Wij hebben nu een Security Operations Center (SOC)

Analyst ICT SOC

Bij Analyst ICT zijn we trots om aan te kondigen dat ons Security Operations Center (SOC) nu volledig operationeel is. Met deze nieuwe toevoeging breiden we onze dienstverlening verder uit en versterken we onze inzet om de veiligheid en continuïteit van onze klanten in het midden- en kleinbedrijf (MKB) te waarborgen. In deze blog leggen we uit waarom dit een superlogische stap voor ons is en hoe het SOC in zijn werk gaat.

De Noodzaak van een SOC

Eén op de vijf Nederlandse organisaties leed het afgelopen jaar schade door een cyberaanval. Voor grote bedrijven gold dit zelfs voor drie op de tien. Financiële verliezen kwamen het vaakst voor, gevolgd door het verlies van klantgegevens of andere vertrouwelijke informatie, en operationele verstoringen. Ons jaarlijkse Cybertrends-rapport, gebaseerd op onderzoek onder bijna 800 organisaties, levert opnieuw scherpe inzichten op.

Zo is het vertrouwen in de eigen digitale weerbaarheid opvallend groot. Een kwart van de ondervraagden vindt het “helemaal niet lastig” om hun cybersecurity op orde te krijgen en te houden, en 55 procent vindt het “een beetje lastig”. Hoe kleiner de organisatie, hoe optimistischer de houding. Deze zelfverzekerdheid staat echter op gespannen voet met de realiteit. De cijfers over mkb’ers en zzp’ers wijzen eerder op kwetsbaarheid dan op controle. Bij hen ligt de nadruk op preventieve maatregelen zoals het beveiligen van apparaten en bewustwording van medewerkers, maar vaak ontbreken maatregelen voor detectie van inbraken of plannen voor herstel na een hack.

De rol van statelijke actoren wordt nog vaak onderschat. In ons onderzoek worden ze zelden genoemd als dreiging, terwijl hun betrokkenheid bij grote campagnes – van ransomware tot spionage – inmiddels goed gedocumenteerd is. Niet elke aanval is geopolitiek gemotiveerd, maar de grenzen tussen criminele groepen en statelijke actoren vervagen*.

Wat is een SOC?

Een Security Operations Center, of SOC, is een gecentraliseerde afdeling die verantwoordelijk is voor het continu monitoren en analyseren van de beveiliging van een organisatie. Het SOC-team bestaat uit beveiligingsanalisten en ingenieurs die gebruikmaken van geavanceerde technologieën om bedreigingen te detecteren, te analyseren en erop te reageren. Dit doen wij niet allemaal zelf; daarover verderop in deze blog meer. Het doel van een SOC is om de beveiligingspositie van een organisatie te verbeteren door proactief bedreigingen te identificeren en te neutraliseren voordat ze schade kunnen aanrichten. Inmiddels hebben wij de eerste successen hiermee al behaald.

Waarom is een SOC belangrijk voor onze klanten?

Proactieve Beveiliging: In plaats van te reageren op beveiligingsincidenten nadat ze zich hebben voorgedaan, stelt een SOC ons in staat om potentiële bedreigingen vroegtijdig te detecteren en te neutraliseren. Dit proactieve beveiligingsmodel helpt om de impact van cyberaanvallen te minimaliseren en de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.

24/7 Monitoring: Cyberdreigingen kennen geen kantooruren. Ons SOC biedt 24/7 monitoring in samenwerking met een gespecialiseerde partner. Dit betekent dat onze beveiligingsexperts niet 24/7 achter de computer hoeven te zitten, maar wel direct meldingen ontvangen en kunnen handelen wanneer dat nodig is. Deze samenwerking maakt onze SOC bijzonder krachtig en effectief.

Snelle Incidentrespons: In het geval van een beveiligingsincident is snelle respons essentieel om schade te beperken. Ons SOC-team is getraind om snel en efficiënt te reageren op incidenten, waardoor de downtime wordt geminimaliseerd en de bedrijfsvoering zo snel mogelijk kan worden hervat.

