk of een scan van je gezicht!

Inloggen zonder wachtwoord is dat veilig?

Wachtwoordloos inloggen is veiliger dan inloggen met een wachtwoord. En wachtwoordloos inloggen is minstens even veilig als een wachtwoord in combinatie met MFA.

  • Alleen een wachtwoord levert veel gemak op maar weinig beveiliging.
  • Een wachtwoord in combinatie met multifactor authentication (MFA) zorgt voor veel beveiliging maar minder gebruiksgemak.
  • Wachtwoordloze authenticatie levert veel beveiliging én veel gemak op

Passwordless authentication maakt namelijk gebruik van een ‘Intune managed-omgeving’, gecombineerd met Azure MFA. Kort gezegd wordt je wachtwoord vervangen door je smartphone of een FIDO2 securitysleutel.

Die smartphone of sleutel is in beheer van de organisatie, zodat deze de beveiliging kan sturen. Je kunt hierbij als organisatie instellen dat dit hulpmiddel bepaalde updates moet hebben, en je kunt eisen stellen aan de pin. Of je vraagt medewerkers in te loggen met een vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Om toegang tot een account te krijgen is er dus zowel een telefoon of sleutel nodig, als een methode om deze te ontgrendelen. Maar hiermee voorkom je wel een aantal gevaren. Denk aan wachtwoordlekken, mensen die wachtwoorden op phishing-sites intypen en cybercriminelen die meekijken als een wachtwoord wordt ingetypt.

En nu?

Microsoft werkt al jaren aan passwordless. In 2021 maakte het bedrijf passwordless algemeen beschikbaar voor organisaties. Sinds september 2021 is passwordless ook voor consumenten beschikbaar.

Wachtwoordloos inloggen kan op verschillende manieren. Met:

  • Windows Hello
  • Microsoft Authenticator app
  • FIDO2 sleutels

Microsoft voegt daar nu een vierde aan toe: De Temporary Access Pass (TAP). Deze is daardoor nog wel in public preview. De Temporary Access Pass is een tijd-gelimiteerde toegangscode waarmee gebruikers veilig en zonder wachtwoord toegang krijgen tot hun account. Na het inloggen met TAP registeren zij hun wachtwoordloze authenticatiemethoden, waarmee zij daarna steeds kunnen inloggen.

Het mooie is dat de onboarding van nieuwe medewerkers met TAP voortaan ook wachtwoordloos kan. Met een geldige TAP logt een nieuwe medewerker direct in en stelt een wachtwoordloze authenticatiemethode in op de MySecurityInfo pagina. Het Microsoft-account is dus volledig wachtwoordloos. Zo komt er geen enkel wachtwoord meer kijken bij de hele cyclus van onboarding tot account recovery. En dat is veel veiliger.

bron: www.microsoft.com en OGD

Laatste blogs

microsoft solutions partner modern work
Nieuws
Analyst ICT is een Microsoft Solutions Partner Modern Work
Bij Analyst ICT zijn we trots om aan te kondigen dat we officieel de status van Microsoft Solutions Partner Modern Work hebben behaald. Dit is een belangrijke mijlpaal voor ons bedrijf en een bewijs van onze voortdurende inzet om de beste oplossingen en diensten te bieden aan onze klanten. In deze blog willen we niet alleen uitleggen wat deze prestatie betekent, maar ook ons team bedanken voor hun inzet en harde werk. Wat betekent het om een Microsoft Solutions Partner Modern Work te zijn? Als Microsoft Solutions Partner Modern Work hebben we aangetoond dat we de expertise en vaardigheden hebben…
apple opleiding
Nieuws
Expert in Apple-Technologieën
Analyst ICT is officieel onderdeel van het Apple Consultant Network. Deze mijlpaal welke wij 2 jaar geleden al bereikte versterkte wij onze positie als toonaangevende leverancier van ICT-oplossingen en benadrukt onze inzet voor het leveren van hoogwaardige diensten aan onze gewaardeerde klanten. Een van de vele redenen waarom we trots zijn op onze toetreding tot het Apple Consultant Network is onze voortdurende investering in de professionele ontwikkeling van ons team. Onze collega Frank heeft al bewezen een waardevolle aanwinst te zijn als Apple Certified Support Professional. Maar bij Analyst ICT streven we altijd naar meer. Daarom is Frank deze week…
Dutch Cybersecurity Assembly
Nieuws
Analyst ICT en de Dutch Cybersecurity Assembly
Bij Analyst ICT begrijpen we dat de wereld van cybersecurity voortdurend verandert en steeds complexer wordt. Om onze klanten de meest geavanceerde bescherming te bieden, hebben we ons onlangs aangesloten bij de Dutch Cybersecurity Assembly (DCA). Deze samenwerking versterkt onze inzet om voorop te lopen in de bescherming tegen cyberdreigingen en om onze klanten te voorzien van de nieuwste beveiligingsstrategieën en -technologieën. Wat is de Dutch Cybersecurity Assembly? De Dutch Cybersecurity Assembly is een toonaangevende organisatie die zich richt op het verbeteren van de cybersecurityinfrastructuur en -bewustzijn in Nederland. De DCA brengt experts uit de industrie, academische wereld, en overheid…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?