Impact van de Nieuwe DORA-Wetgeving

Dora wetgeving

De onlangs geïntroduceerde DORA-wetgeving (Digital Operational Resilience Act) is een belangrijk stuk Europese regelgeving dat gericht is op het verhogen van de digitale weerbaarheid binnen de financiële sector. Deze wetgeving heeft als doel om financiële instellingen en hun dienstverleners, waaronder ICT-serviceproviders, robuuster te maken tegen digitale verstoringen. Hier is wat de klanten van Analyst ICT moeten weten over de impact van DORA en de stappen die ze moeten overwegen.

Verhoogde Eisen aan ICT-Weerbaarheid

Onder DORA zullen financiële entiteiten en hun kritieke dienstverleners, zoals Analyst ICT, moeten voldoen aan strengere eisen voor de beveiliging van hun informatiesystemen en communicatietechnologieën. Dit betekent een toename in investeringen in cybersecuritymaatregelen, systemen en procedures om de kans op en impact van ICT-gerelateerde incidenten te minimaliseren.

Uitgebreide Incidentrapportage

DORA vereist dat instellingen sneller en uitgebreider rapporteren over ICT-gerelateerde incidenten. Klanten van Analyst ICT zullen dus processen moeten implementeren of verbeteren om aan deze rapportage-eisen te voldoen. Dit kan inhouden dat er meer gedetailleerde logs moeten worden bijgehouden en dat incidenten sneller dan voorheen gemeld moeten worden.

Risicobeheer en Testvereisten

De wetgeving benadrukt ook de noodzaak voor regelmatige testing en evaluatie van de ICT-systemen om hun veerkracht te verzekeren. Voor klanten van Analyst ICT kan dit betekenen dat zij hun risicobeheerstrategieën moeten herzien en regelmatiger penetratietesten en resilience tests moeten uitvoeren.

Contractuele en Compliance Verplichtingen

Klanten zullen wellicht hun contracten met ICT-leveranciers, waaronder Analyst ICT, moeten herzien om ervoor te zorgen dat deze voldoen aan de DORA-verplichtingen. Dit kan extra clausules vereisen die compliance garanderen, evenals duidelijke afspraken over de verantwoordelijkheden bij het beheren van ICT-risico’s.

Voorbereiding op Audits

Onder DORA kunnen financiële entiteiten en hun externe dienstverleners onderhevig zijn aan audits om compliance met de wetgeving te verifiëren. Klanten van Analyst ICT zullen zich moeten voorbereiden op mogelijke audits door zowel interne als externe partijen.

Hoe Analyst ICT Helpt

Bij Analyst ICT zijn we toegewijd aan het ondersteunen van onze klanten door deze nieuwe regelgeving. We bieden advies en technologische oplossingen die niet alleen voldoen aan de nieuwe eisen, maar die ook helpen om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen en de operationele veerkracht te verbeteren. Ons team staat klaar om u te helpen bij het navigeren door deze veranderingen, van het updaten van uw systemen en processen tot het zorgen voor volledige compliance.

Het is essentieel voor klanten van Analyst ICT om te begrijpen wat DORA inhoudt en welke maatregelen zij moeten treffen om te voldoen aan de nieuwe wetgeving. We moedigen alle betrokkenen aan om proactief te zijn in hun voorbereidingen om te zorgen voor een soepele overgang naar de vereisten van deze belangrijke regelgeving.

Versterk uw DORA Compliance met: ISO 9001 en ISO 27001

Bij Analyst ICT zijn we uitstekend gepositioneerd om klanten die moeten voldoen aan deze nieuwe regelgeving te ondersteunen, dankzij onze recent behaalde ISO 9001 en ISO 27001 certificeringen.

Deze certificeringen bevestigen ons engagement voor kwaliteitsmanagement en informatiebeveiliging, essentiële aspecten onder de DORA. Ze verzekeren dat onze processen en diensten niet alleen voldoen aan internationaal erkende normen, maar bieden ook een solide basis voor het implementeren van de vereiste DORA-beveiligingsmaatregelen.

Door samen te werken met een ISO-gecertificeerde partner zoals Analyst ICT, verzekert u zich van een partner die de complexiteit van compliance begrijpt en die in staat is om effectieve, veilige en gevalideerde ICT-oplossingen te leveren die specifiek zijn afgestemd op de strenge eisen van DORA. Laten we samen zorgen dat uw organisatie niet alleen voldoet aan de wetgeving, maar ook optimaal beschermd is tegen digitale risico’s.

Voor ons superlogisch! #superlogisch


Laatste blogs

onenote
Blog
Ook einde ondersteuning voor OneNote op einddatum Windows 10
Microsoft heeft aangekondigd dat OneNote voor Windows 10 op 14 oktober 2025 de ondersteuning zal verliezen. Dit is dezelfde datum als dat Windows 10 haar ondersteuning verliest. Dit betekent dat de app geen updates of beveiligingspatches meer zal ontvangen, wat gevolgen kan hebben voor gebruikers die nog steeds afhankelijk zijn van deze versie van OneNote. Wat Gebeurt er met OneNote voor Windows 10? Vanaf juni 2025 zullen gebruikers van OneNote voor Windows 10 merken dat de synchronisatieprestaties trager worden, wat de real-time samenwerking en toegang op meerdere apparaten kan beïnvloeden. Bovendien zullen gebruikers vanaf juli 2025 in-app banners zien die…
europeanalternatives
Blog
Europese Alternatieven voor uw ICT oplossingen?
In de afgelopen jaren is er een groeiende trend zichtbaar waarbij steeds meer bedrijven op zoek gaan naar Europese alternatieven voor Amerikaanse techgiganten zoals Microsoft en Apple. Deze beweging wordt gedreven door verschillende factoren, waaronder zorgen over privacy, data-soevereiniteit en de wens om lokale economieën te ondersteunen. Ook wij krijgen steeds vaker nu de vraag. Wij denken niet dat het MKB al zover is om altijd deze stap al te kunnen maken (er komt veel bij kijken), maar aanleiding genoeg voor ons om er een blog bericht over te schrijven. Waarom Europese Alternatieven? De drang naar Europese alternatieven komt voort…
Dora wetgeving
Blog
DORA voor ICT-leveranciers: Wat moet je weten?
De Digital Operational Resilience Act (DORA) is een Europese verordening die per 17 januari 2025 van kracht is en als doel heeft de digitale weerbaarheid van financiële instanties te verhogen Deze wetgeving stelt eisen aan de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen zodat zij bestand zijn tegen verstoringen en cyberaanvallen. Hoewel DORA voornamelijk gericht is op financiële instanties, heeft het ook aanzienlijke gevolgen voor ICT-leveranciers die hun diensten aan deze instanties leveren Impact op IT-leveranciers DORA is van toepassing op een breed scala aan ICT-diensten die ICT-leveranciers leveren aan financiële instellingen binnen de EU. Dit omvat onder andere Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?