24 apr 2023

Wat zijn nu de belangrijkste vereisen van de NIS2 richtlijn voor MKB bedrijven?

De NIS2-richtlijn is een belangrijke Europese wetgeving die gericht is op het vergroten van de capaciteit van EU-lidstaten om cybersecurity incidenten te voorkomen en te bestrijden. De richtlijn is van toepassing op alle bedrijven in de EU, inclusief MKB bedrijven. Hieronder zijn de belangrijkste vereisten van de NIS2-richtlijn voor MKB bedrijven:

  1. Toepassingsgebied: De NIS2-richtlijn breidt het toepassingsgebied uit van de oorspronkelijke richtlijn uit 2016. Naast de kritieke sectoren zoals energie, vervoer en financiƫn, vallen nu ook andere sectoren onder de richtlijn, zoals de gezondheidszorg, voedselvoorziening en digitale infrastructuur. MKB bedrijven die actief zijn in deze sectoren moeten dus voldoen aan de nieuwe regelgeving.
  2. Beveiligingsvereisten: De NIS2-richtlijn introduceert minimale vereisten voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen. Bedrijven moeten zorgen voor een passend beveiligingsniveau op basis van de risico’s die hun bedrijfsvoering met zich meebrengt. MKB bedrijven moeten hun IT-infrastructuur en beveiligingsmaatregelen beoordelen en waar nodig upgraden om aan de nieuwe vereisten te voldoen.
  3. Rapportage van cybersecurity-incidenten: Bedrijven moeten verplichte rapportage van cybersecurity-incidenten aan de relevante autoriteiten. Dit houdt in dat MKB bedrijven de nodige processen en procedures moeten opzetten om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de meldingsverplichtingen.
  4. Beveiligingsbeleid en -maatregelen: Bedrijven moeten een passend beveiligingsbeleid en -maatregelen implementeren en deze regelmatig evalueren en bijwerken. MKB bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze beschikken over de nodige beveiligingsmaatregelen zoals firewalls, anti-virussoftware, en regelmatige back-ups.
  5. Medewerkerstraining: Bedrijven moeten hun medewerkers trainen in cybersecurity en hen bewust maken van de risico’s van phishing-aanvallen en andere vormen van social engineering. MKB bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers op de hoogte zijn van de nieuwe regelgeving en hoe deze in hun werkpraktijk moeten worden toegepast.

Kortom, de NIS2-richtlijn stelt belangrijke vereisten aan MKB bedrijven op het gebied van cybersecurity. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan de nieuwe regelgeving en zich proactief beschermen tegen cyberaanvallen. Door een passend beveiligingsbeleid en -maatregelen te implementeren, medewerkers te trainen en regelmatig te evalueren en bij te werken, kunnen MKB bedrijven hun bedrijfsvoering en klanten veilig houden. Wij als Analyst ICT nemen daar graag een actieve rol in en helpen jullie graag. Interesse neem dan even contact op.