Zero-day vulnerabilities in Microsoft Exchange

Dit artikel is alleen van toepassing indien u nog een Microsoft Exchange server op locatie heeft (een fysieke server).

Microsoft heeft twee zero-day kwetsbaarheden ontdekt in Exchange Server 2013, 2016 en 2019. Bovendien is door Microsoft geconstateerd dat hier actief misbruik van wordt gemaakt door cybercriminelen. Het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) heeft deze kwetsbaarheid mede daarom aangeduid met de risicofactor high/high. Dat betekent dat de kans groot is dat cybercriminelen hier misbruik van maken en de mogelijke schade die hieruit voortvloeit groot kan zijn.

Het risico

De combinatie van de twee kwetsbaarheden bieden aanvallers de mogelijkheid om willekeurige code te kunnen uitvoeren op een kwetsbare Exchange Server. Hiervoor dient men wel eerst in te loggen  met een gebruikersaccount. Omdat het niet uitmaakt welke rechten zijn toegewezen aan het gebruikersaccount, kan een aanvaller deze kwetsbaarheid misbruiken met elk willekeurig gebruikersaccount waar inloggegevens van zijn verkregen, bijvoorbeeld bij een eerder datalek of andere wijze waarop inloggegevens zijn buitgemaakt. Een Exchange Server kan volledig worden overgenomen en hierop kwaadaardige code zoals ransomware installeren en bij uw bedrijfsdata komen.

De CVE-code* van Microsoft: CVE-2022-41040 en CVE-2022-41082
* (CVE = Common Vulnerabilities and Exposures, een databank met informatie over IT kwetsbaarheden)

En nu?

Maakt uw bedrijf gebruik van Microsoft Server 2013, 2016 of 2019? Op dit moment zijn er nog geen beveiligingsupdates beschikbaar gesteld. Wel zijn er tijdelijke maatregelen (mitigaties) die u kunt treffen, waarmee misbruik kan worden voorkomen. Microsoft heeft hierover een blog geschreven: klik hier

Natuurlijk hoeft u dit niet zelf te doen, wij hebben met onze klanten inmiddels contact opgenomen. Maar mochten wij u organisatie kunnen helpen dan doen wij dat graag. Klik hier om contact op te nemen.

Laatste blogs

microsoft solutions partner modern work
Nieuws
Analyst ICT wederom erkend als Microsoft Solutions Partner voor Modern Work
Met trots mogen wij melden dat Analyst ICT opnieuw is erkend als Microsoft Solutions Partner voor Modern Work. Deze status bevestigt onze inzet voor het leveren van hoogwaardige, superlogische, moderne werkplekoplossingen die organisaties helpen om slimmer, efficiënter en veiliger samen te werken. De erkenning als Solutions Partner betekent dat wij voldoen aan de strenge eisen van Microsoft op het gebied van klanttevredenheid, technische expertise en succesvolle implementaties van Microsoft 365-oplossingen. Denk hierbij aan Microsoft Teams, SharePoint, Exchange Online en Intune – allemaal tools die wij dagelijks inzetten om onze klanten te ondersteunen in hun digitale transformatie. Als Solutions Partner kunnen wij…
NIS2 richtlijn
Nieuws
Waarom Analyst ICT werkt aan NIS2 certificering
Bij Analyst ICT zijn we trots op onze bestaande certificeringen: ISO 27001, ISO 9001 en NEN7510. Deze certificeringen tonen aan dat we voldoen aan internationale normen voor informatiebeveiliging, kwaliteitsmanagement en zorginformatieveiligheid. Maar we stoppen niet daar. We zijn hard aan het werk om ook NIS2-certificering te behalen, en de eerste stappen zijn al gezet. Zo tonen als bewijs dat wij actief werken aan het verkrijgen van de volledige NIS2 Quality Mark Certificering. Dit laat zien dat wij het naleven van de NIS2-richtlijnen en het waarborgen van de veiligheid van onze systemen en gegevens als een superlogische stap beschouwen. Wat is…
Analyst ICT SIEM
Nieuws
Wat is een SIEM en waarom is het een belangrijk onderdeel van onze SOC?
Na onze blog over onze SOC, is het nu tijd om een nieuwe term aan jullie te introduceren namelijk SIEM. In dit superlogische blog leggen we even uit hoe en wat. Bij Analyst ICT zetten we ons dagelijks in om de digitale veiligheid van onze klanten te waarborgen. Met de introductie van ons eigen Security Operations Center (SOC) hebben we een superlogische stap gezet in het versterken van onze dienstverlening. Een cruciaal onderdeel van dit SOC is de SIEM-oplossing. Maar wat is een SIEM precies, en waarom is het zo belangrijk? SIEM uitgelegd: de digitale waakhond SIEM staat voor Security Information…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?