Je sporen wissen bij 5 techgiganten

De inhoud van dit onderstaande blog is overgenomen van X4all, bij Analyst ICT hebben de vraag zoveel gehad dat we het handig vonden om deze met jullie te delen. In dit onderstaande Blog lees je hoe je snel en eenvoudig je sporen kan verwijderen bij 5 van de grootste techgiganten; Google, Facebook, Instagram, Microsoft en Apple.


“We weten waar u bent. We weten waar u geweest bent. We weten min of meer waaraan u zit te denken.” Dat zei Google-topman Eric Schmidt in 2010.  Uw eigen privacy bewaken is voortdurend balanceren tussen de voor- en nadelen van openheid. Dat Google zoveel van u weet, maakt hun zoekmachine onovertroffen. Dat webshops uw koopgedrag monitoren, zorgt ervoor dat u producten voor uw neus krijgt die relevant zijn. Dat is fijn, maar vergis u niet. Het is niet hun doel om u het leven makkelijker te maken: uiteindelijk gaat het er bedrijven om zoveel mogelijk aan u te verdienen. Dat lukt het best door uw gedrag te voorspellen en te beïnvloeden op basis van uw data. De ‘prettige’ diensten die ze leveren, zijn ontworpen om zoveel mogelijk over u te weten te komen.

Veel data die bedrijven van u hebben, heeft u zelf gegeven. Die krijgt u ook te zien als u opvraagt wat het bedrijf over u weet; dat zijn ze bij wet verplicht. Wat ze achter de schermen over u bewaren of welke kennis ze over u in elkaar knutselen met behulp van gegevens uit verschillende apps of van derde partijen, is voor een buitenstaander niet met zekerheid te zeggen.

Voor iedereen is de balans tussen privacy en gebruiksgemak anders. Daarom is het goed om er bewust over na te denken. U kunt instellingen van platforms aan uw voorkeuren aanpassen en eventuele digitale sporen minimaliseren. Hier een aantal tips voor veelgebruikte websites.

Google

Google is overal in ons leven. Voor alles wat Google biedt, zijn alternatieven, maar Google ontwijken kost de nodige moeite en levert soms ook matigere diensten op. Gebruik Google-diensten bewust en verstandig lijkt het advies.

Wat weet Google over u?

Als u niet bent ingelogd met uw Google-account, slaat Google data zoals zoekgedrag op in een uniek ID, gekoppeld aan uw browser, app of bijvoorbeeld smartphone. Bent u ingelogd op een Google-account, dan worden daarbij ook allerlei persoonlijke gegevens verzameld. Op een relatief eenvoudige manier kunt u alles wat Google van u weet downloaden. Interessant.

Hoe wist u uw sporen?

Het moet gezegd worden: Google heeft met de ‘Privacycheck’ voor uw Google-account, ook een vrij gebruiksvriendelijke manier om uw instellingen aan te passen en uw verleden op te schonen. Bijvoorbeeld van uw zoekgeschiedenis, locaties en wat u zoal bekeek op YouTube, maar ook spraak en audio. Google luistert mee. U kunt met de ‘Privacycheck’ ook de instellingen voor de toekomst aanpassen naar hogere privacyniveaus.

Facebook

De netwerksite is een meester in verleiden: alles is erop gericht om uw volledige persoonlijke geschiedenis uit te pluizen, familiestamboom voor ze in kaart brengt en al uw activiteiten met plaats, tijd en vriendengroep voor ze ‘volgen’. Graag ook even uw emotie delen, zodat ze de juiste advertenties voor uw huidige ‘gevoel’ kunnen tonen. Vraag uzelf eens af waarom u aan Facebook zou vertellen hoe u zich voelt, op welke partij u stemt en wat uw relatiestatus is. Als u Facebook wilt gebruiken om contact te houden met vrienden, dan is het een goed begin om alleen de gegevens te delen die nodig zijn om contact te houden met de mensen of clubs die ú wilt. Alle instellingen vindt u hier.

Wat weet Facebook over u?

