Analyst ICT is 1Password Partner

Uit een onderzoek van SpyCloud blijkt dat ongeveer 65 procent van alle internetgebruikers nog steeds hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts. Dit blijft een groot risico, want zo kunnen hackers met een wachtwoord verschillende accounts binnendringen.

SpyCloud verzamelde 1,7 miljard wachtwoorden en gebruikersnamen uit meer dan 750 datalekken. Nadat ze deze data ganalyseerd hebben, concludeerden ze in een rapport dat de meerderheid van de internetgebruikers dezelfde wachtwoorden gebruikt voor verschillende accounts. Een grote hoeveelheid van deze mensen beseft niet welke risico’s dit met zich meebrengt. Als een wachtwoord van je verschijnt in een datalek, zijn meerdere accounts van je in gevaar. Als elk wachtwoord uniek is, is dat risico veel lager.

SpyCloud vermeldt ook dat een groot deel van de wachtwoorden vaak nog te simpel is. Zo gebruiken veel mensen voor hun wachtwoord namen van bekende personen, hun huisdieren, hun kinderen, enzovoort. Personages uit Netflix- en Disney+-series blijven ook populair. De meest voorkomende zijn Loki, Falcon en Wanda. Zo’n wachtwoord met alleen kleine letters en hoofdletters kan binnen de 4 milliseconden gekraakt worden door een cybercrimineel. Vanaf 11 karakters kan het zo wel meer dan 200 jaar duren voor je wachtwoord gekraakt is.

Gelukkig hebben wij een oplossing, sinds Maart 2022 is Analyst ICT partner van 1password.

Misschien dat een aantal van jullie het programma al kennen maar 1password is een van de bekendste wachtwoordmanagers welke beschikbaar is voor Windows, Mac, iOS, Android etc. Na het testen van onze kennis op het gebied van 1password en de implementatie ervan zijn we officieel partner geworden en kunnen we u als klant nog beter helpen op het gebied van wachtwoord management.

Een wachtwoordmanager genereert willekeurig moeilijke en sterke wachtwoorden. Je kan er zelf voor kiezen of je deze gebruikt of niet. Ook slaat 1password je wachtwoorden automatisch op nadat je hier toestemming voor hebt gegegeven.

Nog een tool die wachtwoorden veiliger houdt, is multifactorauthenticatie (MFA). Een voorbeeld hiervan is tweestapsverificatie. Deze beveiliging maakt het vrijwel onmogelijk om met een wachtwoord, gebruikersnaam of mailadres alleen in te loggen. Als je wilt inloggen heb je een fysiek toestel nodig om te bevestigen dat jij het wel echt bent. Een hacker op afstand kan zo dus praktisch ‘niets’ doen.

Microsoft liet recent weten dat MFA maar door een kleine 22 procent van alle Azure Active Directory-klanten gebruikt wordt. Terwijl volgens Microsoft MFA bijna elke criminele poging tot inloggen zou voorkomen. MFA wordt dus nog niet genoeg gebruikt en veel organisaties hebben het ook nog niet geïmplementeerd.

Alle deze nieuwe informatie bij elkaar is voor ons een reden om het onder de aandacht te blijven brengen dan MFA of 2FA en een wachtwoord manager van groot belang zijn voor uw veiligheid. En natuurlijk helpen wij u daar graag mee.

Laatste blogs

Dora wetgeving
Nieuws
Impact van de Nieuwe DORA-Wetgeving
De onlangs geïntroduceerde DORA-wetgeving (Digital Operational Resilience Act) is een belangrijk stuk Europese regelgeving dat gericht is op het verhogen…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?