Wat zijn nu de belangrijkste vereisen van de NIS2 richtlijn voor MKB bedrijven?

De NIS2-richtlijn is een belangrijke Europese wetgeving die gericht is op het vergroten van de capaciteit van EU-lidstaten om cybersecurity incidenten te voorkomen en te bestrijden. De richtlijn is van toepassing op alle bedrijven in de EU, inclusief MKB bedrijven. Hieronder zijn de belangrijkste vereisten van de NIS2-richtlijn voor MKB bedrijven:

  1. Toepassingsgebied: De NIS2-richtlijn breidt het toepassingsgebied uit van de oorspronkelijke richtlijn uit 2016. Naast de kritieke sectoren zoals energie, vervoer en financiën, vallen nu ook andere sectoren onder de richtlijn, zoals de gezondheidszorg, voedselvoorziening en digitale infrastructuur. MKB bedrijven die actief zijn in deze sectoren moeten dus voldoen aan de nieuwe regelgeving.
  2. Beveiligingsvereisten: De NIS2-richtlijn introduceert minimale vereisten voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen. Bedrijven moeten zorgen voor een passend beveiligingsniveau op basis van de risico’s die hun bedrijfsvoering met zich meebrengt. MKB bedrijven moeten hun IT-infrastructuur en beveiligingsmaatregelen beoordelen en waar nodig upgraden om aan de nieuwe vereisten te voldoen.
  3. Rapportage van cybersecurity-incidenten: Bedrijven moeten verplichte rapportage van cybersecurity-incidenten aan de relevante autoriteiten. Dit houdt in dat MKB bedrijven de nodige processen en procedures moeten opzetten om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de meldingsverplichtingen.
  4. Beveiligingsbeleid en -maatregelen: Bedrijven moeten een passend beveiligingsbeleid en -maatregelen implementeren en deze regelmatig evalueren en bijwerken. MKB bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze beschikken over de nodige beveiligingsmaatregelen zoals firewalls, anti-virussoftware, en regelmatige back-ups.
  5. Medewerkerstraining: Bedrijven moeten hun medewerkers trainen in cybersecurity en hen bewust maken van de risico’s van phishing-aanvallen en andere vormen van social engineering. MKB bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers op de hoogte zijn van de nieuwe regelgeving en hoe deze in hun werkpraktijk moeten worden toegepast.

Kortom, de NIS2-richtlijn stelt belangrijke vereisten aan MKB bedrijven op het gebied van cybersecurity. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan de nieuwe regelgeving en zich proactief beschermen tegen cyberaanvallen. Door een passend beveiligingsbeleid en -maatregelen te implementeren, medewerkers te trainen en regelmatig te evalueren en bij te werken, kunnen MKB bedrijven hun bedrijfsvoering en klanten veilig houden. Wij als Analyst ICT nemen daar graag een actieve rol in en helpen jullie graag. Interesse neem dan even contact op.

Laatste blogs

microsoft solutions partner modern work
Nieuws
Analyst ICT is een Microsoft Solutions Partner Modern Work
Bij Analyst ICT zijn we trots om aan te kondigen dat we officieel de status van Microsoft Solutions Partner Modern Work hebben behaald. Dit is een belangrijke mijlpaal voor ons bedrijf en een bewijs van onze voortdurende inzet om de beste oplossingen en diensten te bieden aan onze klanten. In deze blog willen we niet alleen uitleggen wat deze prestatie betekent, maar ook ons team bedanken voor hun inzet en harde werk. Wat betekent het om een Microsoft Solutions Partner Modern Work te zijn? Als Microsoft Solutions Partner Modern Work hebben we aangetoond dat we de expertise en vaardigheden hebben…
apple opleiding
Nieuws
Expert in Apple-Technologieën
Analyst ICT is officieel onderdeel van het Apple Consultant Network. Deze mijlpaal welke wij 2 jaar geleden al bereikte versterkte wij onze positie als toonaangevende leverancier van ICT-oplossingen en benadrukt onze inzet voor het leveren van hoogwaardige diensten aan onze gewaardeerde klanten. Een van de vele redenen waarom we trots zijn op onze toetreding tot het Apple Consultant Network is onze voortdurende investering in de professionele ontwikkeling van ons team. Onze collega Frank heeft al bewezen een waardevolle aanwinst te zijn als Apple Certified Support Professional. Maar bij Analyst ICT streven we altijd naar meer. Daarom is Frank deze week…
Dutch Cybersecurity Assembly
Nieuws
Analyst ICT en de Dutch Cybersecurity Assembly
Bij Analyst ICT begrijpen we dat de wereld van cybersecurity voortdurend verandert en steeds complexer wordt. Om onze klanten de meest geavanceerde bescherming te bieden, hebben we ons onlangs aangesloten bij de Dutch Cybersecurity Assembly (DCA). Deze samenwerking versterkt onze inzet om voorop te lopen in de bescherming tegen cyberdreigingen en om onze klanten te voorzien van de nieuwste beveiligingsstrategieën en -technologieën. Wat is de Dutch Cybersecurity Assembly? De Dutch Cybersecurity Assembly is een toonaangevende organisatie die zich richt op het verbeteren van de cybersecurityinfrastructuur en -bewustzijn in Nederland. De DCA brengt experts uit de industrie, academische wereld, en overheid…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?