Impact van de Nieuwe DORA-Wetgeving

Dora wetgeving

De onlangs geïntroduceerde DORA-wetgeving (Digital Operational Resilience Act) is een belangrijk stuk Europese regelgeving dat gericht is op het verhogen van de digitale weerbaarheid binnen de financiële sector. Deze wetgeving heeft als doel om financiële instellingen en hun dienstverleners, waaronder ICT-serviceproviders, robuuster te maken tegen digitale verstoringen. Hier is wat de klanten van Analyst ICT moeten weten over de impact van DORA en de stappen die ze moeten overwegen.

Verhoogde Eisen aan ICT-Weerbaarheid

Onder DORA zullen financiële entiteiten en hun kritieke dienstverleners, zoals Analyst ICT, moeten voldoen aan strengere eisen voor de beveiliging van hun informatiesystemen en communicatietechnologieën. Dit betekent een toename in investeringen in cybersecuritymaatregelen, systemen en procedures om de kans op en impact van ICT-gerelateerde incidenten te minimaliseren.

Uitgebreide Incidentrapportage

DORA vereist dat instellingen sneller en uitgebreider rapporteren over ICT-gerelateerde incidenten. Klanten van Analyst ICT zullen dus processen moeten implementeren of verbeteren om aan deze rapportage-eisen te voldoen. Dit kan inhouden dat er meer gedetailleerde logs moeten worden bijgehouden en dat incidenten sneller dan voorheen gemeld moeten worden.

Risicobeheer en Testvereisten

De wetgeving benadrukt ook de noodzaak voor regelmatige testing en evaluatie van de ICT-systemen om hun veerkracht te verzekeren. Voor klanten van Analyst ICT kan dit betekenen dat zij hun risicobeheerstrategieën moeten herzien en regelmatiger penetratietesten en resilience tests moeten uitvoeren.

Contractuele en Compliance Verplichtingen

Klanten zullen wellicht hun contracten met ICT-leveranciers, waaronder Analyst ICT, moeten herzien om ervoor te zorgen dat deze voldoen aan de DORA-verplichtingen. Dit kan extra clausules vereisen die compliance garanderen, evenals duidelijke afspraken over de verantwoordelijkheden bij het beheren van ICT-risico’s.

Voorbereiding op Audits

Onder DORA kunnen financiële entiteiten en hun externe dienstverleners onderhevig zijn aan audits om compliance met de wetgeving te verifiëren. Klanten van Analyst ICT zullen zich moeten voorbereiden op mogelijke audits door zowel interne als externe partijen.

Hoe Analyst ICT Helpt

Bij Analyst ICT zijn we toegewijd aan het ondersteunen van onze klanten door deze nieuwe regelgeving. We bieden advies en technologische oplossingen die niet alleen voldoen aan de nieuwe eisen, maar die ook helpen om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen en de operationele veerkracht te verbeteren. Ons team staat klaar om u te helpen bij het navigeren door deze veranderingen, van het updaten van uw systemen en processen tot het zorgen voor volledige compliance.

Het is essentieel voor klanten van Analyst ICT om te begrijpen wat DORA inhoudt en welke maatregelen zij moeten treffen om te voldoen aan de nieuwe wetgeving. We moedigen alle betrokkenen aan om proactief te zijn in hun voorbereidingen om te zorgen voor een soepele overgang naar de vereisten van deze belangrijke regelgeving.

Versterk uw DORA Compliance met: ISO 9001 en ISO 27001

Bij Analyst ICT zijn we uitstekend gepositioneerd om klanten die moeten voldoen aan deze nieuwe regelgeving te ondersteunen, dankzij onze recent behaalde ISO 9001 en ISO 27001 certificeringen.

Deze certificeringen bevestigen ons engagement voor kwaliteitsmanagement en informatiebeveiliging, essentiële aspecten onder de DORA. Ze verzekeren dat onze processen en diensten niet alleen voldoen aan internationaal erkende normen, maar bieden ook een solide basis voor het implementeren van de vereiste DORA-beveiligingsmaatregelen.

Door samen te werken met een ISO-gecertificeerde partner zoals Analyst ICT, verzekert u zich van een partner die de complexiteit van compliance begrijpt en die in staat is om effectieve, veilige en gevalideerde ICT-oplossingen te leveren die specifiek zijn afgestemd op de strenge eisen van DORA. Laten we samen zorgen dat uw organisatie niet alleen voldoet aan de wetgeving, maar ook optimaal beschermd is tegen digitale risico’s.

Voor ons superlogisch! #superlogisch


Laatste blogs

microsoft solutions partner modern work
Nieuws
Analyst ICT is een Microsoft Solutions Partner Modern Work
Bij Analyst ICT zijn we trots om aan te kondigen dat we officieel de status van Microsoft Solutions Partner Modern Work hebben behaald. Dit is een belangrijke mijlpaal voor ons bedrijf en een bewijs van onze voortdurende inzet om de beste oplossingen en diensten te bieden aan onze klanten. In deze blog willen we niet alleen uitleggen wat deze prestatie betekent, maar ook ons team bedanken voor hun inzet en harde werk. Wat betekent het om een Microsoft Solutions Partner Modern Work te zijn? Als Microsoft Solutions Partner Modern Work hebben we aangetoond dat we de expertise en vaardigheden hebben…
apple opleiding
Nieuws
Expert in Apple-Technologieën
Analyst ICT is officieel onderdeel van het Apple Consultant Network. Deze mijlpaal welke wij 2 jaar geleden al bereikte versterkte wij onze positie als toonaangevende leverancier van ICT-oplossingen en benadrukt onze inzet voor het leveren van hoogwaardige diensten aan onze gewaardeerde klanten. Een van de vele redenen waarom we trots zijn op onze toetreding tot het Apple Consultant Network is onze voortdurende investering in de professionele ontwikkeling van ons team. Onze collega Frank heeft al bewezen een waardevolle aanwinst te zijn als Apple Certified Support Professional. Maar bij Analyst ICT streven we altijd naar meer. Daarom is Frank deze week…
Dutch Cybersecurity Assembly
Nieuws
Analyst ICT en de Dutch Cybersecurity Assembly
Bij Analyst ICT begrijpen we dat de wereld van cybersecurity voortdurend verandert en steeds complexer wordt. Om onze klanten de meest geavanceerde bescherming te bieden, hebben we ons onlangs aangesloten bij de Dutch Cybersecurity Assembly (DCA). Deze samenwerking versterkt onze inzet om voorop te lopen in de bescherming tegen cyberdreigingen en om onze klanten te voorzien van de nieuwste beveiligingsstrategieën en -technologieën. Wat is de Dutch Cybersecurity Assembly? De Dutch Cybersecurity Assembly is een toonaangevende organisatie die zich richt op het verbeteren van de cybersecurityinfrastructuur en -bewustzijn in Nederland. De DCA brengt experts uit de industrie, academische wereld, en overheid…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?