10 feb 2022

Je iPhone ontgrendelen bij het dragen van een mondkapje

Een grote ergernis bij het verplicht dragen van een mondkapje is het niet kunnen ontgrendelen van je iPhone of iPad met Face ID. Je staat in de supermarkt en je wilt even het appje of lijstje erbij pakken en vervolgens ook nog betalen met Apple Pay en dan niet herkend worden door je iPhone. Gelukkig heeft Apple een aantal functies ontwikkeld om dit probleem op te lossen. Hieronder vertel ik hoe je je iPhone kunt ontgrendelen als je een mondkapje draagt.

Ontgrendelen met je Apple Watch

Heb je een Apple Watch Series 3 of nieuwer? Dan kun je je iPhone met Face ID ontgrendelen met je Apple Watch als je een mondkapje of donkere zonnebril draagt en niet herkend wordt. Hier zijn wel een aantal vereisten voor:

  • Je apparaten moeten voorzien zijn van de nieuwste software-updates
  • De Apple Watch moet zijn gekoppeld met je iPhone
  • Op de iPhone en Apple Watch moeten wifi en Bluetooth zijn ingeschakeld
  • De Apple Watch moet een toegangscode hebben en draagdetectie moet zijn ingeschakeld
  • De Apple Watch moet om je pols zitten en zijn ontgrendeld

Om deze functie te activeren ga je naar Instellingen > Face ID en toegangscode op je iPhone en schakel je de functie Ontgrendel met Apple Watch in naast de naam van je Watch. Vervolgens werkt de functie exact hetzelfde als Face IDzonder mondkapje. Doordat je een gekoppelde en ontgrendelde Watch draagt kan jouw identiteit worden bevestigd

Ontgrendelen via ‘Gebruik Face ID met masker

Voor mensen zonder Apple wacht komt er binnenkort gelukkig ook een nieuwe functie aan met de update naar iOS 15.4. De functie ‘Gebruik Face ID met masker’ werkt hetzelfde als de gewone Face ID functie. Het gebied rond de ogen wordt vergeleken met eerder gemaakte scans waardoor de iPhone kan worden ontgrendeld. Het moet wel even ingesteld worden. Dit doe je via Instellingen >Face ID en toegangscode. Als je ook een bril draagt ga je door aanvullende stappen heen om een extra scan te maken. Draag je verschillende brillen dan moet je voor elke type bril een nieuwe scan maken.

Face ID met masker werkt helaas niet in combinatie met een mondkapje én zonnebril. De functie gebruikt namelijk je ogen om te verifiëren dat jij het bent. Je kunt je iPhone in dat geval alleen ontgrendelen met je Apple Watch of de toegangscode. De nieuwe functie werkt op de iPhone 12 en nieuwer, helaas niet op de iPad.

Face ID met masker kunnen we binnenkort verwachten als iOS 15.4 uitkomt. Hoe het gaat werken houden we jullie van op de hoogte.