Het einde van basisauthenticatie, wat is de impact voor uw organisatie?

Microsoft stopt de ondersteuning voor basisverificatie in Office 365 vanaf 1 oktober 2022. Uhm, dat is een week vanaf het moment van schrijven. Dat klinkt eng, maar Microsoft stopt al geruime tijd met basisverificatie voor nieuwe klanten, dus de kans is groot dat het voor uw organisatie al is uitgeschakeld. Bij veel organisaties waar al lange tijd een printer/scanner/MFP staat komen we dit tegen of bij hele oude softwarepakketten die mails moeten kunnen versturen. Het gevolg na 1 oktober dat dit niet meer gaat functioneren.

Waarom zet Microsoft de basisverificatie uit? Om de beveiliging van Office 365 te verbeteren. Basis authenticatie is een veel gebruikte aanvalsvector en relatief makkelijk te misbruiken. Moderne Authenticatie is veel moeilijker te misbruiken, en biedt ook extra diensten zoals multi-factor authenticatie.

Belangrijk om te weten: Microsoft schakelt de basisverificatie uit voor alle protocollen die in Exchange Online worden gebruikt. De protocollen zelf zijn NIET uitgeschakeld en blijven gewoon werken, het is alleen de authenticatie methode!

Microsoft hanteert een agressieve aanpak bij het uitschakelen van de basisverificatie. Het oorspronkelijke plan was om op 1 oktober te beginnen en er drie maanden over te doen om het voor iedereen uit te schakelen. Microsoft heeft hun plan gewijzigd, basisverificatie voor alle huurders in Office 365 zal in slechts één maand worden uitgeschakeld!

Zoals je merkt is Analyst ICT van deze ontwikkelingen op de hoogte en zullen wij onze klanten hier in helpen indien dat nog niet gebeurt is, mocht je nu via Google op deze pagina terecht zijn gekomen? Hieronder staat hoe je snel zelf de settings kan vinden.

Hoe controleert u of moderne authenticatie is ingeschakeld in uw Office 365-tenant?

In het Microsoft Online Portal (https://admin.microsoft.com) kiest u Settings | Org Settings | Modern Authentication. Het bovenste vakje met “Moderne authenticatie inschakelen voor Outlook 2013 voor Windows en later (aanbevolen)”.

Om na te gaan of er in uw organisatie clients zijn die basisverificatie gebruiken, gaat u naar het Microsoft Azure Portal (https://portal.azure.com) en selecteert u de tegel Azure AD. U kunt ook rechtstreeks naar het Azure AD-portaal navigeren via https://aad.portal.azure.com en naar beneden scrollen naar Sign-in logs onder Monitoring.

Laatste blogs

Whatsapp Business
Blog
Handig! Whatsapp business op meerdere apparaten
De vakantieperiode komt eraan, en we hebben bij onze servicedesk al meerdere keren dezelfde supportvraag voorbij horen komen: “Kan ik WhatsApp Business op meerdere apparaten tegelijk gebruiken?” Jazeker, dat kan! In dit korte blogbericht leggen we uit hoe #superlogisch! Stap 1: Installeer WhatsApp Business op je primaire telefoon 1. Download en installeer de WhatsApp Business app vanuit de Google Play Store of Apple App Store. 2. Open de app en registreer je met het telefoonnummer dat je wilt gebruiken voor je bedrijf. 3. Voltooi de installatie en configureer je bedrijfsprofiel. Stap 2: Schakel de multi-device functie in 1. Open WhatsApp…
cyber hygiene
Blog
Cyber Hygiëne?
Cyber Hygiëne? Nooit van gehoord? Maar Cyber Hygiëne is een essentieel onderdeel van een veilige bedrijfsvoering. Net zoals persoonlijke hygiëne helpt om gezondheidsproblemen te voorkomen, helpt cyber hygiëne om de veiligheid en integriteit van uw digitale systemen en gegevens te waarborgen. Voor MKB bedrijven is het van cruciaal belang om goede cyber hygiëne te implementeren om zich te beschermen tegen cyberdreigingen. In deze blog leggen we uit wat cyber hygiëne inhoudt, waarom het zo belangrijk is voor MKB bedrijven, en hoe Analyst ICT u kan ondersteunen bij de implementatie. Wat is Cyber Hygiëne? Cyber hygiëne verwijst naar de best practices…
myworkdrive
Blog
My Work Drive: De Ideale Files naar de Cloudoplossing voor het MKB.
Toegankelijkheid tot bedrijfsgegevens is van cruciaal belang voor het succes van een onderneming, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven (MKB’s). My Work Drive biedt hier een perfecte oplossing voor. Deze dienst stelt bedrijven in staat om overal en altijd toegang te krijgen tot hun documenten, wat resulteert in verhoogde productiviteit en flexibiliteit. Nog klaar om de bedrijfsdata in de Cloud te plaatsen maar wel graag overal beschikbaar. Myworkdrive kan hier mee helpen. Wat is My Work Drive? My Work Drive is een bestandstoegangssysteem dat speciaal is ontworpen om gebruikers in staat te stellen bestanden op te slaan en bewerken in…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?