Ga naar ‘Instellingen’. Onder ‘Je Facebook-gegevens’ kunt u zien welke informatie er over u bekend is bij Facebook: persoonlijke gegevens, maar ook locatiegeschiedenis, interesse voor evenementen, betalingen etc. U kunt die gegevens ook downloaden.

Hoe wist u uw sporen?

U kunt uw hele account deactiveren (tijdelijk) of verwijderen (permanent). Of Facebook uw data daarna ook werkelijk vernietigt (wat overigens wel verplicht is), is niet met zekerheid te zeggen, maar in elk geval bent u voor de buitenwereld niet meer zichtbaar via het medium. U kunt ook van al uw berichten achteraf de zichtbaarheid beperken tot ‘vrienden’: alleen de mensen waarmee u via Facebook bevriend bent, zien ze nu nog. Wilt u het nog subtieler aanpakken, en heeft u even de tijd, dan kun u via ‘activiteitlogboek’ (te vinden via de eigen profielpagina, knop op uw omslagfoto) van elk bericht de zichtbaarheid aanpassen of de helemaal verwijderen.

Instagram

Instagram is aan een snelle opmars bezig, deels ten koste van moederbedrijf Facebook. De app zit anders in elkaar en lijkt er minder op uit te achterhalen waar u opgroeide, met wie u waar uithangt en wat uw stemming is.

Wat weet Instagram van u?

Instagram weet uiteraard wat u volgt, leuk vindt en deelt, zodat ze de juiste content – lees: advertenties – kunnen laten zien. Verder is bekend welk apparaat wordt gebruikt, en welke cookies daarop zijn te vinden. Maar wacht, er is nog meer! U kunt een verzoek indienen om erachter te komen wat Instagram precies van u bewaart.

Hoe wist u uw sporen?

Door een Instagram-account aan te maken met andere gegevens (denk aan naam, e-mailadres) dan uw Facebook-account, kunt u misschien voorkomen dat alle data te makkelijk aan elkaar geknoopt wordt tot een uitgebreid profiel. De koppeling met Facebook kunt in elk geval uitzetten. U post dan niet automatisch uw Instagram-updates ook op Facebook.

De privacy-opties van Instagram zijn vooral gericht op privacy ten opzichte van de buitenwereld. Via de ‘privacy- en beveiligingssectie’ kunt u de zichtbaarheid van uw account en posts beperken. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat uw account als suggestie wordt gegeven als iemand uw vrienden volgt. Net als bij Facebook kun u uw account tijdelijk deactiveren of permanent verwijderen. Volgens Instagram worden dan na enige tijd als uw gegevens gewist.

Microsoft

Microsoft, lang heer en meester op computergebied. Bijna iedereen gebruikte alleen een Windows PC die met Internet Explorer toegang gaf tot het World Wide Web. Op een kleine minderheid die-hards na die vasthielden aan Mac OS. Of in nóg mindere mate Linux. Met de opkomst van de smartphone en tablet werd dit monopolie pas echt doorbroken. Dat wil niet zeggen dat Microsoft geen grote speler meer is. Windows, Office en Xbox blijven razend populair. En worden vaak samen gebruikt met een Microsoft-account.

Wat weet Microsoft over u?

Ga naar uw Microsoft-account. Klik of tap bovenaan het scherm op ‘Privacy’. Onder ‘Activiteitenoverzicht’ ziet u vervolgens per onderdeel welke gegevens zijn opgeslagen. Denk aan uw zoekgeschiedenis, locatie van apparaten, maar ook uw browsergeschiedenis als u de Edge-browser gebruikt.

Hoe wist u uw sporen?

Onder hetzelfde ‘Activiteitenoverzicht’ kunt u ook per onderdeel en zelfs subonderdeel kiezen wat u wilt wissen. Klik bij het desgewenste subonderdeel op ‘wissen’. Wilt u alles in de lijst in één keer verwijderen? Klik of tap dan rechts bovenaan de lijst op ‘Activiteit wissen’.

