26 sep 2022

Het einde van basisauthenticatie, wat is de impact voor uw organisatie?

Microsoft stopt de ondersteuning voor basisverificatie in Office 365 vanaf 1 oktober 2022. Uhm, dat is een week vanaf het moment van schrijven. Dat klinkt eng, maar Microsoft stopt al geruime tijd met basisverificatie voor nieuwe klanten, dus de kans is groot dat het voor uw organisatie al is uitgeschakeld. Bij veel organisaties waar al lange tijd een printer/scanner/MFP staat komen we dit tegen of bij hele oude softwarepakketten die mails moeten kunnen versturen. Het gevolg na 1 oktober dat dit niet meer gaat functioneren.

Waarom zet Microsoft de basisverificatie uit? Om de beveiliging van Office 365 te verbeteren. Basis authenticatie is een veel gebruikte aanvalsvector en relatief makkelijk te misbruiken. Moderne Authenticatie is veel moeilijker te misbruiken, en biedt ook extra diensten zoals multi-factor authenticatie.

Belangrijk om te weten: Microsoft schakelt de basisverificatie uit voor alle protocollen die in Exchange Online worden gebruikt. De protocollen zelf zijn NIET uitgeschakeld en blijven gewoon werken, het is alleen de authenticatie methode!

Microsoft hanteert een agressieve aanpak bij het uitschakelen van de basisverificatie. Het oorspronkelijke plan was om op 1 oktober te beginnen en er drie maanden over te doen om het voor iedereen uit te schakelen. Microsoft heeft hun plan gewijzigd, basisverificatie voor alle huurders in Office 365 zal in slechts één maand worden uitgeschakeld!

Zoals je merkt is Analyst ICT van deze ontwikkelingen op de hoogte en zullen wij onze klanten hier in helpen indien dat nog niet gebeurt is, mocht je nu via Google op deze pagina terecht zijn gekomen? Hieronder staat hoe je snel zelf de settings kan vinden.

Hoe controleert u of moderne authenticatie is ingeschakeld in uw Office 365-tenant?

In het Microsoft Online Portal (https://admin.microsoft.com) kiest u Settings | Org Settings | Modern Authentication. Het bovenste vakje met “Moderne authenticatie inschakelen voor Outlook 2013 voor Windows en later (aanbevolen)”.

Om na te gaan of er in uw organisatie clients zijn die basisverificatie gebruiken, gaat u naar het Microsoft Azure Portal (https://portal.azure.com) en selecteert u de tegel Azure AD. U kunt ook rechtstreeks naar het Azure AD-portaal navigeren via https://aad.portal.azure.com en naar beneden scrollen naar Sign-in logs onder Monitoring.