Kostenbesparing: Voor veel bedrijven kan het opzetten en onderhouden van een eigen SOC kostbaar en complex zijn. Door gebruik te maken van onze SOC-diensten, kunnen onze klanten profiteren van geavanceerde beveiliging zonder de hoge kosten en complexiteit die gepaard gaan met het in-house beheren van een SOC.

Bij Analyst ICT vinden we dit een logische stap en willen wij onze klanten en toekomstige klanten graag verder helpen en laten groeien. Met onze nieuwe SOC-diensten zijn we beter uitgerust om onze klanten te beschermen tegen de steeds dreigender cybersecurity problemen. Wij hopen hiermee weer een grote stap te hebben gezet in onze dienstverlening. De eerste klanten zijn inmiddels actief en we hebben al de eerste successen behaald. Hierover vertellen we je graag meer in een persoonlijk gesprek.

Wij zien een deze dienstverlening niet als een “extra” maar als een noodzaak. Zie dit als de volgende versie van de traditionele virusscanner die je gewend bent om geinstalleerd te hebben staan op ieder apparaat.

Heb je interesse? Neem dan even contact op met Berry of Frank

Bron: *rapport cyberweerbaarheid een maatschappelijk probleem

Laatste blogs

microsoft solutions partner modern work
Nieuws
Analyst ICT wederom erkend als Microsoft Solutions Partner voor Modern Work
Met trots mogen wij melden dat Analyst ICT opnieuw is erkend als Microsoft Solutions Partner voor Modern Work. Deze status bevestigt onze inzet voor het leveren van hoogwaardige, superlogische, moderne werkplekoplossingen die organisaties helpen om slimmer, efficiënter en veiliger samen te werken. De erkenning als Solutions Partner betekent dat wij voldoen aan de strenge eisen van Microsoft op het gebied van klanttevredenheid, technische expertise en succesvolle implementaties van Microsoft 365-oplossingen. Denk hierbij aan Microsoft Teams, SharePoint, Exchange Online en Intune – allemaal tools die wij dagelijks inzetten om onze klanten te ondersteunen in hun digitale transformatie. Als Solutions Partner kunnen wij…
NIS2 richtlijn
Nieuws
Waarom Analyst ICT werkt aan NIS2 certificering
Bij Analyst ICT zijn we trots op onze bestaande certificeringen: ISO 27001, ISO 9001 en NEN7510. Deze certificeringen tonen aan dat we voldoen aan internationale normen voor informatiebeveiliging, kwaliteitsmanagement en zorginformatieveiligheid. Maar we stoppen niet daar. We zijn hard aan het werk om ook NIS2-certificering te behalen, en de eerste stappen zijn al gezet. Zo tonen als bewijs dat wij actief werken aan het verkrijgen van de volledige NIS2 Quality Mark Certificering. Dit laat zien dat wij het naleven van de NIS2-richtlijnen en het waarborgen van de veiligheid van onze systemen en gegevens als een superlogische stap beschouwen. Wat is…
Analyst ICT SIEM
Nieuws
Wat is een SIEM en waarom is het een belangrijk onderdeel van onze SOC?
Na onze blog over onze SOC, is het nu tijd om een nieuwe term aan jullie te introduceren namelijk SIEM. In dit superlogische blog leggen we even uit hoe en wat. Bij Analyst ICT zetten we ons dagelijks in om de digitale veiligheid van onze klanten te waarborgen. Met de introductie van ons eigen Security Operations Center (SOC) hebben we een superlogische stap gezet in het versterken van onze dienstverlening. Een cruciaal onderdeel van dit SOC is de SIEM-oplossing. Maar wat is een SIEM precies, en waarom is het zo belangrijk? SIEM uitgelegd: de digitale waakhond SIEM staat voor Security Information…

Een nieuwsbrief

Superlogisch toch?