Apple

We kunnen gerust zegen dat Apple sinds de jaren ’90 een flinke comeback heeft gemaakt. Hun producten zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Apple-apparaten en diensten leunen sterk op uw iCloud-account en daarmee Apple ID. Vooral voor de integratie tussen devices. Wie bijvoorbeeld een foto of tekst kopieert op een iPhone, plakt dat vervolgens naadloos op een Mac. U wordt nergens toe verplicht, maar verdomd handig is het wel.

Wat weet Apple over u?

Apple presenteert zichzelf als tegenwicht van Google en Facebook. Ze gebruiken de bescherming van uw privacy om zich te onderscheiden van concurrenten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze helemaal geen gegevens verzamelen. Via uw Apple ID kunt u onder ‘Gegevens en privacy’ en dan ‘Beheer je gegevens en privacy’ een kopie van uw gegevens ontvangen.

Hoe wist u uw sporen?

Onder hetzelfde ‘Beheer je gegevens en privacy’ heeft u de mogelijkheid om uw account te verwijderen. Alle gekoppelde gegevens worden dan definitief verwijderd van alle apps en diensten van Apple. Recht door zee dus.

Wat zegt de wet?

Anonimiteit is een illusie, in het internet- en smartphonetijdperk. Maar enige privacy wordt ons wettelijk gegarandeerd en dat is aangescherpt in de Europese privacyregels AVG die vorig jaar van kracht gingen. De AVG verplicht bedrijven eerlijk en transparant om te gaan met persoonlijke gegevens: ze moeten uitleggen welke gegevens ze gebruiken en waarom ze dat doen, en ze mogen alleen de voor hun doel noodzakelijke gegevens verwerken.

Handig toch en superlogisch!

Laatste blogs

microsoft solutions partner modern work
Nieuws
Analyst ICT is een Microsoft Solutions Partner Modern Work
Bij Analyst ICT zijn we trots om aan te kondigen dat we officieel de status van Microsoft Solutions Partner Modern Work hebben behaald. Dit is een belangrijke mijlpaal voor ons bedrijf en een bewijs van onze voortdurende inzet om de beste oplossingen en diensten te bieden aan onze klanten. In deze blog willen we niet alleen uitleggen wat deze prestatie betekent, maar ook ons team bedanken voor hun inzet en harde werk. Wat betekent het om een Microsoft Solutions Partner Modern Work te zijn? Als Microsoft Solutions Partner Modern Work hebben we aangetoond dat we de expertise en vaardigheden hebben…
apple opleiding
Nieuws
Expert in Apple-Technologieën
Analyst ICT is officieel onderdeel van het Apple Consultant Network. Deze mijlpaal welke wij 2 jaar geleden al bereikte versterkte wij onze positie als toonaangevende leverancier van ICT-oplossingen en benadrukt onze inzet voor het leveren van hoogwaardige diensten aan onze gewaardeerde klanten. Een van de vele redenen waarom we trots zijn op onze toetreding tot het Apple Consultant Network is onze voortdurende investering in de professionele ontwikkeling van ons team. Onze collega Frank heeft al bewezen een waardevolle aanwinst te zijn als Apple Certified Support Professional. Maar bij Analyst ICT streven we altijd naar meer. Daarom is Frank deze week…
Dutch Cybersecurity Assembly
Nieuws
Analyst ICT en de Dutch Cybersecurity Assembly
Bij Analyst ICT begrijpen we dat de wereld van cybersecurity voortdurend verandert en steeds complexer wordt. Om onze klanten de meest geavanceerde bescherming te bieden, hebben we ons onlangs aangesloten bij de Dutch Cybersecurity Assembly (DCA). Deze samenwerking versterkt onze inzet om voorop te lopen in de bescherming tegen cyberdreigingen en om onze klanten te voorzien van de nieuwste beveiligingsstrategieën en -technologieën. Wat is de Dutch Cybersecurity Assembly? De Dutch Cybersecurity Assembly is een toonaangevende organisatie die zich richt op het verbeteren van de cybersecurityinfrastructuur en -bewustzijn in Nederland. De DCA brengt experts uit de industrie, academische wereld, en overheid…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?