Zero-day vulnerabilities in Microsoft Exchange

Dit artikel is alleen van toepassing indien u nog een Microsoft Exchange server op locatie heeft (een fysieke server).

Microsoft heeft twee zero-day kwetsbaarheden ontdekt in Exchange Server 2013, 2016 en 2019. Bovendien is door Microsoft geconstateerd dat hier actief misbruik van wordt gemaakt door cybercriminelen. Het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) heeft deze kwetsbaarheid mede daarom aangeduid met de risicofactor high/high. Dat betekent dat de kans groot is dat cybercriminelen hier misbruik van maken en de mogelijke schade die hieruit voortvloeit groot kan zijn.

Het risico

De combinatie van de twee kwetsbaarheden bieden aanvallers de mogelijkheid om willekeurige code te kunnen uitvoeren op een kwetsbare Exchange Server. Hiervoor dient men wel eerst in te loggen  met een gebruikersaccount. Omdat het niet uitmaakt welke rechten zijn toegewezen aan het gebruikersaccount, kan een aanvaller deze kwetsbaarheid misbruiken met elk willekeurig gebruikersaccount waar inloggegevens van zijn verkregen, bijvoorbeeld bij een eerder datalek of andere wijze waarop inloggegevens zijn buitgemaakt. Een Exchange Server kan volledig worden overgenomen en hierop kwaadaardige code zoals ransomware installeren en bij uw bedrijfsdata komen.

De CVE-code* van Microsoft: CVE-2022-41040 en CVE-2022-41082
* (CVE = Common Vulnerabilities and Exposures, een databank met informatie over IT kwetsbaarheden)

En nu?

Maakt uw bedrijf gebruik van Microsoft Server 2013, 2016 of 2019? Op dit moment zijn er nog geen beveiligingsupdates beschikbaar gesteld. Wel zijn er tijdelijke maatregelen (mitigaties) die u kunt treffen, waarmee misbruik kan worden voorkomen. Microsoft heeft hierover een blog geschreven: klik hier

Natuurlijk hoeft u dit niet zelf te doen, wij hebben met onze klanten inmiddels contact opgenomen. Maar mochten wij u organisatie kunnen helpen dan doen wij dat graag. Klik hier om contact op te nemen.

Laatste blogs

onenote
Blog
Ook einde ondersteuning voor OneNote op einddatum Windows 10
Microsoft heeft aangekondigd dat OneNote voor Windows 10 op 14 oktober 2025 de ondersteuning zal verliezen. Dit is dezelfde datum als dat Windows 10 haar ondersteuning verliest. Dit betekent dat de app geen updates of beveiligingspatches meer zal ontvangen, wat gevolgen kan hebben voor gebruikers die nog steeds afhankelijk zijn van deze versie van OneNote. Wat Gebeurt er met OneNote voor Windows 10? Vanaf juni 2025 zullen gebruikers van OneNote voor Windows 10 merken dat de synchronisatieprestaties trager worden, wat de real-time samenwerking en toegang op meerdere apparaten kan beïnvloeden. Bovendien zullen gebruikers vanaf juli 2025 in-app banners zien die…
europeanalternatives
Blog
Europese Alternatieven voor uw ICT oplossingen?
In de afgelopen jaren is er een groeiende trend zichtbaar waarbij steeds meer bedrijven op zoek gaan naar Europese alternatieven voor Amerikaanse techgiganten zoals Microsoft en Apple. Deze beweging wordt gedreven door verschillende factoren, waaronder zorgen over privacy, data-soevereiniteit en de wens om lokale economieën te ondersteunen. Ook wij krijgen steeds vaker nu de vraag. Wij denken niet dat het MKB al zover is om altijd deze stap al te kunnen maken (er komt veel bij kijken), maar aanleiding genoeg voor ons om er een blog bericht over te schrijven. Waarom Europese Alternatieven? De drang naar Europese alternatieven komt voort…
Dora wetgeving
Blog
DORA voor ICT-leveranciers: Wat moet je weten?
De Digital Operational Resilience Act (DORA) is een Europese verordening die per 17 januari 2025 van kracht is en als doel heeft de digitale weerbaarheid van financiële instanties te verhogen Deze wetgeving stelt eisen aan de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen zodat zij bestand zijn tegen verstoringen en cyberaanvallen. Hoewel DORA voornamelijk gericht is op financiële instanties, heeft het ook aanzienlijke gevolgen voor ICT-leveranciers die hun diensten aan deze instanties leveren Impact op IT-leveranciers DORA is van toepassing op een breed scala aan ICT-diensten die ICT-leveranciers leveren aan financiële instellingen binnen de EU. Dit omvat onder andere Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?